Οικονομία

Παίζουν την "κολοκυθιά" με τις επιδοτήσεις

Ένα... «πότε» κυριαρχεί σήμερα παντού, κυρίως στα χωριά μας αλλά και μες στις πόλεις, καθώς όλος ο κόσμος αγωνιά για το... «πότε θα δώσουν επιτέλους τις επιδοτήσεις μας οι κυβερνώντες», ενώ η αγωνία χτυπά "κόκκινο" και για τα οριστικά δικαιώματα του κόσμου, που χθες δεν αναρτήθηκαν. Τώρα η πιθανή ημερομηνία ανάρτησής τους, ώστε να ενημερωθούν οι παραγωγοί για τα χρήματα που θα παίρνουν μέχρι το 2020, μετατίθεται για τη Δευτέρα 18 Απριλίου, ενώ υπάρχουν σενάρια και για το πότε θα δοθεί η δεύτερη δόση!

Μόνο "στοίχημα" που δε βάζουν οι αγρότες στα χωριά, για να... βρουν τη σωστή απάντηση στο βασανιστικό ερώτημα: «Πότε θα δώσουν τα χρήματα της ενιαίας ενίσχυσης της... περυσινής χρονιάς;».

Αλλά ας ξεκινήσουμε με το νεότερο σενάριο, μιας και με τη σημερινή κυβέρνηση έχουμε μάθει - είτε θέλουμε είτε όχι - να μιλάμε με σενάρια ως προς τις ημερομηνίες πληρωμής της επιδότησης των αγροτών.

Ή την ερχόμενη Παρασκευή 22 Απριλίου, ή την άλλη Δευτέρα 25 Απριλίου, δηλαδή στην αρχή της Μεγαλοβδομάδας, αναφέρουν οι νεότερες εκτιμήσεις.

Στο μεταξύ, ανακούφιση προκαλούν οι χθεσινές πληρωμές αποζημιώσεων για περυσινές ζημιές, ύψους 3 εκατομμυρίων ευρώ, που πλήρωσε ο ΕΛΓΑ μόνο για το νομό Ηρακλείου.

Οριστικά δικαιώματα

Το γεγονός ότι επρόκειτο κατά πάσα πιθανότητα να αναρτούσαν χθες τα οριστικά δικαιώματα των παραγωγών δεν ήταν κάτι που το υπέθεσε κάποιος. Ήταν το επικρατέστερο σενάριο, που προερχόταν από τον ίδιο τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Τώρα το σενάριο "μεταθέτει" την πληρωμή για τη Δευτέρα.

Και αυτό είναι πολύ σημαντικό, αφού οι δικαιούχοι παραγωγοί θα πρέπει να ενημερωθούν για τα δικαιώματα που θα λαμβάνουν μέχρι το 2020, κάτι που, ως προς τις ενστάσεις που έχουν γίνει, έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον.

Όπως τονίζει στη "Νέα Κρήτη" το στέλεχος της Ομάδας Αμπελουργών Κρήτης και της ΕΑΣΗ Μύρος Χιλετζάκης, «ευελπιστούμε ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ δε θα κάνει λάθη, όπως έκανε κατά την πρώτη κατανομή των δικαιωμάτων, γιατί στην πρώτη κατανομή είχαμε σωρεία λαθών. Θεωρούμε ότι όλες οι ενστάσεις που έχουν κατατεθεί μέχρι τώρα θα δικαιωθούν. Και ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ έκανε μια σωστή αξιολόγηση, έστω και καθυστερημένα, για την κατανομή των δικαιωμάτων. Αυτή η κατανομή θα είναι κρίσιμη, γιατί θα ισχύει μέχρι το 2020».

Πάντως, στο σημείο αυτό ο Μύρος Χιλετζάκης προειδοποίησε. «Αν δεν τα έχουν διορθώσει όλα αυτά τα λάθη που υπήρχαν στα δικαιώματά μας, θα μας βρουν μπροστά τους».

Αποζημιώσεις... "ανάσα"

Το ποσό των 3 εκατομμυρίων ευρώ εισέπραξαν χθες στο νομό Ηρακλείου παραγωγοί (αγρότες και κτηνοτρόφοι), για ζημιές που έπληξαν την παραγωγή τους πέρυσι.

Συγκεκριμένα και με βάση την κατάταξη των πληρωμών, το υψηλότερο ποσό αποζημιώσεων συγκεντρώνει ο νομός Πέλλας, όπου δόθηκαν συνολικά 4.756.235,13 ευρώ.

Σε ό,τι αφορά στην κατανομή των ποσών στην Κρήτη, σε αγρότες του Ηρακλείου πληρώθηκαν 3.036.614,36 ευρώ.

Οι πληρωμές για τους άλλους νομούς είναι κατά πολύ χαμηλότερες, και συγκεκριμένα Ρέθυμνο 30.368,12 ευρώ, Χανιά 18.722,69 ευρώ και Λασίθι 10.347,36 ευρώ.

Όπως αποκαλύπτει ο κ. Χιλετζάκης, συνολικά για το 2015 ο νομός Ηρακλείου "κάνει να παίρνει" από τον ΕΛΓΑ γύρω στα 15 εκατομμύρια ευρώ. «Εκτός από τα 3 εκατομμύρια ευρώ, περιμένουμε μια άλλα πολύ μεγάλη πληρωμή για τις 25 Απριλίου. Είναι η ζημιά που είχαν υποστεί οι παραγωγοί από το χαλάζι της Μεγάλης Πέμπτης πέρυσι και από τη βροχόπτωση την ημέρα της Παναγίας», λέει και συμπληρώνει ότι οι εργαζόμενοι στον τοπικό ΕΛΓΑ, αν και είναι λίγοι, κάνουν ό,τι μπορούν προκειμένου να ξεμπλοκάρουν τις διαδικασίες αυτές.

«Τα χρήματα αυτά θα είναι μια ανάσα σε μια πολύ δύσκολη σεζόν, που έχει ξεκινήσει από τον αμπελουργικό τομέα, σε ό,τι αφορά τα φορολογικά, και μια δύσκολη σεζόν σε ό,τι αφορά τον καιρό με την τεράστια λειψυδρία και ανομβρία», ανέφερε ο ίδιος.

Για τη μετατόπιση ολόκληρων αμπελώνων και ελαιώνων από τις πλημμύρες του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου του 2015, ο κ. Χιλετζάκης είπε ότι «είναι χρήματα των ΠΣΕΑ, χρήματα που αργούν. Δηλαδή φανταστείτε ότι οι φωτιές της Βιάννου από το 2012 αποζημιώνονται φέτος. Επομένως, οι πλημμύρες και η φωτιά στο Χαλαβριανό ποταμό στις Αρχάνες, που έκαψε 600 στρέμματα αμπελιών και ελιών, είναι προς εξέταση. Φανταστείτε ότι ο περονόσπορος στο Ηράκλειο, από το 2011, δεν έχει πληρωθεί ακόμη»...

Έτοιμος ο μηχανισμός

Στο μεταξύ, όπως είπε ο πρόεδρος της ΕΑΣ Ηρακλείου Ανδρέας Στρατάκης στην εκπομπή "Κρήτη Σήμερα" της "ΚΡΗΤΗ TV", η οργάνωση έχει έτοιμο μηχανισμό με τη συνεργασία των πρωτοβάθμιων συνεταιρισμών στα χωριά.

«Αμέσως μόλις εκδοθούν τα οριστικά δικαιώματα, θα τα πάρουν οι παραγωγοί που ενεργοποιούν στην Ένωση Ηρακλείου, αμέσως μέσω των συνεταιρισμών τους».

Ο ίδιος πιστεύει ότι τα οριστικά δικαιώματα θα πληρωθούν μέσα στη Μεγαλοβδομάδα, ενώ χαρακτήρισε ως πρωτοφανή την καθυστέρηση πληρωμών της επιδότησης μέχρι σήμερα, αφού ποτέ άλλοτε δεν είχε πάει Πάσχα και να μην έχει δοθεί η ενιαία ενίσχυση.

Ρεπορτάζ: Χριστόφορος Παπαδάκης

Σχόλια