default-image

Εκκρεμεί η υποβολή του 98,8% των φορολογικών δηλώσεων

Κρήτη
Εκκρεμεί η υποβολή του 98,8% των φορολογικών δηλώσεων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μόλις 2.400 από τις συνολικά 200.000 φορολογικές δηλώσεις του νομού Ηρακλείου έχουν υποβληθεί μέχρι σήμερα μέσω του TAXISnet. Το εν λόγω ποσοστό χαρακτηρίζεται ως εξαιρετικά χαμηλό για τις ημέρες που είναι ανοιχτό το σύστημα και οφείλεται στη συνέχιση των κινητοποιήσεων των φοροτεχνικών μέχρι και την Παρασκευή 6 Μαΐου.

Οι φοροτεχνικοί απέχουν από τη σύνταξη και κατάθεση φορολογικών δηλώσεων (πλην αυτών που είναι συνδεδεμένες με την καταβολή προνοιακών επιδομάτων), διαμαρτυρόμενοι για το ασφαλιστικό και το φορολογικό. Η πολυήμερη κινητοποίηση των φοροτεχνικών έχει κόστος τόσο για τους ίδιους, όσο και για το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο μέχρι σήμερα δεν έχει εικόνα για τα εισοδήματα που θα δηλωθούν, άρα και για τα φορολογικά του έσοδα.

Ερωτηθείς για το μέλλον των κινητοποιήσεων, ο πρόεδρος των φοροτεχνικών του Ηρακλείου Παύλος Μπαριτάκης αναφέρει πως αυτό θα αποφασιστεί μετά από σχετικές διεργασίες του κλάδου, που θα γίνουν σε πανελλαδικό επίπεδο στις 6 Μαΐου.

Πάντως, οι διοργανωτές της κινητοποίησης εμφανίζονται ικανοποιημένοι, αφού σε επίπεδο Κρήτης η συμμετοχή στην κινητοποίηση είναι σχεδόν καθολική. Μέχρι σήμερα στο νομό Ηρακλείου έχει υποβληθεί μόλις το 1,2% των φορολογικών δηλώσεων. Ο αριθμός των δηλώσεων που έχουν υποβληθεί, δηλαδή, αγγίζει τα όρια αυτών που δικαιούνται προνοιακά επιδόματα, και οι οποίοι εξυπηρετούνται κανονικά, παρά την κινητοποίηση.

Για την πορεία υποβολής φορολογικών δηλώσεων σε πανελλαδικό επίπεδο αναμένονται αναλυτικά στοιχεία από τις Ομοσπονδίες. Σύμφωνα, όμως, με την επικρατούσα αίσθηση, η κινητοποίηση φαίνεται να πηγαίνει πολύ καλά στην περιφέρεια, αλλά όχι το ίδιο καλά στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, όπου η απρόσωπη σχέση των επαγγελματιών είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο η αντοχή τους είναι πιο ευάλωτη.

Οι φοροτεχνικοί διαμαρτύρονται έντονα για τις προωθούμενες ρυθμίσεις στο ασφαλιστικό, οι οποίες αδικούν κατάφωρα τους σημερινούς εργαζόμενους, από τους οποίους ζητείται ουσιαστικά να στηρίξουν το σύστημα χωρίς καμία ανταπόδοση. Σε ό,τι αφορά το φορολογικό, υπάρχουν επίσης μεγάλα παράπονα. Οι φοροτεχνικοί υπολογίζουν πως ο νέος τρόπος υπολογισμού των εισφορών τους οδηγεί στην καταβολή του 70% και πλέον του εισοδήματός τους σε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές.

Ρεπορτάζ: Ελένη Σταυρουλάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News