default-image

Ψεκάζουν μέσα στα...σπίτια μας!

Κρήτη
Ψεκάζουν μέσα στα...σπίτια μας!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ας μάθουμε λοιπόν... να ζούμε με τα φυτοφάρμακα... Αυτό - εμμέσως πλην σαφώς - λέει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, μέσω των αρμόδιων υπηρεσιών, για τη νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση και τις πολύ μικρές, πλέον, αποστάσεις που προβλέπονται για τους ψεκασμούς των αγροτικών καλλιεργειών, δίπλα από τα σπίτια, ακόμα και τα νοσοκομεία, τα σχολεία, τους παιδικούς σταθμούς, τα ξενοδοχεία, τους αρχαιολογικούς χώρους και γενικά δίπλα στη ζωή μας.

Η εφημερίδα "Νέα Κρήτη" είχε αποκαλύψει την υπόθεση αυτή από τον περασμένο Σεπτέμβριο και είχε προκαλέσει την απάντηση του υπουργού Βαγγέλη Αποστόλου, που ήθελε να πείσει την κοινή γνώμη ότι το να ψεκάζει κάποιος στα 80 μέτρα από ένα νοσοκομείο δεν είναι ούτε κακό, ούτε επικίνδυνο!

Η "Ν.Κ." επανέρχεται σήμερα, με αφορμή την κοινοποίηση της ΚΥΑ μέσω της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου, όπου και διατυπώνεται μια σειρά προβλεπόμενων μέτρων που υποχρεούνται να λαμβάνουν οι παραγωγοί για να μην... έχουν πρόστιμα στη συνέχεια από τυχόν προβλήματα που θα δημιουργούν τα σταγονίδια των φυτοφαρμάκων!

Απόσταση... "αναπνοής"

Η σχετική ανακοίνωση έρχεται να επιβεβαιώσει απόλυτα το δημοσίευμα της "Ν.Κ." στις 29 Σεπτεμβρίου 2015, στο οποίο και αποκαλύπταμε ότι, όταν στις 15 Ιουλίου του 2015 όλη η Ελλάδα ασχολούνταν με το περίφημο δημοψήφισμα και το αν θα υπάρξει η έξοδος της χώρας μας από το ευρώ, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων υπέγραφε αυτήν την ΚΥΑ. Και την ίδια ώρα, κανένα θέμα, υποτίθεται, που δεν είχε σχέση με τη ρευστή πολιτική κατάσταση εκείνων των ημερών δεν μπορούσε να "περάσει" από τα υπουργικά γραφεία και τις υπηρεσίες των υπουργείων, αφού οι πάντες ασχολούνταν με την πιθανότητα του Grexit!

Σήμερα, λοιπόν, η Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου έρχεται με ανακοίνωσή της και καλεί τους εμπλεκόμενους φορείς, να γνωρίζουν ότι...

Από τα νοσοκομεία, ευαγή ιδρύματα, παιδικές χαρές, κατασκηνωτικούς χώρους και άλλες εγκαταστάσεις αναψυχής, σχολεία και εκπαιδευτήρια, αθλητικές εγκαταστάσεις και δημόσια πάρκα, η ελάχιστη απόσταση ψεκασμών, πλέον, μειώνεται: Αν πρόκειται για τοξικά ή για πολύ τοξικά φυτοφάρμακα (κάποτε υπήρχε η νεκροκεφαλή ως σήμανση, σήμερα με την ίδια ΚΥΑ "ωραιοποιήθηκε" και το σχήμα), στην απόσταση μόλις των 200 μέτρων. Αν πρόκειται για σκευάσματα με το νέο σηματάκι, δηλαδή το θαυμαστικό (που με την προηγούμενη νομοθεσία είχαν στις ετικέτες τους το ΧΝ και το ΧΙ), το οποίο και υποδηλώνει ότι πρόκειται για φυτοφάρμακα επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία, αλλά... λιγότερο επικίνδυνα από την προηγούμενη κατηγορία, τότε η απόσταση μειώνεται στα 80 μέτρα. Και αν πάνω στο σκεύασμα δεν υπάρχει καμία ένδειξη, τότε η απόσταση ψεκασμών μειώνεται ακόμα περισσότερο, στα 20 μέτρα από τους συγκεκριμένους χώρους.

Τώρα, αν ο ψεκασμός γίνεται με τη χρήση νεφελοψεκαστήρων, με εξαίρεση τους ηλεκτροστατικούς νεφελοψεκαστήρες, τότε η απόσταση και πάλι είναι πολύ μικρή, αφού δεν ξεπερνάει τα 200 μέτρα.

Αν πρόκειται για ξενοδοχεία, στρατόπεδα, αρχαιολογικούς και τουριστικούς χώρους, οι ανάλογες αποστάσεις ανά κατηγορία είναι 200 μέτρα, 80 μέτρα, κανένας περιορισμός (!) και 200 μέτρα με τους νεφελοψεκαστήρες.

Αν πρόκειται για σπίτια που βρίσκονται εκτός οικισμού, πόλης, ή ζώνης, τότε μπορεί ο ψεκασμός να γίνεται με τα πολύ τοξικά φάρμακα της πρώτης κατηγορίας μόλις στα 50 μέτρα. Στη δεύτερη κατηγορία στα 10 μέτρα. Στην τρίτη κατηγορία δεν υπάρχει κανένας περιορισμός και στην τέταρτη κατηγορία στα 50 μέτρα...

Αν τώρα το σπίτι μας βρίσκεται εντός οικισμού, πόλης, ή ζώνης, τότε η προστασία που μας παρέχουν οι εμπλεκόμενοι φορείς (κυβέρνηση και λοιποί), που συναποφάσισαν αυτές τις μειώσεις των αποστάσεων, έχει ως εξής: Στα 200 μέτρα η πρώτη κατηγορία σκευασμάτων, στα 50 μέτρα η δεύτερη, κανένας περιορισμός απόστασης στην τρίτη κατηγορία σκευασμάτων, ενώ μόλις στα 80 μέτρα μπορεί ο παραγωγός να ψεκάζει με νεφελοψεκαστήρες!

Στους χώρους αστικού πρασίνου, πλην πάρκων, ισχύουν οι αποστάσεις ανά κατηγορία, 50 μέτρα, 10 μέτρα, κανένας περιορισμός και 200 μέτρα. Δηλαδή, στο χώρο πρασίνου, ο παραγωγός δεν μπορεί να ψεκάζει σε απόσταση πιο κοντά από τα 200 μέτρα όταν έχει νεφελοψεκαστήρα, αλλά κοντά σε σπίτι μπορεί στα 80 μέτρα όταν είναι εντός οικισμού και στα 50 μέτρα όταν είναι εκτός οικισμού...

Το ΓΕΩΤΕΕ

Σχολιάζοντας την απόφαση αυτή, αλλά και την έναρξη της εφαρμογής της πλέον στο νομό Ηρακλείου, ο πρόεδρος του Παραρτήματος Κρήτης του ΓΕΩΤΕΕ Αλέκος Στεφανάκης δηλώνει στη "Ν. Κρήτη": «Από τώρα και μετά, οι παραγωγοί που δεν έχουν παρακολουθήσει σεμινάρια και δεν έχουν πιστοποίηση δε θα μπορούν να πάρουν φάρμακα. Άρα έχει αλλάξει η φιλοσοφία. Είναι αδύνατον οι υποστελεχωμένες υπηρεσίες που έχουμε να κάνουν τους χωροφύλακες. Η ευθύνη λοιπόν είναι του παραγωγού για το πού πρέπει να ψεκάσει και πώς, ώστε να μην επιμολύνει ούτε το διπλανό του».

«Δεν τίθεται θέμα δημόσιας υγείας», λέει το υπουργείο

Να υπενθυμίσουμε ότι, μεταξύ άλλων, το υπουργείο μάς είχε απαντήσει το Σεπτέμβριο ότι «για την έκδοση της απόφασης ακολουθήθηκε η απολύτως τυπική διαδικασία και συνυπογράφηκε από τους τρεις συναρμόδιους υπουργούς, αφού πρώτα εξετάστηκε και υπογράφηκε απ' όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες των εμπλεκόμενων υπουργείων και πολυάριθμους υπαλλήλους. Διενεργήθηκε διαβούλευση το 2014, όπου συμμετείχαν επιστημονικοί φορείς, και ξεκίνησε να υπογράφεται από το Μάρτιο του 2015.

Με την εν λόγω Κοινή Υπουργική Απόφαση δε δημιουργείται κανένα θέμα δημόσιας υγείας. Αντιθέτως, με το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την ορθολογική χρήση των γεωργικών φαρμάκων προβλέπονται σειρά μέτρων για την προάσπιση της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος.

Η εν λόγω Κοινή Υπουργική Απόφαση δεν έχει καμία σχέση με συμφέροντα εταιρειών. Οι αλλαγές στη σήμανση προβλέπονται από τον Κανονισμό (ΕΚ) 1272/2008 και η υιοθέτησή τους αποτελεί υποχρέωση της χώρας μας».

Ρεπορτάζ: Χριστόφορος Παπαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News