Οικονομία

Βρυξέλλες: Μην περιμένετε πρόοδο στην Ουάσιγκτον

Με την αποχώρηση των θεσμών απο την Αθήνα σήμερα, λήγει μία σημαντική προθεσμία για την ολολήρωση του προγράμματος, καθώς οι επικεφαλής των θεσμών θα βρεθούν στην Ουάσινγκτον χωρίς να υπάρχει κάποια πρώτη συφωνία με τις εληνικές αρχές. "Μην αναμένετε να υπάρξει κάποια πρόοδος στην Ουάσινγκτον" δήλωσε ευρωπαίος αξιωματούχος στην "Κ".

Την πλήρη ταύτιση μεταξύ Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην ανάγκη για μια ισχυρή δέσμη μέτρων δήλωσε ο κ. Μπενουά Κερέ, μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της ΕΚΤ.

Παράλληλα εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δεν προσδιόρισε επακριβώς την ημερομηνία επιστροφής των επικεφαλής της τρόικας, ενώ και οι δύο κατέστησαν σαφές ότι στόχος είναι να υπάρξει ένα νέο πρόγραμμα μεταξύ Ελλάδας και ΔΝΤ.

Σύμφωνα με τον κ. Κερέ «Συμφωνούμε πλήρως με το ΔΝΤ στην ανάγκη για μια ισχυρή δέσμη μέτρων. Ο σκοπός των συζητήσεων είναι η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του μνημονίου και ένα νέο πρόγραμμα με το ΔΝΤ.»

Εν τω μεταξύ, εκπρόσωπος της ΕΚΤ δήλωσε πως:  «Οι επικεφαλής των θεσμών θα μεταβούν σήμερα στην Ουάσιγκτον και θα επιστρέψουν στην Αθήνα το συντομότερο δυνατόν μετά την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ".

Σύμφωνα με τον ίδιο στις πρόσφατες συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση "Σημειώθηκε ικανοποιητική πρόοδος σε όλα τα θέματα. Και οι τέσσερις θεσμοί εργάζονται εντατικά μαζί με τις ελληνικές αρχές πάνω σε ένα φιλόδοξο πακέτο μέτρων με στόχο την ανάπτυξη, την απασχόληση και την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. Αυτό θα αποτελέσει τη βάση τόσο για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των ευρωπαϊκών θεσμών, όσο και για ένα νέο πρόγραμμα με το ΔΝΤ».

Από την πλευρά της, η Κομισιόν τόνισε ότι παρόλο που σήμερα σταματά η αξιολόγηση για να συμμετάσχουν οι εκπρόσωποι των θεσμών στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον, οι επικεφαλής θα πεπιστρέψουν αμέσως μετά, για να ολοκληρώσουν το συντομότερο δυνατό την αξιολόγηση.

Πηγή: kathimerini.gr

Σχόλια