default-image

Οι χαμένες γενιές της Κρήτης

Κρήτη
Οι χαμένες γενιές της Κρήτης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ολέθριες είναι οι συνέπειες της οξείας οικονομικής κρίσης που μαστίζει τα τελευταία χρόνια τη χώρα μας, στους Κρητικούς εργαζόμενους.

Οι δυσμενείς συνθήκες που έχουν παγιωθεί στο εργασιακό περιβάλλον του νησιού μας, τα τελευταία χρόνια, ευνόησαν τη δημιουργία δύο "χαμένων γενιών": Όπως δήλωσε στη "Νέα Κρήτη" ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, Στέλιος Βοργιάς, υπάρχει σε επίπεδο Κρήτης, αλλά και ειδικότερα στο Ηράκλειο, η γενιά των νέων εργαζομένων (ηλικίας περίπου 22 με 28 ετών) από τη μια και η γενιά των εργαζομένων άνω των 50 από την άλλη, οι οποίες έχουν πληγεί περισσότερο από κάθε άλλη ηλικιακή ομάδα εργαζομένων.

Κάτω από 500 ευρώ

Όπως μας πληροφορεί ο Στέλιος Βοργιάς, σε τοπικό επίπεδο, η ανεργία εκτιμάται σε ποσοστό τουλάχιστον 30%. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΚΗ, ένας στους δύο νέους κάτω των 25 ετών δεν εργάζεται. Αυτό δε σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι οι νέοι οι οποίοι δεν είναι άνεργοι δουλεύουν σε ιδανικές συνθήκες. Σύμφωνα με τον κ. Βοργιά, η μεγάλη πλειονότητα των νέων κάτω από 30 χρονών αμείβονται με μισθό χαμηλότερο των 500 ευρώ.

«Οι περισσότεροι νέοι δεν πληρώνονται πάνω από 500 ευρώ το μήνα», μας είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΕΚΗ, ο οποίος προσθέτει ότι πάρα πολλοί συνομήλικοί τους δουλεύουν ανασφάλιστοι για 300 ή ακόμη και για 250 ευρώ το μήνα.

«Το ποσοστό των ανασφάλιστων εργαζομένων έχει σκαρφαλώσει πλέον στο 30%», ανέφερε ο Στέλιος Βοργιάς. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΚΗ, το μεγάλο πρόβλημα εντοπίζεται στον ιδιωτικό τομέα και ειδικότερα στον κλάδο του εμπορίου. Αυτό δε σημαίνει ότι σε άλλους επαγγελματικούς κλάδους τα πράγματα είναι καλύτερα. Πολύ συχνά, νέοι εργαζόμενοι ασφαλίζονται ως «4ωροι», αλλά παρ' όλα αυτά δουλεύουν "full time".

«Μπορεί δηλαδή κάποιοι να αμείβονται ως 4ωροι με μισθούς μικρότερους των 400 ή των 300 ευρώ, αλλά να εργάζονται για 10 ή 12 ώρες», ανέφερε με νόημα ο κ. Βοργιάς.

Ασυδοσία στην τοπική αγορά

Σύμφωνα πάντα με τον πρόεδρο του ΕΚΗ, πολλοί εργοδότες στην Κρήτη εκμεταλλεύονται την οικονομική κατάσταση στη χώρα μας, προκειμένου να προσλαμβάνουν με "ψίχουλα" νέους - κυρίως - εργαζόμενους, οι οποίοι δεν έχουν προλάβει να γνωρίσουν καλύτερες εργασιακές ημέρες...

Τη στάση αυτή αρκετών εργοδοτών ευνοεί η τρομακτική μείωση του έμψυχου δυναμικού των ελεγκτικών μηχανισμών, η οποία έχει επιφέρει «ασυδοσία στην αγορά εργασίας».

«Σε όλο το νομό Ηρακλείου λειτουργούν τη θερινή σεζόν περισσότερα από 700 ξενοδοχεία. Την ίδια ώρα, σε όλο το νομό υπάρχουν μόνο τρεις επιθεωρητές εργασίας.

Στο νομό Λασιθίου, ο επιθεωρητής είναι... ένας. Από εκεί που παλιότερα γίνονταν περισσότεροι από 3.000 έλεγχοι το χρόνο, προσφάτως αυτοί δεν ξεπερνούν τους 150», μας είπε ο Στέλιος Βοργιάς.

«Έχουμε φτάσει στο σημείο οι νέοι, οι οποίοι δουλεύουν ασφαλισμένοι και πληρώνονται με 470 ευρώ, να θεωρούν τους εαυτούς τους τυχερούς», ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΚΗ.

Μεταναστευτικό κύμα

Ως αποτέλεσμα όλων των παραπάνω, ο αριθμός του νέου εργατικού-επιστημονικού δυναμικού της Κρήτης που επιλέγει να ξενιτευτεί για να επιβιώσει ολοένα και αυξάνεται.

«Υπάρχει ένα μεγάλο μεταναστευτικό κύμα προς τις χώρες της Βόρειας Ευρώπης, δηλαδή τη Γερμανία, την Αγγλία και τη Σουηδία. Πολλοί από αυτούς είναι επιστήμονες (για παράδειγμα γιατροί), ενώ αρκετοί εργάζονται στον κλάδο του επισιτισμού (σεφ)». Όπως μας αποκάλυψε ο Στέλιος Βοργιάς, Κρητικοί που έχουν μεταναστεύσει στη Βόρεια Ευρώπη τού μεταφέρουν κλίμα ρατσισμού και εργασιακής εκμετάλλευσης που υφίστανται.

«Είναι τραγικό», μας λέει ο κ. Βοργιάς, «που Κρητικοί που δουλεύουν στον κλάδο του επισιτισμού στη Γερμανία μού λένε ότι τους εκμεταλλεύονται εργοδότες, οι οποίοι είναι... συμπατριώτες μας». Πάντως, τα νιάτα του τόπου δεν ξενιτεύονται μόνο για τη Βόρεια Ευρώπη, καθώς εξέχουσα θέση στις επιλογές τους κατέχουν τα αναπτυσσόμενα αραβικά κράτη και οι χώρες της Λατινικής Αμερικής.

«Μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες αναζητούν επιστήμονες (για παράδειγμα, μηχανικούς ή πτυχιούχους υπολογιστών), για να εργαστούν στη Σαουδική Αραβία ή στη Βολιβία. Έτσι δεν είναι λίγοι οι νέοι συμπατριώτες μας που ξενιτεύονται και σ' αυτές της χώρες», επισήμανε ο Στέλιος Βοργιάς.

ΤΡΟΜΑΚΤΙΚΟ ΑΔΙΕΞΟΔΟ  

Το μεγάλο δράμα των πενηντάρηδων

Εξίσου δύσκολες είναι οι εργασιακές συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, οι οποίοι είναι μεγαλύτεροι των 50 ετών.

«Εργαζόμενοι με χρόνια εμπειρίας αναγκάζονται να δουλεύουν με πετσοκομμένους μισθούς, καθώς πολλοί από αυτούς αποτελούν τα μοναδικά άτομα στην οικογένειά τους που έχουν δουλειά», υπογραμμίζει ο κ. Βοργιάς. Η πτώση των μισθών σε τοπικό επίπεδο, σε σύγκριση με το 2009, εκτιμάται - σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΚΗ - περίπου στο 40%! Την ίδια ώρα, οι μεγαλύτεροι σε ηλικία αντιμετωπίζουν - σε σχέση με τους νεότερους - κάποιες πολύ σημαντικές δυσκολίες.

Όσοι εργαζόμενοι είναι πάνω από 50 ετών και χάνουν τη δουλειά τους είναι πολύ δύσκολο να προσληφθούν ξανά. Σε αντίθεση με τους νέους, έχουν μεγαλύτερα μισθολογικά κεκτημένα, κάτι που δεν εκτιμάται από πολλούς εργοδότες. Εξάλλου, οι άνω των 50 δεν μπορούν εύκολα ν' αφήσουν τον τόπο τους.

«Για τους μεγαλύτερους σε ηλικία είναι πολύ πιο δύσκολο απ' ό,τι για έναν 30άρη για να σηκωθεί και να πάει στο εξωτερικό», τονίζει ο κ. Βοργιάς.

Τέλος, αξίζει να τονιστεί ότι η εργασιακή πραγματικότητα που διαμορφώνεται τα τελευταία χρόνια έχει τρομερά δυσάρεστες συνέπειες για τους εργαζόμενους και εκτός του οικονομικού σκέλους. Συγκεκριμένα, υπάρχουν αρνητικές επιπτώσεις στο ψυχολογικό κομμάτι, αλλά και στην οικογενειακή κατάσταση των εργαζομένων. Ως αποτέλεσμα, έχουμε για τους μεν "μεγάλους" να αυξάνονται τα διαζύγια, για τους δε "μικρούς" να αδυνατούν να παντρευτούν και να κάνουν οικογένεια...

Ρεπορτάζ: Νικόλας Αγγελίνος

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News