default-image

Στο μικροσκόπιο του ΔΝΤ το πρωτογενές πλεόνασμα

Οικονομία
Στο μικροσκόπιο του ΔΝΤ το πρωτογενές πλεόνασμα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο μικροσκόπιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου βρίσκονται τα στοιχεία για τον προϋπολογισμό του 2015, τα οποία δείχνουν ότι, τελικά, η Ελλάδα πέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα (σύμφωνα με τον ορισμό του προγράμματος), ύψους 0,7% του ΑΕΠ, έναντι στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 0,25% του ΑΕΠ. Η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat) θα ανακοινώσει σήμερα τα στοιχεία για την πορεία του ελλείμματος και του χρέους πέρυσι, από τα οποία θα επιβεβαιώνεται η επίτευξη του προαναφερθέντος πρωτογενούς πλεονάσματος κατά πρόγραμμα.

Ωστόσο, η διαφορά σε σχέση με τον στόχο έχει δημιουργήσει ερωτήματα στα στελέχη του ΔΝΤ, τα οποία υπολόγιζαν ότι το 2015 ο προϋπολογισμός παρουσίασε έλλειμμα 0,5% του ΑΕΠ. Βέβαια, η επικύρωση των στοιχείων από την Eurostat, και δη χωρίς να εγείρει κάποιες επιφυλάξεις, δεν αφήνει μεγάλα περιθώρια στα κλιμάκια του ΔΝΤ να αμφισβητήσουν την ποιότητα των στατιστικών δεδομένων. Αναζητούν, όμως, το πώς προκλήθηκε αυτή η υπέρβαση, ενώ στο πλαίσιο του προγράμματος ενδέχεται να θεωρήσουν ότι κάποια στοιχεία δεν μπορούν να συμπεριληφθούν στον υπολογισμό του πρωτογενούς αποτελέσματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η υπέρβαση έναντι του στόχου αποδίδεται κυρίως στη συμπερίληψη στη γενική κυβέρνηση φορέων του Δημοσίου που μέχρι το 2014 ήταν εκτός γενικής κυβέρνησης, αλλά και στην αποτύπωση των εθνικολογιστικών προσαρμογών, οι οποίες, ουσιαστικά, είναι η διαφορά μεταξύ της ταμειακής κατάστασης του προϋπολογισμού και της δεδουλευμένης βάσης. Ειδικότερα:

• Η ένταξη στη γενική κυβέρνηση του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, που βελτίωσε το αποτέλεσμα κατά περίπου 380 εκατ.

• Η συμπερίληψη στη γενική κυβέρνηση του Λειτουργού Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΛΑΓΗΕ), που οδήγησε σε αύξηση της τάξης των 190 εκατ.

• Οι εθνικολογιστικές προσαρμογές στο κομμάτι των αμυντικών δαπανών κατά περίπου 150 εκατ.

• Οι άλλες εθνικολογιστικές προσαρμογές κατά περίπου 300 εκατ., με τον Ειδικό Λογαριασμό Εγγυήσεων Γεωργικών Προϊόντων (ΕΛΕΓΕΠ) να παρουσιάζει βελτίωση της τάξης των 150 εκατ.

Από την άλλη, αρνητικά στον υπολογισμό του πρωτογενούς αποτελέσματος λειτούργησε η αναθεώρηση των στοιχείων για τις συμβάσεις των 5 αυτοκινητοδρόμων. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι 4 συμβάσεις αφορούσαν το 2013, ενώ μία ήταν στο 2015. Από τον διαφορετικό υπολογισμό των εν λόγω συμβάσεων (όπως προέκυψε ύστερα από σχετική οδηγία της Eurostat), το πρωτογενές αποτέλεσμα του 2015 επιβαρύνθηκε κατά 500 εκατ., ενώ το αντίστοιχο αποτέλεσμα του 2013 κατά 1 δισ. Επίσης, από την αναθεώρηση των συμβάσεων προέκυψε και επιβάρυνση του δημοσίου χρέους κατά 3,5 δισ.

Να σημειωθεί ότι οι παραπάνω αλλαγές, που οδήγησαν στην υπέρβαση του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2015, είναι μη μόνιμου χαρακτήρα. Δηλαδή, οι βασικοί παράγοντες που διαμορφώνουν το πρωτογενές πλεόνασμα του 0,7% του ΑΕΠ δεν έχουν μόνιμη επίπτωση στον φετινό προϋπολογισμό, και αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο αξιωματούχοι της Ευρωζώνης ανέφεραν χθες ότι η εν λόγω υπέρβαση δε θα λειτουργήσει ανασταλτικά στις πιέσεις της τρόικας για επιπλέον μέτρα έως το 2018. Και αυτό, παρά το γεγονός ότι ο πρόεδρος και αντιπρόεδρος της Κομισιόν, κ. Γιούνκερ και Ντομπρόβσκις αντίστοιχα, έσπευσαν να προαναγγείλουν τις θετικές εξελίξεις που θα ανακοινωθούν επισήμως σήμερα από την Eurostat.

Πηγή: kathimerini.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News