default-image

Αγρότες: Εβδομάδα "παθών" με βουτιά στις τιμές κατά 70%

Κρήτη
Αγρότες: Εβδομάδα "παθών" με βουτιά στις τιμές κατά 70%

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Την εβδομάδα των "Παθών" περνούν οι αγρότες της θερμοκηπιακής Ιεράπετρας, οι οποίοι περίμεναν καλύτερες τιμές παραγωγού κατά την περίοδο των εορτών του Πάσχα , όπως συμβαίνει  εδώ και πολλές δεκαετίες , για να  αποκτήσουν την ρευστότητα που δεν είχαν μέχρι σήμερα , προκειμένου να καταφέρουν να καλύψουν  ορισμένες από τις  αυξημένες υποχρεώσεις  τους.

Ενώ η καλλιεργητική περίοδος 2015-2016 εξελίσσεται, ως η χειρότερη των τελευταίων 30 χρόνων για τον κλάδο των κηπευτικών , με οκτώ  στους δέκα παραγωγούς  να καταγράφει ζημιές , το μέλλον διαγράφεται αβέβαιο, καθώς έρχεται σε λίγο και η  «λυπητερή» από το φόρο εισοδήματος που θα προκύψει μετά την κατάθεση των φορολογικών τους  δηλώσεων, για την οικονομική χρήση του 2015.

«Ο αγροτικός κόσμος της ευρύτερης Ιεράπετρας είναι σε απόγνωση. Η σεζόν ξεκίνησε πολύ άσχημα το φθινόπωρο,  και συνεχίστηκε ακόμα χειρότερα το χειμώνα. Τώρα που ελπίζαμε ότι κάτι  περισσότερο θα κερδίζαμε από την Πασχαλινή αγορά, οι τιμές άρχισαν και πάλι να κατρακυλούν στο χωράφι , αλλά να μένουν σε πολύ υψηλά επίπεδα στο ράφι των πολυεθνικών», μας είπε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας.

Οι τιμές έπεσαν περίπου 70%

«Οι παραγωγοί ντομάτας και αγγουριού δεν πήγαν καθόλου καλά από την αρχή της περιόδου. Εκείνοι που φύτεψαν μελιτζάνες,  δεν  έχουν καταφέρει ακόμα να καλύψουν το κόστος παραγωγής και ενώ όλοι πιστεύαμε ότι θα έμεναν ανεπηρέαστες οι  πιπεριές από το κακό κλίμα στις αγορές, ήρθε η τελευταία εβδομάδα να αποτελειώσει και αυτό το προϊόν. Οι τιμές στην πιπεριά έπεσαν γύρω στο -70%,  όπως και στα υπόλοιπα προϊόντα . Μόνο η ντομάτα  αντιστέκεται τον τελευταίο καιρό με τις τιμές στα δημοπρατήρια να κυμαίνονται από 0,50 έως 0,70 λεπτά», πρόσθεσε ο κ Μαλλιωτάκης.

Δεν φτάνουν όλα αυτά που βασανίζουν τους αγρότες, έρχονται και οι διαρροές για αύξηση του ΦΠΑ των αγροεφοδίων στο 24% και ανεβάζουν την οργή τους στα ύψη.

«Αυτό αν τελικά περάσει, θα μας αποτελειώσει, σε συνδυασμό με το φορολογικό και το ασφαλιστικό που θέλουν να ψηφίσουν. Η κυβέρνηση οφείλει να σταθεί στο πλάι μας και να μας στηρίξει , γιατί με αυτά που κάνει μας οδηγεί στη φτωχοποίηση . Σβήνει ο πρωτογενής τομέας» , επισημαίνει ο κ Μιχάλης Μαλλιωτάκης .

Αναζητούν νέες αγορές

Να ανοίξει η κυβέρνηση τους δρόμους για να μπούν τα ποιοτικά κηπευτικά της Κρήτης σε νέες αγορές, και να συνεχίσει με ταχύτερους ρυθμούς την αυτοοργάνωση της  η αγροτιά, προτείνει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας, για να ξεπεραστούν τα περισσότερα από τα προβλήματα στον πρωτογενή τομέα ,που διογκώθηκαν εφέτος, γιατί τίποτα δεν πήγε καλά.

«Σε λίγο θα τελειώσει η παραγωγική περίοδος για τα πρώιμα κηπευτικά . Την επόμενη αμέσως μέρα πρέπει να ξεκινήσουμε την καλύτερη οργάνωση μας . Να φροντίσουμε να απαντήσουμε με ειλικρίνεια στις δηλώσεις καλλιέργειας τις προθέσεις μας , προκειμένου να μπορούμε να αναδιατάξουμε τις φυτεύσεις μας μετά τον Αύγουστο, με στόχο να παράξουμε τόσα προϊόντα, όσα μας ζητούν οι αγορές, με τις οποίες έχουμε συνεργασία. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση οφείλει να κάνει ότι επιβάλλεται,  για να μας ανοίξει δρόμους σε νέες αγορές. Δε μπορούμε να συνεχίσουμε να στηριζόμαστε στην αγορά των Βαλκανίων», καταλήγει ο κ Μαλλιωτάκης.

Ρεπορτάζ: Νίκος Πετάσης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News