default-image

Ο μελισσοκόμος που εκτρέφει χρυσοφόρες βασίλισσες

Κρήτη
Ο μελισσοκόμος που εκτρέφει χρυσοφόρες βασίλισσες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Μιχάλης Τσιγκένης ξεκίνησε ως ερασιτέχνης μελισσοκόμος το 1996 και από το 2000 ασχολείται επαγγελματικά με τη μελισσοκομία. Το 2008 ξεκίνησε να εκτρέφει περίπου 50 βασίλισσες και σήμερα έχει φτάσει στις 500 ανά εβδομάδα.

Δεκάδες είναι οι μελισσοκόμοι και στην Κρήτη που με πάθος και μεράκι για τη δουλειά τους παράγουν υψηλής ποιότητας προϊόντα

Όπως εξήγησε στο neakriti.gr, δεν πωλείται όλη αυτή η ποσότητα, αλλά μεγάλο μέρος από τις βασίλισσες χρησιμοποιείται για αντικατάσταση στα μελίσσια, τα οποία χρειάζονται συνεχώς ανανέωση.

Από τους προϊστορικούς χρόνους, οι άνθρωποι ήξεραν να παίρνουν το μέλι και να το χρησιμοποιούν στη διατροφή τους

Σημειώνεται, ότι ο βασιλικός πολτός κοστίζει σήμερα 30 ευρώ/10 γραμμάρια, όμως αυτή η ποσότητα είναι αρκετή για να καλύψει τις ανάγκες ενός ανθρώπου για ένα μήνα, τονίζει ο κ. Τσιγκένης.

Η μέλισσα ζει στη Γη το λιγότερο 15 εκατ. χρόνια και θεωρείται από τους πιο παλιούς κατοίκους της

Σύμφωνα με έρευνες που έχουν γίνει, ο βασιλικός πολτός προσφέρει τα μέγιστα στο νευρικό σύστημα των ανθρώπων, στη βελτίωση της ψυχολογίας και στη διαύγεια του πνεύματος.

Η εκτροφή μελισσιών και η παραγωγή μελιού είναι μία επίπονη εργασια καθώς χρειάζεται να μεταφέρονται τα μελίσσια σε κάθε αλλαγή εποχής περίπου, δηλαδή τέσσερις με πέντε φορές το χρόνο. Βέβαια για κάθε αλλαγή απαιτούνται 7 - 8 μεταφορές (πάνω κάτω) λόγω του μεγάλου όγκου μελισσιών.

Ο βασιλικός πολτός για τις μέλισσες είναι όπως το μητρικό γάλα για τους ανθρώπους

Ο κύκλος μεταφοράς τους ξεκινάει κάθε Μάιο, που πρέπει να μετακινηθούν σε πιο ορεινές περιοχές λόγω της ιδιαίτερα έντονης ανθοφορίας και συνεχίζεται όλο το καλοκαίρι και το φθινόπωρο. Τον Νοέμβριο περίπου τα μελίσσια μεταφέρονται πλέον σε πιο πεδινές περιοχές.

Στην Κρήτη λειτουργούν αρκετές μελισσοκομικές εκμεταλλεύσεις

Η αρχή της μελισσοκομίας χάνεται στα βάθη των αιώνων. Η μέλισσα ζει στη Γη το λιγότερο 15 εκατομμύρια χρόνια και θεωρείται από τους πιο παλιούς κατοίκους της, που εξακολουθεί να υπάρχει ακόμη και σήμερα.

Το μέλι, σύμφωνα με τους διατροφολόγους, είναι ένας αληθινός θησαυρός υγείας και δύναμης

Από τους προϊστορικούς χρόνους οι άνθρωποι ήξεραν να παίρνουν το μέλι και να το χρησιμοποιούν στη διατροφή τους. Επί πολλούς αιώνες το μέλι ήταν το μοναδικό γλυκό. Οι Θεοί του Ολύμπου λέγεται ότι τρέφονταν με νέκταρ και αμβροσία. Κανείς δε γνωρίζει πότε ακριβώς ξεκίνησε. Οι θεωρίες πολλές...

Αφού γεμίσουν κάθε κελί της κερήθρας, οι μέλλισες βάζουν κερί για να διατηρηθεί το μέλι όσο πιο πολύ γίνεται

Κρήτη 2016. Οι μελισσοκόμοι του νησιού διατηρούν την παράδοση αιώνων. Παράγουν ποιοτικά μελισσοκομικά προϊόντα υψηλής θρεπτικής και διατροφικής αξίας, ανεπεξέργαστα.

Η Κρήτη αντιστέκεται στην κρίση. Παράγει πλούτο από το περιβάλλον. Παράγει προϊόντα υψηλής θρεπτικής αξίας και ποιότητας.

Έχοντας στη διάθεσή τους πάνω από 2.000 είδη φυτών και βοτάνων, οι μέλισσες του νησιού παράγουν μια σειρά ποιοτικών προϊόντων, τα οποία ο μελισσοκόμος, έχοντας αξιοποιήσει τη γνώση και την εμπειρία του, είναι σε θέση να τα μεταφέρει από τον κόσμο των μελισσών στον κόσμο των ανθρώπων.

Στην Κρήτη υπάρχουν και λειτουργούν αρκετές μελισσοκομικές εκμεταλλεύσεις. Μελισσοκόμοι δραστήριοι, με πάθος και μεράκι για τη δουλειά τους, με αγάπη για το περιβάλλον και τη φύση, η οποία με τη σειρά της τους ανταμείβει με μοναδικά προϊόντα.

Ο βασιλικός πολτός για τις μέλισσες είναι όπως το μητρικό γάλα για τους ανθρώπους. Ένα προϊόν του οποίου η παραγωγή απαιτεί ειδικές εγκαταστάσεις, αυστηρό χρονοδιάγραμμα εργασιών και εξειδικευμένη επαγγελματική γνώση.

Φωτορεπορτάζ: Νίκος Χαλκιαδάκης

Επιμέλεια: Μαρία Αγαπάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News