default-image

Προς μια «έντιμη συμφωνία»

Κρήτη
Προς μια «έντιμη συμφωνία»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το ποσοστό των "Μινωικών Γραμμών" στη Hellenic Seaways έχει ήδη "σκαρφαλώσει" στο 45% και η προσπάθεια της εταιρείας προς την κατεύθυνση αυτή κρίνεται «απόλυτα ικανοποιητική» από το διευθύνοντα σύμβουλο της κρητικής εταιρείας, κ. Αντώνη Μανιαδάκη.

Σε συνέντευξή του στην "Ημερησία" ο κ. Μανιαδάκης απηύθυνε κάλεσμα προς όλους τους μετόχους της Hellenic να εκμεταλλευτούν τη βελτιωμένη πρόταση των "Μινωικών" και να πουλήσουν τις μετοχές τους, ενώ εκφράζει την επιθυμία να βρεθεί στο ίδιο τραπέζι με την Τράπεζα Πειραιώς, τον έτερο βασικό μέτοχο της Hellenic, προκειμένου να βρεθεί μια έντιμη οικονομική συμφωνία.

Αναλυτικά, η ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα συνέντευξη του κ. Μανιαδάκη έχει ως εξής:

Πώς εξελίσσεται η προσπάθεια για την απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου της Hellenic Seaways; Τι ενδιαφέρον υπάρχει μετά τη βελτιωμένη προσφορά που απευθύνεται στους μετόχους;

«Θεωρώ ότι η προσπάθεια των "Μινωικών Γραμμών" για ενίσχυση της συμμετοχής τους στη Hellenic Seaways εξελίσσεται πολύ ικανοποιητικά. Έχουμε ανεβάσει ήδη τη συμμετοχή μας σε αυτήν με ένα ποσοστό μεγαλύτερο του 45%. Η απόφασή μας για αύξηση του ποσού εξαγοράς της μετοχής της Hellenic Seaways στα 2,5 ευρώ ανά μετοχή αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για τους μετόχους, που κατέχουν μικρά και μεσαία μερίδια μετοχών μειοψηφίας στην εταιρεία, να το εκμεταλλευτούν και να ρευστοποιήσουν.

Αυτή η ευκαιρία αποδεικνύεται άλλωστε και από τη μεγάλη κινητοποίηση των ενδιαφερόμενων μετόχων, που έχουν ήδη προχωρήσει στην πώληση του ποσοστού που κατέχουν στη Hellenic Seaways εμπιστευόμενοι την εταιρεία μας. Για ακόμη μια φορά, προτρέπουμε από τη μεριά μας όλους τους μετόχους της Hellenic Seaways, που κατέχουν μετοχές της εταιρείας, να εμπιστευτούν την επιχειρηματική αυτή κίνηση των "Μινωικών Γραμμών" και να προχωρήσουν στην πώλησή τους προς αυτήν. Να είναι απολύτως βέβαιοι ότι οι "Μινωικές Γραμμές" με επενδυτικό όραμα και σοβαρότητα θα διασφαλίσουν την ομαλή και απρόσκοπτη λειτουργία της Hellenic Seaways και θα αποτελέσουν τη βέλτιστη επιχειρηματική λύση για τη στρατηγική ανάπτυξη τόσο της ίδιας όσο και της ελληνικής ακτοπλοΐας γενικότερα».

Πώς αντιμετωπίζει η Τράπεζα Πειραιώς, ο έτερος βασικός μέτοχος της Hellenic, την πρότασή σας;

«Η Τράπεζα Πειραιώς αποτελεί έναν πολύ μεγάλο μέτοχο της Hellenic Seaways. Μεταξύ της διοίκησης των "Μινωικών Γραμμών" και της Τράπεζας Πειραιώς υπάρχει μια άριστη σχέση συνεργασίας, δεδομένου ότι αυτή είναι μία από τις τράπεζες που συμμετέχουν στο ομολογιακό δάνειο των "Μινωικών Γραμμών" και ως εκ τούτου γνωρίζει πολύ καλά ότι όλα αυτά τα χρόνια η εταιρεία μας είναι απολύτως συνεπής στο πρόγραμμα αποπληρωμής των δανειακών της υποχρεώσεων και πληροί το σύνολο των οικονομικών όρων που αναγράφονται στη σχετική σύμβαση του ομολογιακού δανείου. Καθόσον η λειτουργία μιας ακτοπλοϊκής εταιρείας διαφέρει από την τραπεζική λειτουργία, θεωρούμε ότι η Τράπεζα Πειραιώς θα διενεργήσει διαγωνισμό για την πώληση του ποσοστού της στη Hellenic Seaways».

Τι θα πράξετε σε μια τέτοια περίπτωση;

«Η διοίκηση των "Μινωικών Γραμμών" επιθυμεί να βρεθεί στο ίδιο τραπέζι με τη διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς προκειμένου να βρεθεί μια έντιμη οικονομική συμφωνία. Σε κάθε περίπτωση, όμως, θα λάβουμε μέρος στη διαδικασία που θα επιλεγεί από την Τράπεζα Πειραιώς για την πώληση του μεριδίου της στη Hellenic Seaways».

Γιατί θέλετε να αποκτήσετε τον πλήρη έλεγχο της Hellenic; Πώς σκοπεύετε να την αξιοποιήσετε;

«Μετά από μια περίοδο οικονομικής ανάκαμψης της εταιρείας λοιπόν, η διοίκηση των "Μινωικών Γραμμών" αποφάσισε την επέκταση των δραστηριοτήτων της με νέες επιχειρηματικές κινήσεις. Η απόκτηση του πλειοψηφικού μεριδίου της Hellenic Seaways θα δημιουργήσει ένα νέο ισχυρό ναυτιλιακό σχήμα που θα δραστηριοποιείται γεωγραφικά σε όλο σχεδόν το Αιγαίο και την Αδριατική. Παράλληλα, με την εμπειρία, τη γνώση και την άρτια οργάνωση των "Μινωικών Γραμμών" θεωρείται δεδομένη τόσο η αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών προς το επιβατικό κοινό και τους συνεργάτες της Hellenic Seaways, όσο και η βελτίωση της σχέσης παρεχόμενων υπηρεσιών και επιπέδου τιμών. Κατά την άποψή μου η κίνηση αυτή αποτελεί και τη βέλτιστη λύση για τη στρατηγική ανάπτυξη της Hellenic Seaways, αφού θα ενισχυθεί με νέα κεφάλαια η εταιρεία, που στην τρέχουσα αρνητική οικονομική συγκυρία της χώρας μας μόνο ένας ισχυρός επενδυτής, όπως ο Όμιλος Grimaldi, ο οποίος διαθέτει υγιή χρηματοοικονομική διάρθρωση, μπορεί να διαθέσει».

Στόχος η διατήρηση όλων των δρομολογίων

Τι απαντάτε σε όσους σας κατηγορούν πως εάν αποκτήσετε τον πλήρη έλεγχο της Hellenic Seaways σχεδιάζετε να καταργήσετε δρομολόγια και να περιορίσετε την παρουσία της στην ελληνική αγορά;

«Καταρχάς, θεωρώ πως είναι κακοπροαίρετα και χωρίς βάση τα όσα ανακριβή αναφέρονται για δήθεν "ανησυχία" των τοπικών κοινωνιών για κατάργηση των άγονων γραμμών και περιορισμού της δραστηριοποίησης της Hellenic Seaways από τις γραμμές που δραστηριοποιείται σήμερα. Στόχος των "Μινωικών Γραμμών" δεν είναι η κατάργηση αλλά η διατήρηση όλων των δρομολογίων στις άγονες γραμμές, καθώς και του εμπορικού δικτύου της Hellenic Seaways, πάντα με σεβασμό στις υφιστάμενες συμφωνίες με το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και έχοντας ως κύριο γνώμονα την περαιτέρω βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών και την καλύτερη εξυπηρέτηση των κατοίκων και των επισκεπτών των ελληνικών νησιών».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News