default-image

Προσπάθεια για δύο ξεχωριστά κείμενα με Ευρωπαίους και ΔΝΤ

Οικονομία
Προσπάθεια για δύο ξεχωριστά κείμενα με Ευρωπαίους και ΔΝΤ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στη σύνταξη δύο ξεχωριστών κειμένων συμφωνίας, ένα με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς -τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, την Κομισιόν και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα- και ένα δεύτερο με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, επικεντρώνονται οι προσπάθειες της Αθήνας και του κουαρτέτου μέχρι το απόγευμα της Κυριακής, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Η προοπτική σύνταξης των δύο κειμένων -τα οποία θα μοιάζουν αλλά δεν θα είναι τα ίδια όπως ξεκαθάρισε ο κ. Τσακαλώτος- δείχνει ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα εμμείνει στις θέσεις του μέχρι τέλους, «μπλοκάροντας» ουσιαστικά σε αυτή τη φάση την εκταμίευση δόσης από την πλευρά του ESM.

«Ελπίζουμε να έχουμε τελειώσει έως την Κυριακή το απόγευμα σε ένα κείμενο απόφασης, ώστε να μπορούμε να πάμε στην Ουάσιγκτον την ερχόμενη Πέμπτη και μπορεί εκεί η συζήτηση να διευρυνθεί σε άλλα θέματα όπως το χρέος» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, μετά από την ολοκλήρωση της τετράωρης συνάντησης με τους εκπροσώπους των θεσμών, την Τετάρτη.

Ερωτηθείς σχετικά με την αποδέσμευση δανειακών πόρων για την Ελλάδα, ο υπουργός είπε ότι η συμφωνία αυτή δεν φέρνει δόση καθώς πρέπει να αποσαφηνισθεί το ζήτημα της συμμετοχής του ΔΝΤ και να εγκριθεί από το Eurogroup και την Κομισιόν.

Η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από τα βήματα που θα πρέπει να γίνουν την Πέμπτη και την Παρασκευή ώστε να καταγραφούν τα σημεία στα οποία έχει ήδη επέλθει συμφωνία και να αποσαφηνιστούν τα ανοικτά θέματα. Όπως ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος, εντοπίστηκαν τα ζητήματα που χρήζουν τεχνικής επεξεργασίας και κάποια θέματα για τα οποία χρειάζεται πολιτική συζήτηση, χωρίς να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις.

Ωστόσο, εξήγησε ότι τα κείμενα των συμφωνιών θα περιέχουν όλα τα ζητήματα της πρώτης αξιολόγησης (ασφαλιστικό, φορολογικό, κόκκινα δάνεια και μέτρα για την επίτευξη του βασικού δημοσιονομικού στόχου μέχρι το 2018).

Οι συζητήσεις θα επαναληφθούν την Πέμπτη.

Πηγή: naftemporiki.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News