default-image

Αγγίζει τα 3,2 ευρώ το λάδι

Οικονομία
Αγγίζει τα 3,2 ευρώ το λάδι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από 3 μέχρι και 3,20 ευρώ το κιλό (σε μία περίπτωση) κυμαίνονται στην Κρήτη οι τιμές παραγωγού του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου, με βάση τις τιμές που δημοσιεύει ο Σύνδεσμος Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης, όπου και η τελευταία αναφορά γίνεται στις 10 Μαΐου.

Την ίδια ώρα, πτώση των τιμών στο εξαιρετικό και αύξηση των τιμών στο παρθένο ελαιόλαδο καταγράφεται στην Ισπανία, ενώ μικρή αύξηση των τιμών παραγωγού έχουν οι Ιταλοί.

Σύμφωνα με τον κατάλογο του ΣΕΔΗΚ (www.sedik.gr), στις 10 Μαΐου η μικρότερη τιμή ήταν στα 3 ευρώ και έχει δοθεί από τους περισσότερους εμπόρους ή συνεταιριστικούς φορείς που δίνουν στοιχεία στο φορέα, ενώ από 'κει και πάνω η μεγαλύτερη τιμή ήταν του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πλατάνου των Χανίων, που αύξησε την τιμή στα 3,20 ευρώ το κιλό, από 3,15 ευρώ το κιλό που είχε δηλώνει ότι δίνει στις 26 Απριλίου.

Η "ΒΙΟΖΩΕΛ Μαργαρίτες" μείωσε την τιμή της, από 3,08 σε 3,03. Σταθερές παρέμειναν στα 3,10 ευρώ η εταιρεία "Αγγελιδάκης" στο Ασήμι, η ΕΑΣ Ηρακλείου και το "Κολυμβάρι Α.Ε.". Να υπενθυμίσουμε στο σημείο αυτό ότι η εταιρεία "Αγγελιδάκης" δεν τιμολογεί με βάση την οξύτητα των τριών γραμμών. Προσφέρει την ίδια τιμή μέχρι και τις 5 γραμμές, δίνοντας μεγαλύτερο βάρος στα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του προϊόντος.

Ισπανία - Ιταλία

Στο μεταξύ, οι μέσες τιμές παραγωγού στο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο της Ισπανίας είναι στην περιφέρεια της Ανδαλουσίας, από τις 4 μέχρι τις 10 Μαΐου, η μέγιστη 3,30, η μέση 3,02 και η ελάχιστη 2,85 ευρώ το κιλό.

Στην Ιταλία, οι αντίστοιχες τιμές κατά το χρονικό διάστημα από 2 έως 8 Μαΐου είναι 3,65 και 3,60 στο Μπάρι, και 3,95 και 3,49 το κιλό στη Foggia.

Στο μεταξύ, στην Κρήτη επικρατεί μεγάλη ανησυχία στους παραγωγούς, για τη φετινή ανομβρία που έχει "ζορίσει" πολύ τα ελαιόδεντρα. Κι ενώ η ανθοφορία μέχρι στιγμής εμφανίζεται καλή, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει την εξέλιξη της χρονιάς, ενώ οι αγρότες καλούνται όσο μπορούν να ποτίζουν τα ελαιόδεντρά τους, κάτι βέβαια που, από την άλλη, θα δημιουργήσει προβλήματα στην επάρκεια του νερού.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News