default-image

Λαγκάρντ: Η Ελλάδα δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες της

Οικονομία
Λαγκάρντ: Η Ελλάδα δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες της

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Δεν μπορεί να περιμένει η Ελλάδα ότι τα πράγματα θα φτιάξουν από μόνα τους. Οι Έλληνες ηγέτες πρέπει να αποκτήσουν περισσότερη "ιδιοκτησία" στην επανίδρυση της χώρας τους», διαμηνύει η Κριστίν Λαγκάρντ, καλώντας την ελληνική ηγεσία να επιδείξει μεγαλύτερη αποφασιστικότητα στη μεταρρύθμιση της οικονομίας.

Η διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου σε συνέντευξή της στο περιοδικό Bloomberg Markets, τόνισε ότι «είμαστε εδώ για να αξιολογούμε τους αριθμούς, τις μεταρρυθμίσεις και το αποτέλεσμα αυτών» και πρόσθεσε ότι «στόχος του ΔΝΤ είναι η ανάκτηση της αξιοπιστίας και της οικονομικής ανεξαρτησίας της Ελλάδας».

Ερωτηθείσα για τυχόν λάθη που έκανε το Ταμείο στην περίπτωση της Ελλάδας, η Λαγκάρντ απάντησε:

«Αναγνωρίσαμε ένα λάθος που έχει να κάνει με τους δημοσιονομικούς πολλαπλασιαστές, όπου όλοι (εμείς, οι Ευρωπαίοι και η ΕΚΤ) υποτιμήσαμε την υφεσιακή επίπτωση ορισμένων μέτρων που προτείναμε. Υπερεκτιμήσαμε τη δυνατότητα της Ελλάδας να αποδεχτεί και να αναλάβει την ιδιοκτησία των μέτρων που χρειάζονταν, γιατί κινηθήκαμε από τη μια κυβέρνηση στην άλλη και στην άλλη και πάντα λεγόταν "δεν είναι πραγματικά το πρόγραμμά μας, δεν ήταν πραγματικά οι μεταρρυθμίσεις μας, δεν είναι στην πραγματικότητα τα μέτρα μας. Επιβλήθηκαν από την τρόικα, βάζοντας όλα τα μέλη στο ίδιο τσουβάλι". Ετσι, πιστεύω ότι αυτό υπερεκτιμήθηκε».

Η Λαγκάρντ δήλωσε πάντως αισιόδοξη ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στην ΕΕ: «Ναι έτσι πιστεύω. Δεν έχουμε ξεφύγει από την ελληνική υπόθεση ακόμα. Νομίζω ότι οι σημερινές συγκυρίες ,με το προσφυγικό και τους μετανάστες, θα ενδυναμώσει τον κρίσιμο ρόλο που παίζει η Ελλάδα στην ΕΕ».

Αναφερόμενη στη δυσκολία των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα, η Κριστίν Λαγκάρντ ανέφερε ότι «η δουλειά μας ήταν να δανείσουμε χρήματα της διεθνούς κοινότητας, ακόμη και από φτωχές χώρες του πλανήτη και της ευρωζώνης,  σε μια χώρα που έπρεπε να κάνει μεταρρυθμίσεις και είχε παραποιήσει τα στοιχεία της. Κάποιος έπρεπε να πει "αυτό είναι λάθος, αυτό πρέπει να αλλάξει, αυτό πρέπει να γίνει". Είναι καθήκον μας ως ΔΝΤ να μην εφησυχάζουμε, να αξιολογούμε την πραγματικότητα των αριθμών και των μεταρρυθμίσεων και να μετράμε την απόδοσή τους».

Επεσήμανε μάλιστα, απευθυνόμενη στην κυβέρνηση, ότι «η Ελλάδα δεν μπορεί συνεχώς να ακολουθεί και να περιμένει ότι τα πράγματα θα διευθετηθούν. Οι έλληνες ηγέτες πρέπει να αναλάβουν την ιδιοκτησία της επανίδρυσης της χώρας τους».    

Στην ερώτηση για την άνοδο του λαϊκισμού στην Ευρώπη και πως αυτή επηρέασε την ίδια και το Ταμείο, τόνισε με μια διακριτική τοποθέτηση ότι (ο λαϊκισμός) έπαιξε «σημαντικότερο ρόλο στις κυβερνήσεις της ευρωζώνης σε σχέση με  εμάς. Εμείς δεν παίζουμε πολιτικό ρόλο και δεν μπορούμε να εμπλακούμε σε πολιτικές συζητήσεις και προβλέψεις για το ποιο κόμμα θα επικρατήσει. Πρέπει να αναγνωρίσουμε τι συμβαίνει και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με τον  λαϊκισμο. Ηταν όμως ένας βασικός παράγοντας για τη διαδικασία λήψης αποφάσεων από τους ευρωπαίους ηγέτες».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News