Οικονομία

ΔΝΤ: Πλήγμα για τη βρετανική οικονομία ενδεχόμενο Brexit

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είπε ότι η Βρετανία κινδυνεύει να υποχωρήσει σε έναν αυτοτροφοδοτούμενο κύκλο πιο αδύναμης οικονομικής ανάπτυξης και χαμηλότερων τιμών των ακινήτων και των μετοχών, εάν οι Βρετανοί ταχθούν υπέρ της αποχώρησης της χώρας τους από την ΕΕ τον επόμενο μήνα.

«Μια ψήφος υπέρ μιας αποχώρησης θα προκαλέσει μια παρατεταμένη περίοδο αυξημένης αβεβαιότητας, οδηγώντας σε αστάθεια της χρηματοοικονομικής αγοράς και σε πλήγμα στο ΑΕΠ», ανέφερε το ΔΝΤ σε έκθεσή που δημοσιοποιήθηκε σήμερα.

Μια ξαφνική παύση στις επενδύσεις σε βασικούς τομείς της οικονομίας, όπως αυτός των εμπορικών ακινήτων και ο χρηματοοικονομικός τομέας, θα μπορούσε να επιδεινώσει το έλλειμμα-ρεκόρ στις τρέχουσες συναλλαγές της Βρετανίας, ανέφερε το ΔΝΤ.

«Τέτοιου είδους αντιδράσεις της αγοράς θα μπορούσαν απότομα να συρρικνώσουν την οικονομική δραστηριότητα, οδηγώντας περαιτέρω πτωτικά τις τιμές των περιουσιακών στοιχείων σε έναν αυτοτροφοδοτούμενο κύκλο», ανέφερε το Ταμείο.

Οι προειδοποιήσεις περιλαμβάνονται σε ετήσια έκθεση του Ταμείου για τη βρετανική οικονομία.

Σύμφωνα με την έκθεση, εάν η Βρετανία αποχωρήσει από την ΕΕ, η επαναδιαπραγμάτευση των εμπορικών συμφωνιών με την ΕΕ και άλλες παγκόσμιες οικονομίες θα μπορούσε να διαρκέσει χρόνια, πλήττοντας τις επενδύσεις και επηρεάζοντας σοβαρά το οικονομικό κλίμα.

«Οι συνέπειες της μετάδοσης θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε δευτερογενείς επιπτώσεις στις περιφερειακές και τις παγκόσμιες αγορές, αν και ο κύριος αντίκτυπος γίνει αισθητός στην εγχώρια αγορά», ανέφερε η έκθεση της Παρασκευής.

«Ενώ υπάρχει εκτεταμένη αβεβαιότητα αναφορικά με την αντίδραση της αγοράς σε μια ψήφο υπέρ της εξόδου από την ΕΕ, καθώς η ιστορική εμπειρία με αντίστοιχες περιπτώσεις είναι περιορισμένη, αναμένεται να είναι αρνητική και θα μπορούσε να είναι σοβαρή».

Χθες, η Τράπεζα της Αγγλίας είπε ότι η βρετανική οικονομία θα επιβραδυνθεί σημαντικά και ενδεχομένως θα εισέλθει σε βραχεία ύφεση, εάν οι Βρετανοί ταχθούν υπέρ ενός Brexit. Ωστόσο, η κεντρική τράπεζα δεν έδωσε λεπτομερείς προβλέψεις για το πόσο μεγάλο πλήγμα θα καταφέρει το Brexit στην οικονομία.

Κριστίν Λαγκάρντ: Από κακό έως πάρα πολύ κακό το Brexit

Το πλήγμα στη βρετανική οικονομία εάν η χώρα ταχθεί υπέρ της αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι από «πολύ κακό έως πάρα πολύ κακό», δήλωσε η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ.

«Ανάλογα με το ποια σενάρια λαμβάνονται υπόψη, θα είναι πολύ κακό έως πάρα, πολύ κακό», δήλωσε η Λαγκάρντ σε συνέντευξη Τύπου στο Λονδίνο.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Σχόλια