default-image

Τα μέτρα "φωτιά" του πακέτου των 5,4 δισ. ευρώ

Οικονομία
Τα μέτρα "φωτιά" του πακέτου των 5,4 δισ. ευρώ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παρά τις έντονες μαζικές αντιδράσεις-κινητοποιήσεις η κυβέρνηση φέρνει προς ψήφιση το Ασφαλιστικό και Φορολογικό, άρον-άρον το σαββατοκύριακο στη Βουλή και όπως όλα δείχνουν ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτος ταξιδεύει στις Βρυξέλλες, τη Δευτέρα με το ψηφισμένο νομοσχέδιο για να πείσει το Eurogroup ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει την πυγμή να περάσει και τα πιο επαχθή μέτρα.

Ετσι, σύμφωνα με το iefimerida.gr, έχοντας ήδη λάβει τα μέτρα του Ασφαλιστικού και του Φορολογικού, ο κ. Τσακαλώτος θα διαπραγματευτεί τη Δευτέρα το πακέτο των έμμεσων φόρων που φθάνουν τα 1,3 με 1,5 δισ. ευρώ προκειμένου να κλείσει το πακέτο μέτρων των 5,4 δισ. ευρώ αλλά και να συζητήσει για το προληπτικό πακέτο μέτρων που ζητά επίμονα το ΔΝΤ και φθάνει τα 3,6 δισ. ευρώ.

Το πακέτο των έμμεσων φόρων, το οποίο θα πληρώσουν όλοι, περιλαμβάνει μέτρα όπως:

•Αύξηση του υψηλού συντελεστή ΦΠΑ στο 24%

•Αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης στην αμόλυβδη, στο υγραέριο και στο φυσικό αέριο

•Αύξηση των τελών κυκλοφορίας

•Επιβολή τέλους στη συνδρομητική τηλεόραση

•Επιβολή τέλους στη χρήση Διαδικτύου.

•Επιβολή ειδικού Τέλους  στη διαμονή στα ξενοδοχεία.

Εκτός από τα παραπάνω μέτρα, η κυβέρνηση έχει προτείνει, στην περίπτωση που διαπιστωθούν αποκλίσεις από τους δημοσιονομικούς στόχος, την περαιτέρω περιστολή των φοροαπαλλαγών που έχουν απομείνει.

Τα μέτρα σοκ που περιλαμβάνει το νομοσχέδιο για το Φορολογικό που θα ψηφιστεί την Κυριακή στη Βουλή

Το νομοσχέδια που θα ψηφιστεί την Κυριακή στη Βουλή μεταξύ άλλων προβλέπει κλίμακα  φορολογίας εισοδήματος για μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες με συντελεστές:

•22% για τα πρώτα 20.000 ευρώ εισοδήματος

•29% για εισοδήματα από 20.001 έως και 30.000 ευρώ

•37% για εισοδήματα από 30.001 έως και 40.000 ευρώ

•45% για εισοδήματα άνω των 40.000 ευρώ.

Ο φόρος που προκύπτει με τη εφαρμογή της κλίμακας αυτής, μειώνεται κατά 2.000 ευρώ όταν το φορολογητέο εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες, συντάξεις ή αγροτικό εισόδημα είναι κάτω από τις 20.000 ευρώ.

Για εισοδήματα άνω των 20.000 ευρώ το ποσό της έκπτωσης φόρου μειώνεται κατά 10 ευρώ ανά 1.000 ευρώ του φορολογητέου εισοδήματος.

Οι αλλαγές θα ισχύσουν αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2016. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών, χωρίς την έκπτωση φόρου και το έμμεσο αφορολόγητο.

Εισφορά αλληλεγγύης

Οι συντελεστές ανά κλιμάκιο εισοδήματος για την εισφορά Αλληλεγγύης διαμορφώνονται ως εξής:

•0% για εισόδημα έως 12.000 ευρώ

•2,2% για εισόδημα από 12.001 - 20.000 ευρώ

•5% από 20.001 - 30.000 ευρώ

•6,5% από 30.001-40.000 ευρώ

•7,5% από 40.001 - 65.000 ευρώ

•9% από 65.001 - 220.000 ευρώ

•10% από 220.001 ευρώ και άνω.

Πέφτει και άλλο το αφορολόγητο

Ωστόσο, πέρα από τις αλλαγές στην κλίμακα, κατά πληροφορίες θα κατατεθεί σήμερα τροπολογία στο Φορολογικό όπου θα ρίχνει και άλλο το αφορολόγητο για μισθωτούς και συνταξιούχους, κάτω δηλαδή από τις 9.090 ευρώ που διατεινόταν πριν ένα μήνα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η τροπολογία θα ορίζει το ύψος του αφορολόγητου στα 8.900 ευρώ.

Το ασφαλιστικό λαιμητόμος

Οσον αφορά το ασφαλιστικό λαιμητόμος το οποίο θα ψηφιστεί στη Βουλή προβλέπει περικοπές συντάξεων, εφάπαξ και άλλων παροχών από σήμερα μέχρι και το 2019 κατά 3,5 δισ ευρώ.  

Ειδικοί εκτιμούν ότι ότι οι μειώσεις στις νέες συντάξεις θα φθάσουν το 30% και στις επικουρικές το 40%, ενώ το ΕΚΑΣ θα καταργηθεί σταδιακά μέχρι το 2020.

Με βάση τον πίνακα που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο εργασίας, το ύψος των νέων συντάξεων κυμαίνεται από  477 ευρώ έως 1.828 ευρώ στην περίπτωση υψηλόμισθων.

Συγκεκριμένα, 477 ευρώ άθροισμα κύριας και επικουρικής προ φόρων θα λάβει  χαμηλόμισθος  με 500 ευρώ μισθό  και 20 χρόνια ασφάλισης.

Το ασφαλιστικό εκτός από περικοπές σε συντάξεις προβλέπει και αύξηση των εισφορών, στο τριπλάσιο για τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες.

"Γράφουν και σβήνουν" τις λεπτομέρειες

Αλλαγές της τελευταίας στιγμής, ειδικά για τις περικοπές στους συνταξιούχους φαίνεται πως ετοιμάζει η Κυβέρνηση σύμφωνα με το enoikonomia.gr.

Με παρέμβαση στο άρθρο 20 φαίνεται πως τελικά διασώζονται οι συνταξιούχοι που εργάζονται πριν από την ψήφιση του νόμου, από τη μείωση της σύνταξης κατά 60%.

Στο άρθρο 39 η φράση "καθώς και για τους οικονομολόγους ασφαλισμένους στον ΟΑΕΕ, και εγγεγραμμένους στο Οικονομικό Επιμελητήριο" αντικαθίσταται ως εξής «καθώς και για τους αυτοαπασχολούμενους αποφοίτους σχολών ανωτάτης εκπαίδευσης, που είναι εγγεγραμμένοι σε επιστημονικούς συλλόγους ή επιμελητήρια που έχουν τη μορφή νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου».

Έτσι, η "έκπτωση" εισφορών για τα πρώτα 5 έτη έναρξης απασχόλησης επεκτείνεται και στους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ που είναι απόφοιτοι σχολών ανώτατης εκπαίδευσης και μέλη επιστημονικών συλλόγων ή επιμελητηρίων.

Στο άρθρο 39, διορθώνεται το παράδοξο του υπολογισμού των εισφορών για τα μέλη προσωπικών εταιρειών.

Έτσι, ως ετήσιο εισόδημα των προσώπων που είναι μέλη προσωπικών εταιρειών νοείται, για τη δραστηριότητά τους αυτή και για την εφαρμογή του παρόντος, το γινόμενο του πολλαπλασιασμού των συνολικών κερδών της εταιρείας επί του ποσοστού συμμετοχής εκάστοτε μέλους σε αυτή.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News