default-image

Βαφτίζουν το 4ο Μνημόνιο δημοσιονομικό «φρένο»

Οικονομία
Βαφτίζουν το 4ο Μνημόνιο δημοσιονομικό «φρένο»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η κυβέρνηση καλείται και να πείσει τους δανειστές να εγκρίνουν την πρότασή της για αυτόματο «κόφτη» δαπανών και να διαχειριστεί επικοινωνιακά τον βαρύ λογαριασμό των σκληρών μέτρων.

Οι συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό, παρουσία του οικονομικού επιτελείου και άλλων κορυφαίων υπουργών, διαδέχονται η μία την άλλη.

Οι διαβουλεύσεις της Αθήνας με τους επικεφαλής των δανειστών συνεχίζονται με αμείωτη ένταση και από το πρωθυπουργικό περιβάλλον δεν κρύβουν την επιθυμία τους «να κλείσουμε τις λεπτομέρειες και τα τεχνικά ακόμα και σήμερα», καθώς η κλεψύδρα αδειάζει επικίνδυνα.

«Το δημοσιονομικό "φρένο" θα κόβει οριζόντια και από παντού» 

Κυβερνητικός αξιωματούχος διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι «δεν υπάρχει τέταρτο μνημόνιο, αλλά δημοσιονομικό "φρένο", που αν υπάρχει δημοσιονομική απόκλιση θα κόβει οριζόντια από παντού».

Στο πλαίσιο αυτό, απηχώντας παράλληλα την επίσημη γραμμή, παραδέχεται ότι «ήταν η καλύτερη δυνατή λύση από το χειρότερο κακό» που είναι η λήψη συγκεκριμένων μέτρων, συμπληρώνοντας με νόημα ότι είναι υποχρέωση που απορρέει από τη συμφωνία και «σε κάθε περίπτωση πρέπει πρώτα να το δεχτούν οι εταίροι».

Με αυτά τα δεδομένα, τέλος, η κυβέρνηση επιδιώκει να αμβλύνει τις πιέσεις μέσω των επαφών του πρωθυπουργού αλλά και του Ευκλείδη Τσακαλώτου με Ευρωπαίους αξιωματούχους.

«Περιμένουμε ισχυρό σήμα προόδου»

Κατά πληροφορίες, ο σχεδιασμός της κυβέρνησης, υπό την προϋπόθεση ότι όλα θα κυλήσουν ομαλά και τη Μεγάλη Πέμπτη θα συνέλθει το Eurogroup, περιλαμβάνει τα εξής:

Το Eurogroup να σφραγίσει τη συμφωνία στο Χίλτον, ώστε τη Μ. Πέμπτη να δοθεί «ισχυρό σήμα προόδου για να κλείσει η αξιολόγηση» και ταυτόχρονα να υπάρξει σαφής αναφορά στην ημερομηνία έναρξης της συζήτησης για την απομείωση του χρέους.

Οι ίδιες πηγές διευκρινίζουν ότι αμέσως μετά το Πάσχα θα ακολουθήσει η έγκριση των μέτρων ύψους 5,4 δισ. ευρώ από Βουλή, όπως και η νομοθέτηση του «κόφτη». Επόμενο βήμα είναι να ζητήσουν έκτακτο Εurogroup (μέσα στον Μάιο) για να εγκρίνει τη συμφωνία και να εκταμιευθεί μέρος της δόσης.

Πηγή: iefimerida.gr 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News