Οικονομία

ΕΝΦΙΑ: Ανοίγει ο δρόμος διεκδίκησης αποζημιώσεων σε όσους αδικήθηκαν

Εκατομμύρια φορολογούμενοι - όπως αναφέρουν οι εκτιμήσεις νομικών κύκλων της χώρας μας - μπορούν να διεκδικήσουν πλέον αποζημιώσεις από το Ελληνικό Δημόσιο, για το λάθος υπολογισμό της φορολογίας των ακινήτων τους μέσω ΕΝΦΙΑ, κάτι που αποτελεί απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Μάλιστα, όπως έχει αποφασίσει το ΣτΕ, η διεκδίκηση αποζημίωσης δε θα στηρίζεται στη διαφορά στις αντικειμενικές αξίες, αλλά στην εκτίμηση ορκωτού εκτιμητή για την πραγματική αξία του ακινήτου τους!

Αναλυτικότερα και σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες αυτές που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας, ανοίγει ο δρόμος για τη διεκδίκηση αποζημιώσεων για το λάθος υπολογισμό της φορολογίας των ακινήτων των φορολογουμένων (ΕΝΦΙΑ) με μια απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία και αφορά εκατομμύρια φορολογούμενους.

Πρόκειται για μια απόφαση του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, η οποία μάλιστα ελήφθη σε πιλοτική δίκη, με την οποία εκτιμάται ότι ανοίγει ο δρόμος σε εκατομμύρια φορολογουμένους να αμφισβητήσουν τη φορολογία των ακινήτων τους προσκομίζοντας οι ίδιοι αποδεικτικά στοιχεία, τα οποία η φορολογική διοίκηση με βάση την απόφαση θα πρέπει να αποδεχτεί και να συνεκτιμήσει.

Συγκεκριμένα, είναι η υπ' αριθμόν 86/15 απόφαση του ΣτΕ, η σημαντικότητα της οποίας εδράζεται στο ότι πλέον η διεκδίκηση αποζημίωσης δε θα στηρίζεται στη διαφορά στις αντικειμενικές αξίες, αλλά στην εκτίμηση ορκωτού εκτιμητή για την πραγματική αξία του ακινήτου τους. Το δικαστήριο δέχτηκε για πρώτη φορά στα χρονικά ότι δικαιούται να το πράξει ο φορολογούμενος.

«Δύσκολη υπόθεση»

Ο πρόεδρος των φοροτεχνικών του νομού Ηρακλείου, Παύλος Μπαριτάκης, δηλώνει στη "Νέα Κρήτη" ότι η υπόθεση αυτή δε θεωρείται καθόλου εύκολη, καθώς χρειάζεται ο φορολογούμενος να κινηθεί δικαστικά μέσα από τις νομικές ενέργειες που θα πρέπει να ακολουθήσει, ώστε να αποδείξει ότι έχει πέσει θύμα λάθους υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ και να διεκδικήσει τις αποζημιώσεις.

«Αυτές είναι διεκδικητικές πράξεις που προσβάλλονται πλέον εξατομικευμένα. Οπότε, με βάση την απόφαση αυτή του Συμβουλίου της Επικρατείας, θα πρέπει ο κάθε φορολογούμενος να επανυπολογίσει την περιουσία του, να αποδείξει ότι το υπουργείο Οικονομικών υπολόγισε λάθος αξίες, να εκτιμήσει τη διαφορά του φόρου και να διεκδικήσει μετά την επιστροφή», εξηγεί προς την εφημερίδα μας ο πρόεδρος του Συλλόγου Φοροτεχνικών Ν. Ηρακλείου Παύλος Μπαριτάκης. «Αλλά θεωρώ ότι, ειδικά στις περιπτώσεις που είναι μικρές οι διαφορές, δεν μπορεί κανείς να αντέξει το κόστος δικαστικών προσφυγών, που πολλές φορές θα υπερβαίνουν το κόστος που θα έχει αν αφήσει τον ΕΝΦΙΑ όπως του έχει υπολογιστεί».

Πάντως, όπως λέει ο κ. Μπαριτάκης, σε αντίθεση με το παλιό χαράτσι της ΔΕΗ, στον ΕΝΦΙΑ το υπουργείο Οικονομικών δίνει κάθε χρόνο το δικαίωμα στο φορολογούμενο να κάνει διόρθωση των στοιχείων του μέσα σε ένα μήνα.

Βελτιωτικές αλλαγές

Τι γίνεται όμως από 'δω και πέρα με τον ΕΝΦΙΑ που θα τον... "καταργούσε" ο ΣΥΡΙΖΑ μόλις θα έπαιρνε την εξουσία της χώρας; «Από 'δω και πέρα, περιμένουμε κάποιες βελτιωτικές αλλαγές, που όμως θα κινούνται στη λογική της εισπραξιμότητας του ίδιου ποσού για το Ελληνικό Δημόσιο με αυτό που εισέπραττε από τον ΕΝΦΙΑ», λέει ο Παύλος Μπαριτάκης. Για το 2016 έχει υπολογιστεί η εισπραξιμότητα του ΕΝΦΙΑ ότι θα φτάσει στα 2,65 δισεκατομμύρια ευρώ. «Τώρα εάν πάει σε κάποιες βελτιωτικές αλλαγές και κάποιοι πληρώσουν περισσότερο ή κάποιοι άλλοι λιγότερο, αυτό είναι ένα άλλο θέμα, που περιμένουμε να το δούμε. Αλλά στο σύνολό του, πάντως, ο φόρος αυτός, όπως και αν θα λέγεται, έχει γραφτεί στον προϋπολογισμό με την ίδια εισπραξιμότητα», λέει ο κ. Μπαριτάκης.

«Άδικος φόρος»

«Ο ΕΝΦΙΑ ως φόρος είναι τελείως άδικος. Όχι μόνο ουσιαστικά τιμωρεί την ιδιοκτησία, δημιουργεί και φοβερά προβλήματα ειδικά στην πρώτη κατοικία. Γιατί βλέπουμε ανθρώπους που δεν μπορούν να πληρώσουν το δάνειό τους και, παρ' όλα αυτά, είναι και ενοικιαστές στο ίδιο τους το σπίτι», δηλώνει χαρακτηριστικά στην εφημερίδα ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου Στέλιος Βοργιάς. «Όλα αυτά τα προβλήματα συσσωρεύονται και δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα, το οποίο πραγματικά έχει φέρει σε αδιέξοδο πολλές οικογένειες», προσθέτει ο συνδικαλιστής.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «έχουν εμφανιστεί κατά το παρελθόν πολλές περιπτώσεις λάθους υπολογισμού των τετραγωνικών. Μιλάμε για σωρεία λαθών, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να πληρώνουν οι άνθρωποι πολύ μεγαλύτερο ΕΝΦΙΑ απ' ό,τι τους αναλογεί κι έχουμε κι αυτές τις περιπτώσεις».

Μεταφέροντας την άποψη της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, ο Στέλιος Βοργιάς τονίζει ότι θα πρέπει να δοθούν αναδρομικά τα χρήματα στους δικαιούχους, σε βάρος των οποίων έχουν γίνει αυτά τα λάθη. Και έπρεπε αυτή η απόφαση να έχει ήδη ληφθεί, χωρίς να περιμένει το κράτος να εκδοθεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για να την εφαρμόσει.

ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΩΝ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΩΝ

«Μας κλέβουν ένα 40% κάθε χρόνο»

Από την πλευρά του, ο γνωστός Ηρακλειώτης δικηγόρος, μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου, Γιώργος Φραγκούλης, καταγγέλλει: «Από το 2011 μέχρι το Μάη του 2015, οπότε και έχει εκδοθεί η απόφαση αυτή, μας κλέβουν ένα 40% κάθε χρόνο από τον υπολογισμό των αντικειμενικών αξιών. Και αφού δεν υπάρχει αναδρομική ισχύ πριν από το Μάη του 2015, έρχεται το Συμβούλιο της Επικρατείας και λέει ότι το κράτος καλώς τα έκλεψε αυτά τα χρήματα πριν. Και επειδή και οι νέες αναπροσαρμογές που θα γίνουν θα γίνουν με σκοπό να μη χάσει τίποτα το Δημόσιο, ο κόσμος θα προσφύγει και πάλι δικαστικά για να διεκδικήσει αυτά που του ανήκουν».

Καταλήγοντας, ο κ. Φραγκούλης λέει ότι, με βάση το νόμο, η αναπροσαρμογή στις αξίες των αντικειμενικών ακινήτων έπρεπε να είχε γίνει από το 2011 και μετά, κάτι που δεν έγινε. Και για το λόγο αυτό, το ΣτΕ έπρεπε να ζητήσει την αναδρομική ισχύ της απόφασής του από τότε και μετά και όχι από τις 21 Μαΐου του 2015, βγάζοντας "λάδι" το Ελληνικό Δημόσιο για όλα όσα έχει εισπράξει σε βάρος των Ελλήνων φορολογουμένων από το 2011 μέχρι τότε.

Ρεπορτάζ: Χριστόφορος Παπαδάκης

Σχόλια