Οικονομία

Εξαίσιο εργασιακό περιβάλλον… για μια Κρητική εταιρεία

Το Great Place to Work είναι ένας παγκόσμιος θεσμός που βοηθά οργανισμούς να δημιουργήσουν και να διατηρήσουν ένα εξαιρετικό εργασιακό περιβάλλον. Έτσι, διοργανώνει κάθε χρόνο τη μεγάλη έρευνα "Best Workplaces" για να συλλέξει στοιχεία και να αξιολογήσει τις καλύτερες εταιρείες. Στην Ελλάδα, ο διαγωνισμός διοργανώθηκε για 14η συνεχή χρονιά και μια κρητική εταιρεία, η Enartia, διακρίθηκε ως μια από τις εταιρείες με το καλύτερο εργασιακό περιβάλλον στην Ελλάδα.

Ποια είναι όμως η Enartia;

Πρόκειται για το brand-ομπρέλα των εταιρειών Papaki και Top.Host και προσφέρει καινοτόμες υπηρεσίες διαδικτύου (Domain Names, Web Hosting, Dedicated Servers, Cloud Hosting, κ.ά). Η ομάδα της Enartia αποτελείται από 50 άτομα και το 2015, η επιχείρηση είχε τζίρο 4.523.915 €.

Εδώ και 10 χρόνια περίπου -και πάντα με βάση την Κρήτη- έχει καταφέρει να αποκτήσει πάνω από 68.000 πελάτες σε 105 χώρες.

Η λειτουργία της εταιρείας ξεκίνησε με το Papaki το 2004 από ένα γραφειάκι 9 τετραγωνικών μέτρων! Κανείς από τους ιδρυτές αλλά και από την ομάδα (πολλά από τα αρχικά μέλη είναι ακόμη στην εταιρεία) δε φανταζόταν ότι μερικά χρόνια μετά θα μετακόμιζαν σε μια όμορφη και σύγχρονη μονάδα γραφείων όπου θα εξελίσσονταν τόσο. Όραμα του οργανισμού είναι: "να προσφέρει τις καλύτερες online λύσεις του κόσμου μέσα από ένα εξαιρετικό εργασιακό περιβάλλον που δημιουργεί έμπνευση και δίνει κίνητρα για μια ισορροπημένη ζωή εντός και εκτός εταιρίας.". "Πιστεύουμε ότι το όραμά μας μπορεί να γίνει πραγματικότητα αλλά μόνο μέσα από τους ανθρώπους μας. Μια χαρούμενη ομάδα που είναι δυνατή και αποδοτική μπορεί και εξελίσσεται συνεχώς! Συνεπώς δημιουργεί χαρούμενους πελάτες!" εξηγεί ο Δημήτρης Ανθουλάκης, συνιδρυτής της εταιρείας και CEO της Enartia.

Πώς διακρίθηκε ως "Great Place to Work";

Η αξιολόγηση των επιχειρήσεων για το "Best workplaces" βασίζεται σε ένα μοντέλο εμπιστοσύνης -κατά πόσο κυριαρχεί στο εργασιακό περιβάλλον η δικαιοσύνη και η συντροφικότητα και κατά πόσο η ομάδα είναι περήφανη για τη δουλειά της. Στην Enartia, ανάμεσα στην ομάδα υπάρχει αλληλοσεβασμός και το προσωπικό διατηρεί το αίσθημα της δικαιοσύνης σε όλα τα επίπεδα. Επίσης, η προσφορά του κάθε μέλους αξιολογείται ξεχωριστά μιας και εφαρμόζεται σε όλους ένας μισθολογικός αλγόριθμος, ειδικά σχεδιασμένος για την δίκαιη αμοιβή όλου του προσωπικού, με βάση συγκεκριμένες παραμέτρους. Επιπλέον, στην ετήσια αξιολόγηση των εργαζομένων λαμβάνονται υπόψη όλα όσα έχουν προσφέρει στην εταιρία και η συζήτηση που γίνεται έχει αποκλειστικό σκοπό την αυτοβελτίωση

Η προσέγγιση του Great Place to Work απεικονίζεται στο παρακάτω μοντέλο.

Η υπεύθυνη Ανθρώπινου Δυναμικού & Κουλτούρας της Enartia, Αγγέλα Ανθουλάκη, λέει χαρακτηριστικά: "Λάβαμε μέρος στην έρευνα αυτή, επειδή θέλαμε να αξιολογηθούμε από τους ίδιους μας τους εργαζομένους. Θέλαμε να πάρουμε το δικό τους feedback και να μπορέσουμε να βελτιωθούμε ακόμη περισσότερο!". Η Enartia δίνει ιδιαίτερη βάση στις αξίες και την κουλτούρα της. Όλα -από τις προσλήψεις των νέων μελών μέχρι τη φιλοσοφία στην εξυπηρέτηση των πελατών- βασίζονται σε έξι αξίες-πυλώνες: πάθος, αυτοβελτίωση, προθυμία, διαφάνεια, ταπεινότητα, αυτοηγεσία. Επίσης, αυτή η αντιμετώπιση στην εξυπηρέτηση πελατών έδωσε στην Enartia το βραβείο του καλύτερου μικρού οργανισμού στην εξυπηρέτηση για το 2015, στα Εθνικά Βραβεία Εξυπηρέτησης Πελατών.

Πριν από ένα χρόνο περίπου, ο οργανισμός μετακόμισε σε νέα γραφεία στη ΒΙΠΕ Ηρακλείου, τα οποία και προσάρμοσε στις ανάγκες του. Για παράδειγμα, για να τονιστεί η αξία της διαφάνειας ακολούθησαν το μοντέλο "no-door-policy" που σημαίνει ότι δεν υπάρχουν πόρτες στην εταιρεία και ότι όλοι -διοίκηση και ομάδα- μοιράζονται τους ίδιους, κοινούς χώρους. Στο χώρο, υπάρχει μια μεγάλη κουζίνα όπου τρώνε όλοι μαζί καθώς και πινγκ-πονγκ για τα διαλείμματα. Η εταιρεία προσφέρει επίσης καθημερινά φρούτα και καφέ σε όλους και θέλοντας να επιβραβεύσει την ομάδα της, προσφέρει κατά καιρούς, μικρές, καθημερινές απολαύσεις, όπως γιόγκα, μασάζ και ρεφλεξολογία! Επιπλέον, διοργανώνονται ενδοεταιρικά σεμινάρια με ποικίλη θεματολογία. Παράλληλα, οι εργαζόμενοι ενθαρρύνονται να συμμετάσχουν σε εργαστήρια, workshops και συνέδρια πάνω στο αντικείμενό τους -εκτός εταιρείας. Εκτός όμως από τις παροχές, υπάρχει ένα άλλο βασικό χαρακτηριστικό, εκείνο το οποίο κέρδισε τελικά για την Enartia μια θέση στα βραβεία "Best Workplaces": το ουσιαστικό και ειλικρινές ενδιαφέρον της διοίκησης για την ομάδα της. Στον κάθε ένα ξεχωριστά. Η Ανθουλάκη Αγγέλα κλείνοντας προσθέτει ένα quote που εκφράζει την εταιρική φιλοσοφία : "Always treat your employees exactly as you want them to treat your best customers." - Stephen R. Covey.

Γι' αυτό και η βράβευση αυτή σημαίνει πολλά όχι μόνο για την ομάδα της Enartia αλλά και για όλη την κοινότητά της -τους πελάτες της αλλά και την τοπική κοινωνία. Παρόμοιοι οργανισμοί και βραβεύσεις αποδεικνύουν ότι παρά την κρίση, τοε αληθινό, ανθρώπινο ενδιαφέρον πάντα κερδίζει… την πρωτιά!

Μπορείτε να διαβάσετε τις λεπτομέρειες για τις παροχές της Enartia στο άρθρο από το blog του Papaki και της Top.Host.

Σχόλια