Οικονομία

Χωρίς οριστικές αποφάσεις το Eurogroup

Στις 4 ώρα Ελλάδος είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσει η σημερινή έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, στις Βρυξέλλες με τις πληροφορίες να συγκλίνουν στο ότι δύσκολα θα υπάρξουν σήμερα τελικές αποφάσεις για την αξιολόγηση.

Θα προηγηθεί συνεδρίαση του EuroWorking Group με τη συμμετοχή του Γιώργου Χουλιαράκη, στην οποία αναμένεται η ελληνική πλευρά να λάβει μια πρόγευση για το εάν το σημερινό Eurogroup θα σηματοδοτήσει κάτι νέο.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, υπάρχει κατ' αρχήν συμφωνία με τα περιεχόμενα της αξιολόγησης, από το Ταμείο ιδιωτικοποιήσεων και τα κόκκινα δάνεια έως το ασφαλιστικό, το φορολογικό και τους έμμεσους φόρους.

Αγκάθι παραμένει ο μηχανισμός αυτόματης διόρθωσης, για τον οποίο η θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι ξεκάθαρη (καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να περάσει μέτρα 9 δισ. ευρώ από τη Βουλή έγραψε στους ομολόγους του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος) όσο όμως και η αντίστοιχη θέση του ΔΝΤ. Από την επιστολή της Κριστίν Λαγκάρντ προς τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης προκύπτει με σαφήνεια ότι το ΔΝΤ απορρίπτει σενάρια αυτόματων μηχανισμών.

«Μια ντουζίνα ανάλογων μηχανισμών που θέσπισε η Ελλάδα στο παρελθόν απέτυχαν» έγραψε η κ. Λαγκάρντ ζητώντας ουσιαστική διευθέτηση του δημοσίου χρέους και μείωση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα από 3,5% του ΑΕΠ το 2018 σε 1,5%.

Από την πλευρά της η Γερμανία εξακολουθεί να διαμηνύει προς πάσα κατεύθυνση πως δύσκολα θα έλεγε ναι στην άμεση λήψη μέτρων ελάφρυνσης του χρέους που απαιτεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

«Πρώτα η αξιολόγηση και μετά το χρέος» ήταν το μήνυμα εκπροσώπου του γερμανικού ΥΠΟΙΚ στο Reuters, παραμονή του κρίσιμου Eurogroup. 


Συγκεκριμένα, όπως μεταφέρει η Deutsche Welle, εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών επανέλαβε ότι οι όποιες αποφάσεις για τη διαχείριση του ελληνικού χρέους θα πρέπει να ληφθούν μετά την ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης. Η ίδια εκπρόσωπος τόνισε εκ νέου πως το ζητούμενο ήταν και παραμένει ένα βιώσιμο συνολικό πακέτο.

Σχόλια