Οικονομία

Έρχονται ανατροπές σε τέλη και φόρους για τα Ι.Χ.

Στο στόχαστρο κυβέρνησης και δανειστών μπαίνει η αγορά των αυτοκινήτων ως ακόμη μια πηγή εσόδων.

Με φόντο το νέο φορολογικό σύστημα που επεξεργάζονται κυβέρνηση και θεσμοί, με στόχο να αυξηθούν τα έσοδα του Κρατικού Προϋπολογισμού τουλάχιστον κατά 1,8-2 δισ. ευρώ εντός της διετίας 2016-2017,με απόφαση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, συγκροτείται ειδική ομάδα εργασίας στο υπουργείο Οικονομικών «με έργο την διατύπωση προτάσεων για νομοθετικές ρυθμίσεις σχετικά με την τροποποίηση και τον εξορθολογισμό των νομοθετικών διατάξεων που αφορούν στη φορολόγηση των οχημάτων και στα τέλη κυκλοφορίας».

Η απόφαση υπεγράφη στις 18 Μαρτίου και ορίζει χρονοδιάγραμμα παράδοσης των προτάσεων στις 29 Απριλίου. «Η Ομάδα Εργασίας δύναται να καλεί στις συνεδριάσεις της εμπειρογνώμονες και σχετικούς φορείς, για την υποβοήθηση του έργου της, αν αυτό απαιτηθεί», αναφέρεται.

Όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος, προωθούνται ριζικές ανατροπές ώστε οι μεν επιβαρύνσεις στην απόκτηση να υπολογίζονται πλέον με βάση τις εμπορικές αξίες και όχι τον κυβισμό, οι δε επιβαρύνσεις στην κατοχή και τη χρήση να συνδέονται με το χρόνο κυκλοφορίας και την κατανάλωση των καυσίμων και να είναι μεγαλύτερες όσο περισσότερα χιλιόμετρα διανύουν τα οχήματα.

Θα καθιερωθούν δύο κατηγορίες τελών κυκλοφορίας, τα πάγια και τα αναλογικά. Τα πάγια θα είναι μειωμένα σε σχέση με τα σημερινά, ενώ τα αναλογικά θα επιβληθούν με τη μορφή αυξήσεων στα καύσιμα.

Σύμφωνα με δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη, το τελευταίο διάστημα το υπουργείο βρίσκεται σε φάση αναζήτησης ενός μηχανισμού συγκέντρωσης όλων των στοιχείων που αφορούν τα αυτοκίνητα, από τα τέλη κυκλοφορίας και τα ασφάλιστρα έως τον τεχνολογικό έλεγχο από τα ΚΤΕΟ υπό μορφή ηλεκτρονικού τσίπ ή αυτοκόλλητου, προκειμένου να διευκολύνεται ο έλεγχος.

Σχόλια