Οικονομία

Κατατέθηκε η αναλογιστική μελέτη για το ασφαλιστικό

Την αναλογιστική μελέτη, η οποία έχει εγκριθεί από τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας και αφορά τα κύρια ταμεία του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, δηλαδή το 90% του ασφαλιστικού συστήματος κατέθεσε ο υπουργός Εργασίας.

Όπως ανέφερε ο κ. Κατρούγκαλος, εκκρεμεί η αναλογιστική μελέτη για το Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολουμένων (ΕΤΑΑ) λόγω των εκτεταμένων νομοτεχνικών βελτιώσεων, που προέκυψαν κατά τη διαπραγμάτευση και θα ολοκληρωθεί εντός του Μαΐου.

Ο κ. Κατρούγκαλος κατέθεσε ακόμη τέσσερις ειδικές μελέτες, το πόρισμα της επιτροπής σοφών, τη μελέτη για τις εύλογες δαπάνες αξιοπρεπούς διαβίωσης, τη μελέτη για τη βιωσιμότητα του συστήματος από το ΚΕΠΕ και τη μελέτη για τις επιπτώσεις των ποσοστών αναπλήρωσης από τις υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας.

«Το αθροιστικό ποσοστό αναπλήρωσης για τις μικρές συντάξεις έως 500 ευρώ ξεπερνά το 102% και για τις άλλες περιπτώσεις το 75%. Δεν υπάρχει άλλο δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα στην Ε.Ε. που να εξασφαλίζει υψηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης», είπε ο υπουργός.

Υπενθυμίζεται ότι  κατατίθεται το Σάββατο στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο που περιλαμβάνει τις αλλαγές στο ασφαλιστικό και το φορολογικό σύστημα, σημαίνοντας την αντίστροφη μέτρηση για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Στόχος είναι η ψήφιση των μέτρων πριν την έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup της 9ης Μαϊου.

Σχόλια