default-image

Πληρώνουν ΕΛΓΑ χωρίς να παράγουν ούτε κιλό λάδι

Κρήτη
Πληρώνουν ΕΛΓΑ χωρίς να παράγουν ούτε κιλό λάδι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μέχρι την Πέμπτη 31 Μαρτίου, οι ελαιοπαραγωγοί καλούνται να πληρώσουν τα ασφάλιστρα του ΕΛΓΑ για το 2015, χωρίς ακόμα να έχουν εισπράξει το σύνολο της επιδότησης του περασμένου χρόνου, και χωρίς να έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν εξαίρεση από την υποχρέωση να ασφαλίσουν τα ελαιόδεντρα τους, ακόμα και όταν αυτά δεν είχαν αποδώσει ούτε ένα κιλό ελαιολάδου, είτε επειδή ήταν κλαδεμένα και δεν είχαν καρπό, είτε επειδή επλήγησαν από το φαινόμενο της αφορίας, της ακαρπίας η της σχινοκαρπίας, λόγω της ανοιξιάτικης λασποβροχής, και της παρατεταμένης ανομβρίας.

Οι Αγροτικοί Σύλλογοι Σητείας και Ιεράπετρας, καθώς και ο Ελαιουργικός Συνεταιρισμός Ορεινού Λασιθίου, γνωρίζοντας ότι η τελευταία ελαιοκομική περίοδος ήταν από τις χειρότερες των τελευταίων χρόνων, σε παραγωγή ελαιολάδου, ζητούν να εξαιρεθούν οι ελαιοπαραγωγοί της υποχρέωσης να καταβάλουν εισφορές στον ΕΛΓΑ για την ασφάλιση των ελαιοδέντρων τους, τα οποία είτε δεν παρήγαγαν καθόλου ελαιόλαδο, είτε η παραγωγή τους ήταν από μικρή έως ασήμαντη, με αποτέλεσμα να μη φτάσει ούτε για τις ανάγκες της ίδιας της οικογένειας τους.

«Είναι άδικο να καλείται σήμερα ο ελαιοπαραγωγός, να πληρώσει για την ασφάλιση της μηδενικής η ασήμαντης παραγωγής του στον ΕΛΓΑ, ο κανονισμός του οποίου αναφέρει ρητά, ότι είναι υποχρεωτική η ασφάλιση της ηρτημένης παραγωγής. Και ο πιο άσχετος στον ΕΛΓΑ θα έπρεπε να ξέρει ότι, τα ελαιόδεντρα όταν έχουν ελιές τη μια χρονιά, την επόμενη δεν έχουν. Όταν μάλιστα κλαδευτούν βαριά, μετά από μια χρονιά βεντέμας, κάνουν ελιές μετά από δυο χρόνια. Γιατί λοιπόν μας εξαναγκάζουν, να πληρώνουμε ασφάλιστρα όταν δεν έχουμε ελαιόκαρπο στα δέντρα μας, για να τον ασφαλίσουμε από το χαλάζι η την ανεμοθύελλα.

Δεν ζητάμε να μας εξαιρέσουν τη χρονιά της καλής καρποφορίας, αλλά τη χρονιά της αφορίας, της ακαρπίας η ακόμα και της σχινοκαρπίας, τότε που μένουμε χωρίς εισόδημα», μας είπε ο πρόεδρος του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου Φυτικής Παραγωγής Σητείας κ. Γιώργος Τσιφετάκης.

Τη θέση του κ Τσιφετάκη, για την εξαίρεση των ελαιώνων από την ασφάλιση στον ΕΛΓΑ όταν δεν έχουν παραγωγή, υιοθετεί και ο Ενιαίος Αγροτικός Σύλλογος Φυτικής Παραγωγής Ιεράπετρας.

«Έχουμε περάσει οι ελαιοπαραγωγοί στο Νομό Λασιθίου πολλές χρονιές, με τεράστιες απώλειες αγροτικού εισοδήματος,  χωρίς να πάρουμε ούτε ένα ευρώ αποζημίωσης από τον ΕΛΓΑ που τον είχαμε πληρώσει, σε περιπτώσεις γενικευμένης αφορίας, ακαρπίας η σχινοκαρπίας. Τώρα νομίζω ότι, θα πρέπει να διεκδικήσουμε να μας δίνουν το δικαίωμα να ζητάμε εξαίρεση της υποχρεωτικής ασφάλισης, όταν δεν έχουμε καρπό στα δέντρα μας και δεν υπάρχει σημαντικό αγροτικό εισόδημα που θα πρέπει να ασφαλιστεί», μας είπε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Ορεινού Λασιθίου, κ Μανόλης Παπαδάκης.

Έχουν περάσει χρονιές που δεν είχε γίνει σωστά η δακοκτονία στο Λασίθι, και οι παραγωγοί έχασαν το 70% του καρπού που έπεσε στη γη, όμως πλήρωσαν κανονικά την ασφάλιση στον ΕΛΓΑ, σαν να μην είχε συμβεί κάτι, και κανείς δεν τους εξασφάλισε μια κάποια αποζημίωση για το εισόδημα που έχασαν γιατί απλά δεν το προέβλεπε ο κανονισμός.

Οι αγροτοσυνδικαλιστές της Ιεράπετρας είχαν ζητήσει πολλές φορές στο παρελθόν, τον εκσυγχρονισμό του κανονισμού του ΕΛΓΑ, προκειμένου να γίνει πιο δίκαιος και να απαντά στις σύγχρονες ανάγκες μιας καλλιέργειας υπό κάλυψη, είτε μιας υπαίθριας καλλιέργειας.

«Έχουμε ζητήσει την αναδιάρθρωση και τον εκσυγχρονισμό του κανονισμού του ΕΛΓΑ, γιατί με όσα ισχύουν σήμερα, μας έχουν σπρώξει, αφού έχουμε το δικαίωμα όσοι καλλιεργούμε σε θερμοκήπιο, να ζητάμε και να πετυχαίνουμε την απαλλαγή από την υποχρέωση να καταβάλουμε ασφάλιστρα, τουλάχιστον για τα θερμοκήπια.

Αν αλλάξουν τον κανονισμό, συμπεριλάβουν στα ζημιογόνα αίτια τα εντομολογικά και βακτηριολογικά προβλήματα, και μας δώσουν το δικαίωμα, εμείς οι παραγωγοί να επιλέξουμε από ποιους κινδύνους θέλουμε να ασφαλιστούμε, πληρώνοντας κλιμακωτά ασφάλιστρα, ανάλογα με τις καλύψεις που θα ζητήσουμε, όπως γίνεται στην ασφάλιση των αυτοκινήτων, τότε θα δεχτούμε να πληρώσουμε τον εκσυγχρονισμένο ΕΛΓΑ με την ελπίδα ότι θα εφαρμόζει δίκαια και χωρίς υπεκφυγές τον νέο αυτό κανονισμό, αποζημιώνοντας τους πληγέντες αγρότες σε χρόνο όχι μεγαλύτερο των τριών μηνών», μας είπε ο πρόεδρος του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου Φυτικής Παραγωγής Ιεράπετρας κ Μιχάλης Μαλλιωτάκης.

Ρεπορτάζ: Νίκος Πετάσης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News