default-image

Ραντεβού μετά το...Πάσχα

Οικονομία
Ραντεβού μετά το...Πάσχα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αποχαιρετιστήριο "ραντεβού" έχει δώσει  το ελληνικό διαπραγματευτικό επιτελείο με τους θεσμούς  με στόχο την αποτίμηση της κατάστασης σε όλα τα ανοικτά πεδία αλλά και με ειδική συνάντηση για το ασφαλιστικό. Ακολούθως οι επικεφαλής αναχωρούν για να επιστρέψουν μετά το Καθολικό Πάσχα της 27ης Μαρτίου.

Σύμφωνα με κύκλους του ΥΠΟΙΚ  το πρόγραμμα των συναντήσεων με τους θεσμούς περιλαμβάνει πρωινή συνάντηση για τις συντάξεις και μετά "συζήτηση για την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης και για το επόμενο πρόγραμμα των συναντήσεων".

Ο λόγος για την συνολική καταγραφή των μετώπων που παραμένουν - στο σύνολό τους - ανοικτά παρά την μεγάλη σύγκλιση που έχει αποτυπωθεί στην φορολογία εισοδήματος, αλλά και σε μέρος των επιπλέον μέτρων 1% του ΑΕΠ που αναζητούνται για τα έτη 2017-2018.

Τα ανοικτά μέτωπα περιλαμβάνουν και τα κόκκινα δάνεια (το ραντεβού του Σαββάτου δεν πραγματοποιήθηκε), την απελευθέρωση των αγορών, τις ιδιωτικοποιήσεις και πολλές άλλες μνημονιακές υποχρεώσεις που πρέπει να κλείσουν μαζί με την αξιολόγηση που πλέον πάει για Απρίλιο και… βλέπουμε.   

Το ΔΝΤ

Οι τριγμοί μεταξύ Ελλάδας και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου φέρεται να έφεραν πιο κοντά το χρόνο μίας - προκαθορισμένης  πάντως - διακοπής των διαπραγματεύσεων στην Αθήνα.  

Ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε  σύμφωνα με πληροφορίες την παραμονή στην Αθήνα των επικεφαλής έως και την Τρίτη και συνδεόταν με τον εορτασμό του Καθολικού Πάσχα. Η απόφαση για  αναχώρηση σήμερα,  φέρεται να  φωτογραφίζεται και στην  έντονη κριτική που του ασκήθηκε από κύκλους του ΥΠΟΙΚ για τη στάση που τήρησε το ΔΝΤ στις διαπραγματεύσεις. Ο λόγος για  μία κίνηση που ξεδιπλώθηκε την Παρασκευή,  μία μέρα  δηλαδή μετά την τεράστια πρόοδο που σημειώθηκε -   κατά κοινή ομολογία κυβέρνησης και δανειστών  - στις διαπραγματεύσεις όχι μόνο για τη φορολογία εισοδήματος αλλά και για άλλα κρίσιμα πεδία όπως το ασφαλιστικό.

Σε κάθε περίπτωση, οι αποστάσεις παραμένουν είναι μεγάλες και εκτείνονται σε πολλά πεδία. Και θα καταγραφούν στο σημερινό συνολικό απολογισμό.  

Δεν αποκλείεται να υπάρξει και μία κοινή ανακοίνωση από πλευράς των δανειστών, όπως αυτές  που  είθισται να γίνονται σε αυτές τις περιπτώσεις.

Τι λέει η Ελλάδα

Το πρωί του Σαββάτου, μετά την διαπραγμάτευση για το ασφαλιστικό o ΥΠΟΙΚ Ευκλείδης Τσακαλώτος ανέφερε ότι "έγινε σήμερα συζήτηση για τις συντάξεις η οποία συνεχίζεται στα τεχνικά κλιμάκια. Θα συζητήσουμε και αύριο Κυριακή για τις συντάξεις. Αύριο θα συζητήσουμε και για το πώς βλέπουμε το επόμενο πρόγραμμα των συζητήσεων. Προφανώς επειδή είναι το Πάσχα των Καθολικών και Διαμαρτυρόμενων, θα πρέπει και αυτοί οι άνθρωποι κάποτε να φύγουν και να κάνουν Πάσχα με την οικογένειά τους".

Λίγο αργότερα,  πηγές του οικονομικού επιτελείου σημείωναν ότι "η επιστροφή των επικεφαλής των θεσμών θα γίνει μετά τις διακοπές του Πάσχα των Καθολικών".

"Κατά την διάρκεια της απουσίας των επικεφαλής των θεσμών, θα συνεχιστούν οι συναντήσεις των τεχνικών κλιμακίων καθώς και τηλεδιασκέψεις, εφόσον χρειαστούν, σε κορυφαίο επίπεδο" ανέφεραν οι ίδιες πηγές. Επισήμαιναν ότι "υπάρχει συμφωνία / σύγκλιση σε σημεία  - κλειδιά του ασφαλιστικού και, σχεδόν, πλήρης συμφωνία για το φορολογικό".

Πηγή: capital.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News