Οικονομία

Ανεπάρκεια ντόπιου κρέατος στην κρητική αγορά

Χωρίς επάρκεια σε ντόπιο κρέας θα είναι αυτό το Πάσχα η αγορά της Κρήτης λόγω μειωμένης παραγωγής αμνοεριφίων από τους εξαθλιωμένους κτηνοτρόφους.

Αυτό σημαίνει ότι οι καταναλωτές θα πρέπει να είναι υποψιασμένοι μπροστά στο φαινόμενο να κρέμονται στα τσιγκέλια "μόνο ντόπια" κρέατα, γεγονός που για να το διαπιστώσουν οφείλουν να ζητούν να βλέπουν τις σφραγίδες.

Την ίδια ώρα, τα κυκλώματα που λυμαίνονται την αγορά του κρέατος προετοιμάζονται πυρετωδώς για τις γνωστές ελληνοποιήσεις, φέρνοντας από Ρουμανία, Βουλγαρία και Σκόπια χιλιάδες ζώντα αμνοερίφια στην υπόλοιπη Ελλάδα, που για να μη μας τα "σερβίρουν" σαν... αρνάκια Μυλοποτάμου, θα πρέπει το ελληνικό κράτος να δώσει βάρος στους ελέγχους, σε κάθε σημείο εμπορίας ζώντων ζώων και σφαγίων!

Η "Νέα Κρήτη" κατέγραψε χθες τους προβληματισμούς των κτηνοτρόφων της Κρήτης, μέσα από στοιχεία του προέδρου του Συνεταιρισμού "Κρητικά Μιτάτα" Μανόλη Τιτομιχελάκη, που καταγγέλλει και τη σημερινή κυβέρνηση ότι συνεχίζει να κάνει το ίδιο όπως και οι προηγούμενες, συνομιλώντας μόνο με τους εισαγωγείς του κρέατος και όχι και με τους εκπροσώπους των παραγωγών.

«Καμία προσπάθεια δεν κάνουν για να σταματήσει το φαινόμενο των ελληνοποιήσεων. Όλοι οι υπουργοί που έχουν περάσει κουβεντιάζουν μόνο με εισαγωγείς κρεάτων. Δεν κουβεντιάζουν πλέον με παραγωγούς. Και η αγωνία τους είναι να φάει φτηνό κρέας ο καταναλωτής, αλλά δεν τους ενδιαφέρει τι κρέας θα είναι αυτό», καταγγέλλει ο Μανόλης Τιτομιχελάκης.

Τα προϊόντα διατίθεται μέσα από τα σ/μ Χαλκιαδάκης

«Ο κόσμος μπορεί να γυρέψει παντού το κρέας των 130 μελών του συνεταιρισμού μας. Και να το επιβάλει να το έχουν. Δε θα το βρει πουθενά αλλού, πέρα από τον "Χαλκιαδάκη". Αλλά ας ζητήσει ο ίδιος ο κόσμος από τους κρεοπώλες και τα πολυκαταστήματα και όλοι που πουλάνε κρέας να το βάλουν στο ράφι τους», τονίζει ο Μανόλης Τιτομιχελάκης.

«Θέλω ένα ασφαλές προϊόν να το πάω στο σπίτι μου. Και ας κάνει κάτι παραπάνω»...

Ο πρόεδρος των "Κρητικών Μιτάτων" ενημερώνει τον κόσμο ότι σε κάθε αμνοερίφιο παραγωγής του συνεταιρισμού υπάρχει ένα κίτρινο ταμπελάκι, που αποτελεί την ταυτοποίηση το κρέατος. Και αυτό είναι και το μεγάλο "όπλο" τους απέναντι στο θλιβερό και παμπάλαιο φαινόμενο των ελληνοποιήσεων.

Όπως γίνεται σε όλα τα προϊόντα, έτσι και στο κρέας, η ψαλίδα μεταξύ τιμών παραγωγού και καταναλωτή είναι μεγάλη. Ωστόσο, για την ποιότητα του κρητικού αμνοεριφίου, τουλάχιστον ως προς τις τιμές καταναλωτή μέσα από την αλυσίδα σούπερ-μάρκετ "Χαλκιαδάκης", που είναι και ο αποκλειστικός διακινητής των αμνοεριφίων των "Κρητικών Μιτάτων", οι κτηνοτρόφοι θεωρούν πως οι τιμές δεν είναι ακριβές.

«Όταν ορίσουμε πόσο θα "σφάξει" ο παραγωγός, κάποια στιγμή πρέπει να ορίσουμε και το κέρδος του μεσάζοντα. Εμείς ως συνεταιρισμός δεν έχουμε βγάλει ποτέ πάνω από 20-30 λεπτά στο κιλό. Εδώ είναι τα στοιχεία, οποιοσδήποτε θέλει μπορεί να τα ελέγξει», λέει στην εφημερίδα μας ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού "Κρητικά Μιτάτα".

Ο κ. Τιτομιχελάκης τονίζει ότι η συνεργασία των "Κρητικών Μιτάτων" με την αλυσίδα "Χαλκιαδάκης" αποτελεί εγγύηση ποιότητας, αλλά την ίδια ώρα υπάρχουν πολλοί στην αγορά που κάνουν από τις ελληνοποιήσεις "χρυσές δουλειές" σε βάρος των παραγωγών και των καταναλωτών.

Το ερώτημα είναι τι κάνει το κράτος για να τους εντοπίσει και να αντιμετωπίσει το φαινόμενο; Η απάντηση στο ερώτημα αυτό είναι προφανώς δυσάρεστη...

Ανεπάρκεια κρέατος, «Είμαστε ανοχύρωτοι» λένε οι κτηνοτρόφοι

Την ίδια ώρα, η Ελλάδα αδυνατεί να εξασφαλίσει για τη διατροφή του κόσμου την επάρκεια των αγαθών που απαιτείται με βάση τις ανάγκες.

Ο κ. Τιτομιχελάκης λέει ότι προς αυτήν την κατεύθυνση δε γίνεται καμία προσπάθεια. «Εμείς, δυστυχώς, εδώ ό,τι και να κάνουμε, αν σταματήσουμε τις εισαγωγές, δεν μπορούμε να θρέψουμε τους πολίτες μας πάνω από τρεις με τέσσερις μήνες. Αλλά ένα κράτος που κουβεντιάζει μόνο με τους εισαγωγείς και όχι με τους παραγωγικούς εταίρους, τι παραγωγή να προγραμματίσει;», διερωτάται ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού "Κρητικά Μιτάτα".

«Αλήθεια. Ένα κράτος που βλέπει τη μισή χώρα να "σκοτώνει" τα αρνιά και τώρα κάνει εισαγωγές, είναι ευχαριστημένο;».

Ο συνεταιριστής τονίζει την ανάγκη διαμόρφωσης κόστους παραγωγής για το αρνί, ώστε να ενημερώνεται ο καταναλωτής και να ξέρει το αρνί που βρίσκει στην αγορά πόσο έχει κοστίσει μέχρι να φτάσει στο τσιγκέλι.

Πέρυσι την ίδια περίοδο η τιμή πώλησης του αρνιού και του κατσικιού από τα "Κρητικά Μιτάτα", κατά μέσον όρο, διαμορφώθηκε στα 5,90 ευρώ το κιλό και στον παραγωγό από 5,10 έως 5,20 ευρώ το κιλό, όταν - σύμφωνα με τον κ. Τιτομιχελάκη - το μέσο κόστος παραγωγής δεν έπεσε κάτω από τα 6,5 ευρώ το κιλό.

Ρεπορτάζ: Χριστόφορος Παπαδάκης

Σχόλια