default-image

Στην ΤτΕ τα ταμειακά διαθέσιμα της Βουλής, ΟΑΕΔ και ΕΟΠΥΥ

Οικονομία
Στην ΤτΕ τα ταμειακά διαθέσιμα της Βουλής, ΟΑΕΔ και ΕΟΠΥΥ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δύσκολες ώρες φαίνεται ότι περνούν τα ταμεία του κράτους με την ρευστότητα να απουσιάζει γεγονός που έχει οδηγήσει την κυβέρνηση σε συγκέντρωση των αποθεματικών του ευρύτερου ελληνικού δημοσίου.

Να σημειωθεί ότι και πέρσι είχαν συγκεντρωθεί ποσά από διάφορους φορείς, προκειμένου να καταστεί δυνατή η πληρωμή μισθών και συντάξεων. Τότε με Πράξη Νομοθετικού Περιεχόμενου η κυβέρνηση επέβαλε την υποχρεωτική μεταφορά στην Τράπεζα της Ελλάδας όσων κεφαλαίων οι δημόσιοι οργανισμοί δεν χρειάζονται προκειμένου να καλύψουν τις τρέχουσες ανάγκες τους.

Σύμφωνα με κοινοβουλευτικές διαρροές η Βουλή συναίνεσε στην μεταφορά των αποθεματικών της ύψους 67 εκατ. ευρώ στον ειδικό λογαριασμό που τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδος, στον οποίο έχουν μεταφερθεί και τα αποθεματικά των νοσοκομείων, του ΟΑΕΔ και του ΕΟΠΥΥ για την κάλυψη τρεχουσών υποχρεώσεων.

Σύμφωνα με διαρροές μέσω συνεργατών του Προέδρου της Βουλής, η σχετική απόφαση «είναι προς το συμφέρον της Βουλής και του Δημοσίου». Μάλιστα διατύπωναν αιχμές για την άρνηση της προκατόχου του να παραδώσει τα αποθεματικά της Βουλής πέρυσι το καλοκαίρι, λέγοντας ότι «αν είχε γίνει αυτό η Βουλή θα είχε κερδίσει 1,5 εκατ. ευρώ από τις αποδόσεις των επιτοκίων».

Αργότερα, σε μια από τις πολλές αναρτήσεις της στο Twitter, η Ζωή Κωνσταντοπούλου είχε καταφερθεί κατά του πρωθυπουργού καλώντας τον «να εξηγήσει τελικά τι έγινε με τα αποθεματικά, πώς χρησιμοποιήθηκαν και γιατί ζητούσαν να πάρουν και αυτά της Βουλής». «Από τα αποθεματικά της Βουλής, σε πείσμα των επιθέσεων Μάρδα - Δραγασάκη - Μαξίμου, δεν πειράχθηκε ούτε ευρώ και η απόφαση αυτή δικαιώνεται», είχε υποστηρίξει η τέως Πρόεδρος της Βουλής, η οποία είχε συγκρουστεί για το θέμα σφοδρά με τον διάδοχό της κ. Βούτση.

Με νέα ανάρτησή της η κυρία Κωνσταντοπούλου εκφράζει την οργή της για την απόφαση αυτή: «Τα αποθεματικά-ταμειακά διαθέσιμα της Βουλής είναι για την κοινοβουλευτική λειτουργία του πολιτεύματος, όχι για τα δόντια Κυβ/σης-δανειστών», έγραψε χαρακτηριστικά στο Twitter.

Τα κρούσματα ξεκίνησαν την προηγούμενη εβδομάδα, όταν το υπουργείο υγείας ζητούσε εγγράφως από τους διοικητές των δημόσιων νοσοκομείων να ενημερώσουν για τα ταμειακά τους διαθέσιμα. Το Δ.Σ. του ΟΑΕΔ αποφάσισε ήδη να μεταφέρει την περασμένη Παρασκευή 100 εκατ. ευρώ από τραπεζικούς Λογαριασμούς Ταμειακής Διαχείρισης στην Τράπεζα της Ελλάδας.

Πηγή: tovima.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News