Οικονομία

Κατρούγκαλος: Είμαι υπερήφανος για το ασφαλιστικό, έκανα το χρέος μου

Δίκαιες για όλους χαρακτήρισε τις περικοπές στο νέο συνταξιοδοτικό σύστημα ο υπουργός Εργασίας κ. Γιώργος Κατρούγκαλος, δηλώνοντας υπερήφανος και ικανοποιημένος ότι ο ίδιος έκανε το χρέος, σε συνέντευξη που παραχώρησε το πρωί του Σαββάτου στον τηλεοπτικό σταθμό "Σκάι".

«Δίκαιο» για όλους και δίχτυ προστασίας για τους πιο αδύναμους, το νέο σύστημα», δήλωσε χαρακτηρίστηκα και τόνισε: «Έκανα το χρέος μου, πέτυχα το μεγαλύτερο στοίχημα που είχα - ένα δίκαιο σύστημα- και πράγματι είμαι περήφανος γι' αυτή τη μεταρρύθμιση».

Ο κ. Κατρούγκαλος επικέντρωσε την «επιτυχία» την πολιτικής του στο γεγονός ότι προσπάθησε να βελτιώσει τη δομή του συστήματος και όχι στο να λύσει μόνο το δημοσιονομικό πρόβλημα, όπως έκανε κατά τα λεγόμενά του, η προηγούμενη κυβέρνηση. Επανέλαβε ότι δεν θα υπάρξει «ψαλίδι» στις κύριες συντάξεις, πρόσθεσε δε ότι θα γίνει μία αναπροσαρμογή στις επικουρικές, που θα αφορά λιγότερο από το 10% των συνταξιούχων. Επιβαρύνονται αυτοί που έχουν περισσότερα, είπε.

«Ήταν για εμένα το μεγάλο στοίχημα: Πώς μία υποχρέωση που μας ήρθε από το μνημόνιο και έχει όλα αυτά τα κακά πράγματα, όπως τη μείωση της δαπάνης κατά 1%, το κόψιμο του ΕΚΑΣ πώς θα μπορούσα αυτά να τα εφαρμόσω, όπως ήταν στο μνημόνιο; Οπότε, πράγματι, θα ήταν το τελειωτικό χτύπημα στην κοινωνική ασφάλιση. Εγώ προσπάθησα όλα αυτά να τα ενσωματώσω σε μία πολύ μεγαλύτερης στόχευσης μεταρρύθμιση, που θα κάλυπτε και κάτι που το έχει ανάγκη ο τόπος εδώ και δεκαετίες: Το να ξαναφτιάξουμε το συνταξιοδοτικό μας σύστημα από την αρχή, να προστατεύει τους πιο αδύναμους και να έχει κανόνες ισότητας. Και, ακριβώς, επειδή το πέτυχα αυτό και επειδή βασικές αρχές της αριστεράς είναι η ισονομία και η κοινωνική δικαιοσύνη, πιστεύω ότι έκανα το χρέος μου. Και πράγματι είμαι περήφανος γι' αυτή τη μεταρρύθμιση» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο αναφερόμενος στην κατάργηση του ΕΚΑΣ, ο υπουργός σχολίασε ότι αυτή θα είναι κλιμακωτή και ότι θα ξανασυζητηθεί το θέμα από το 2018 και έπειτα. «Το 2018 θα δοθεί ένα μεγάλο κομμάτι από αυτό που χάθηκε από το ΕΚΑΣ» είπε ο κ. Κατρούγκαλος διευκρινίζοντας ότι τότε θα επανυπολογιστούν όλες οι συντάξεις, ώστε να δοθούν περισσότερα χρήματα στους χαμηλοσυνταξιούχους.

«Εμείς θελήσαμε το ρόλο που επιτελεί το ΕΚΑΣ, να τον παίξει στο μέλλον η εθνική σύνταξη. Το ΕΚΑΣ δεν ήταν ο καλύτερος τρόπος να αντιμετωπίσουμε τη φτώχεια των ηλικιωμένων, γιατί από ένα τυχαίο γεγονός που εξαρτάται από τα εισοδήματα, κάποιος ο οποίος είχε λιγότερες εισφορές από κάποιον άλλον, μπορούσε να κατέληγε να λάμβανε μεγαλύτερη σύνταξη, ενώ τώρα με το νέο σύστημα η εθνική σύνταξη θα είναι η βάση για όσο θα πάρει ο οποιοσδήποτε στο μέλλον» υπογράμμισε.

Σχόλια