default-image

Ντάισελμπλουμ: Μην περιμένετε σήμερα συμφωνίες

Οικονομία
Ντάισελμπλουμ: Μην περιμένετε σήμερα συμφωνίες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Να κόψει όσες ελπίδες επιχείρησε να καλλιεργήσει η κυβέρνηση την Πέμπτη μιλώντας για συμφωνίες σχεδόν σε όλα τα επίπεδα με τους δανειστές εκτός από το αφορολόγητο κατάφερε με το «καλημέρα» του σημερινού Eurogroup o επικεφαλής του Γερούν Ντάισελμπλουμ.

«Μην περιμένετε σήμερα συμφωνίες» ήταν η χαρακτηριστική δήλωση του Ολλανδού πολιτικού ο οποίος αρκέστηκε στο να πει ότι «ακούω καλά νέα από την Ελλάδα».

«Αν κάνουμε πρόοδο στο περιεχόμενο του προγράμματος και στα επόμενα βήματα τότε πρέπει να ξεκινήσουμε τη συζήτηση για το χρέος αλλά είμαστε ακόμα στην αρχή αυτής της συζήτησης. Μην περιμένετε σήμερα συμφωνίες» δήλωσε ο κ. Ντάισελμπλουμ.

Όσον αφορά τη συζήτηση για το χρέος παρατήρησε ότι «γι' αυτό δεν έχουμε ξανασυζητήσει, το μόνο που είχαμε ήταν μια υπόσχεση για ότι αν οι Έλληνες ανταποκριθούν πλήρως στο πρόγραμμα θα κοιτάξουμε αν χρειαστεί περαιτέρω μέτρα για το χρέος. Είμαι απλά ένας χαρούμενος άνθρωπος που ξεκίνα αυτή η συζήτηση».

Το κλίμα είχε διαφανεί ήδη από χθες καθώς κυβερνητικός παράγοντας μετά τις συναντήσεις Τσακαλώτου-Σταθάκη-Κατρούγκαλου με τους δανειστές,  είπε ότι το καλύτερο που αναμένει σήμερα από το Eurogroup είναι μία επίσημη προαναγγελία πως θα υπάρξει… και επόμενο έκτακτο Eurogroup για την Ελλάδα, χωρίς να είναι σίγουρο αν θα είναι πριν ή μετά το Πάσχα.

Στην πραγματικότητα, όπως παραδέχτηκε και ανώτατος

Συγκλίνουσες πληροφορίες του protothema.gr από Ελλάδα και εξωτερικό έλεγαν πως δρομολογείται ήδη νέο Eurogroup για την Μεγάλη Πέμπτη 28 Απριλίου, αν και προ ημερών ο κ.Τσακαλώτος το τοποθετούσε για τις 25 ή 26 Απριλίου (και άλλες πληροφορίες μιλούσαν αρχικά για Μ.Παρασκευή 29 του μηνός).

Αν υπάρξει Eurogroup πριν το Πάσχα, θα πρέπει να βλέπουν όμως προοπτική συμφωνίας και οι υπόλοιποι, εκτός της κυβέρνησης. Δεν αρκεί η «σύγκλιση» για την οποία μιλά η κυβέρνηση, ούτε και τα 400 εκατομμύρια από την αύξηση του ΦΠΑ στο 24%.

«Τζόγος» με τα προληπτικά μέτρα

«Κλειδί» της συμφωνίας είναι, όπως όλα δείχνουν, τα πρόσθετα προληπτικά μέτρα στήριξης 3,6 δισ. ευρώ που ζητήθηκαν από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο στην Ουασινγκτον (πέραν των 5,4 δισ. από φόρους και συντάξεις που αποτελούν προαπαιτούμενο για την αξιολόγηση).  

Εδώ και δύο μερες ο Ευκλείδης Τσακαλώτος λέει πως στις συναντησεις στην Αθήνα «δεν έγινε καμία συζήτηση» και «δεν δεχτήκαμε» τέτοια μέτρα. Και ο πρόεδρος Γιούνκερ λέει όμως όταν τον ρωτάνε, πως δεν χρειάζονται τέτοια μέτρα.

Στην πραγματικότητα, τέτοια απόφαση δεν υπάρχει καν. Και ενώ και οι κ.Τσακαλώτος και Σόιμπλε επιβεβαιώνουν την ύπαρξη "πρότασης" για συμπληρωματικά μέτρα (που έγινε γνωστή από τη διαρροή στην Wall Street Journal το Σαββατοκύριακο, όταν ήταν στην Ουάσιγκτον ο κύριος Τσακαλώτος) στελέχη μέσα από τη διαπραγμάτευση λένε πως οι απεσταλμένοι των δανειστών στην Αθήνα δεν θα μπορούσαν να συζητήσουν καν τέτοιο θέμα, χωρίς να πάρει πρώτα απόφαση το Eurogroup.

Αυτό μπορεί να συμβεί σήμερα ή στο επόμενο Eurogroup. Αλλά και αν δεν περάσει η πρόταση από το Eurogroup, έλεγαν άλλες πηγές, θα το απαιτήσει το ΔΝΤ για να παραμείνει στο πρόγραμμα.

Όπως έδειξαν όμως τις τελευταίες μέρες οι δηλώσεις Σόιμπλε, κόντρα στις θέσεις της κυβέρνησης και του προέδρου Γιούνκερ, η αστοχία των προβλέψεων του ΔΝΤ δεν ακυρώνει την απαίτηση για πρόσθετα μελλοντικά μέτρα γιατί, όπως έλεγε και Ευρωπαίος αξιωματούχος την Τετάρτη, τα στοιχεία της Eurostat αφορούν το παρελθόν (ως το 2015) ενώ οι απαιτήσεις για μέτρα  το μέλλον (ως το 2018).

Τότε θα είναι δύσκολο και για τον πρόεδρο Γιούνκερ, όπως έλεγαν κύκλοι κοντά στην διαπραγμάτευση, να επιμείνει να παίζει τον «ισορροπιστή» μεταξύ Ελλάδος και δανειστών, αν οι χώρες που βάζουν τα χρήματα αξιώσουν την διασφάλιση των πρωτογενών πλεονασμάτων με προληπτικά μέτρα, είτε τα ζητήσει το Eurogroup είτε το ΔΝΤ.

«Παράθυρο» για χρέος

Κυβερνητικές πηγές λένε όμως με νόημα και ότι, αν ζητήσει πρόσθετα μέτρα το ΔΝΤ, τότε θα θέσει αυτομάτως και απαίτηση για ελάφρυνση του ελληνική χρέους. Έτσι το «μπαλάκι» θα επιστρέψει στα κράτη που δανείζουν την Ελλάδα, λένε στην κυβέρνηση, που καλοβλέπουν όμως την προοπτική να τεθεί -έστω και με ρήτρα για πρόσθετα μέτρα- επισήμως σαν θέμα η διευθέτηση του χρέους.

…και τα μέτρα, μέτρα!

Εκτός των ευνοϊκών στοιχείων της Eurostat και του σκηνικού σύγκρουσης για μέτρα που ακόμη δεν της έχουν επισήμως ζητηθεί, στην κυβέρνηση εμφανίζουν εικόνα ξαφνικής συμφωνίας στα κρίσιμα ζητήματα που συζητούνταν στην Αθήνα.

Λένε πως στα επικουρικές συντάξεις και στα κόκκινα δάνεια, κερδίζει έδαφος η ελληνική πρόταση και διαφωνία παραμένει μόνο για το αφορολόγητο, που όμως ο κύριος Τσακαλώτος έχει δηλώσει πως δεν θα υποχωρήσει άλλο (από τα 9550 ευρω που ισχύει σε 9100 ευρω που προτείνει και όχι στα 8190 που ζητούν οι δανειστές).

Στην πράξη όμως, δεν φαίνεται πού υπάρχει τέτοια σύγκλιση:

- Στο ασφαλιστικό ο κύριος Κατρούγκαλος έλεγε χθες στις 3 το μεσημέρι ότι «κλείσαμε», οι δανειστές δέχτηκαν την ελληνική πρόταση να αυξηθούν οι ασφαλιστικές εισφορές αντί να κοπούν πάνω από 300 εκατ. ευρώ από επικουρικές συντάξεις, λέγοντας ωστοσο και πως «μας χωρίζουν κάποια 70.000.000 ευρώ» και αυτά θα τα λύσουν τα τεχνικά κλιμάκια, χωρίς να εμπλακεί ξανά η ηγεσία του υπουργείου.

Δώδεκα ώρες νωρίτερα, στις 3 τα ξημερώματα της Πέμπτης έλεγε ότι «παραμένει η διαφορά στις επικουρικές, δέχονται την αύξηση την εισφορών, αλλά όχι τόσο όσο να μην κοπούν περισσότερο οι επικουρικές συντάξεις» και «μέχρι να δούμε συμφωνία» δεν πρόκειται να δεχτούμε μεγαλύτερη μείωση.

Με άλλα λόγια, παρά το διαφορετικό «αμπαλάζ» ("σύγκλιση" στη μία περίπτωση, "διαφωνία" στη δεύτερη) οι δανειστές αμφισβητούν ότι αρκούν οι αυξήσεις εισφορών για να μη γίνει μεγαλύτερη μείωση συντάξεων.

- Στα «κόκκινα δανεια», ο υπουργός Οικονομίας κύριος Γιώργος Σταθάκης είπε μόνον ότι «από τα δύο που θέλαμε κερδίζουμε το ένα». Αναφέρεται μάλλον στην προστασία της πρώτης κατοικίας, που ζητούσε η ελληνική πλευρά. Αλλά δεν επιβεβαιώνεται ότι άλλαξαν στάση είτε το ΔΝΤ, είτε η ΕΚΤ (είτε και οι δύο) ενώ επέμεναν για πλήρη εκχώρηση στα funds.

- Για το αφορολόγητο, όπου υπάρχουν τρεις απόψεις (9.090 λέει η κυβέρνηση, 8.182 λέει το ΔΝΤ, ενώ η Κομισιόν λέει 9.090 για φέτος και μείωση σταδιακά στα 8.182 ως το 2018) δεν προκύπτει ότι κάποια πλευρά συντάχθηκε με την άλλη.

Αντιθέτως ούτε και στο πακέτο των εμμέσων φόρων φαίνεται να έχει κλειδώσει κανένα μέτρο, πλην της αύξησης του ΦΠΑ. Όλα είναι στο τραπέζι και μέχρι το επόμενο Eurogroup θα έχει οριστικοποιηθει τι θα ισχύσει και πότε, αν και εφόσον υπάρξει συνολική συμφωνία και σε όλα τα υπόλοιπα (δηλαδή αφορολόγητο, ασφαλιστικό και κόκκινα δάνεια, πρόσθετο πακέτο 3,6 δισ. ευρω, συζήτηση για το χρέος).

Τα λεφτά τελειώνουν…

Οσο καθυστερεί η συμφωνία τόσο αυξάνονται οι δυσκολίες στο μέτωπο των πληρωμών που το επόμενο διάστημα έχουν ως εξής:

• Τον Μάιο πρέπει να καλυφθούν 460 εκατ. ευρώ δανειακών κεφαλαίων και τόκων, με το μεγαλύτερο μέρος να αφορά «ακούρευτα» ομόλογα συνολικού ύψους 255 εκατ. ευρώ και την καταβολή τόκων ύψους 120 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ.

• Τον Ιούνιο ο λογαριασμός ανεβαίνει στα 705 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 306 εκατ. ευρώ αποτελούν δόση προς το ΔΝΤ.

• Τον Ιούλιο θα πρέπει να καλυφθούν υποχρεώσεις 3,666 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 2,872 δισ. ευρώ αφορούν ομόλογα (μαζί με τόκους) που κατέχουν η ΕΚΤ και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης, τα οποία λήγουν στις 20 Ιουλίου, και τα 458 εκατ. ευρώ νέα δόση προς το ΔΝΤ.?

Πηγή: protothema.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News