default-image

Τα πέντε μεγάλα ανοιχτά μέτωπα του Ασφαλιστικού

Οικονομία
Τα πέντε μεγάλα ανοιχτά μέτωπα του Ασφαλιστικού

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Προκειμένου να υπάρξει ακόμα μεγαλύτερη πρόοδος στη διαπραγμάτευση για το νέο Ασφαλιστικό, που στόχο έχει την εξοικονόμηση 1,8 δισ. ευρώ φέτος, προσέρχεται σήμερα στις 10:30 π.μ. στην τέταρτη κατά σειρά συνάντησή του με τα ανώτατα κλιμάκια των θεσμών ο υπ. Εργασίας κ. Γιώργος Κατρούγκαλος.

Με βάση τη μέχρι τώρα εικόνα της διαπραγμάτευσης:

1.      Η ελληνική πλευρά φέρεται διατεθειμένη να δεχτεί μεγαλύτερες από τις αρχικά εξεταζόμενες μειώσεις στις μελλοντικές κύριες συντάξεις και προπαντός στη νέα "Εθνική Σύνταξη" (μιας και φαίνεται να ενδυναμώνεται η θέση του ΔΝΤ για τα 340 ευρώ με 20 χρόνια ασφάλισης).

2.     Βασικός όρος για κάτι τέτοιο είναι να μη μειωθούν άμεσα, δηλαδή τουλάχιστον φέτος οι ήδη καταβαλλόμενες κύριες συντάξεις.

3.     Ωστόσο δεν φαίνεται να γλιτώνουν οι ήδη καταβαλλόμενες επικουρικές συντάξεις άνω των 150 ευρώ, με την προϋπόθεση -σύμφωνα με την ελληνική θέση- το άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης έως 1.400 ευρώ να μείνει στο απυρόβλητο.

4.     Παράλληλα, υπάρχουν ελπίδες από ελληνικής πλευράς πως θα γίνει δεκτή μια αύξηση των εισφορών υπέρ της επικουρικής ασφάλισης, αλλά και οι εκπτώσεις στην εισφορά υπέρ της κύριας ασφάλισης 20% στο εισόδημα των επαγγελματιών, των επιστημόνων και των αγροτών.

5.     Κατά τ' άλλα, μάλλον "δεδομένες" πρέπει να θεωρούνται οι μειώσεις 20% στα εφάπαξ και 32,5% στα μερίσματα των συνταξιούχων του Δημοσίου (σ.σ. ήδη έχει αποφασιστεί η τριμηνιαία καταβολή τους).

Διαρροές κατά ΔΝΤ

Η σημερινή συνάντηση Κατρούγκαλου-θεσμών γίνεται στο φόντο:

-διαρροών του Υπουργείου Οικονομικών ενάντια στο ΔΝΤ σύμφωνα με τις οποίες, το Ταμείο "δεν διαπραγματεύεται με την ανάλογη σοβαρότητα" στο φορολογικό,

-της απόφασης της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας , σύμφωνα με την οποία κρίθηκαν συνταγματικές οι παλιότερες περικοπές των εφάπαξ των συνταξιούχων του Δημοσίου.

Νεφελούδης : "Σύντομα" συμφωνία, χωρίς μείωση κύριων συντάξεων

Από ελληνικής πλευράς υπάρχει αισιοδοξία πως θα υπάρξει "σύντομα" συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης-θεσμών στο Ασφαλιστικό και δεν θα υπάρξει "καμία μείωση στις κύριες συντάξεις", κατά τη χθεσινή δήλωση του γενικού γραμματέα του υπ. Εργασίας, κ. Ανδρέα Νεφελούδη. Εξάλλου, ο κ. Νεφελούδης δεν παρέλειψε να επιτεθεί και αυτός στο ΔΝΤ κατηγορώντας το ότι παρουσιάζεται "εργοδοτικότερο των εργοδοτών" και ζητά "επιπλέον" μέτρα. Βασικό σημείο σύγκρουσης της ελληνικής πλευράς με το ΔΝΤ είναι το ύψος της εθνικής σύνταξης.

Προς τα 340 ευρώ η εθνική σύνταξη με 20 χρόνια ασφάλισης…

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΔΝΤ προτείνει εθνική σύνταξη 320-340 ευρώ με 20 χρόνια ασφάλισης και 255-288 ευρώ με 15 χρόνια ασφάλισης.

Η πρόταση αυτή πάει χέρι χέρι με εκείνη που προβλέπει χαμηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης για όσους βγουν στη σύνταξη μετά τη δημοσίευση του επικείμενου ασφαλιστικού νόμου, με 15 έως 25 χρόνια ασφάλισης με αφετηρία το 0,6%-0,7% (για τα 15 χρόνια ασφάλισης) και όχι το 0,8% που προτείνει η κυβέρνηση.

Αν και η ελληνική πλευρά είχε αντικρούσει κατά την προπροηγούμενη συνάντησή της με τους θεσμούς την πρόταση για εθνική σύνταξη 320 ευρώ με 20 χρόνια ασφάλισης, κατά την προηγούμενη (σ.σ. Πέμπτη 17/3) φάνηκε πιο διαλλακτική, με τον όρο ότι η εθνική σύνταξη με 15 χρόνια ασφάλισης θα πλησιάσει πιο πολύ προς τα 300 ευρώ και, φυσικά, δεν θα μπουν καθόλου εισοδηματικά κριτήρια.

"Ορθάνοιχτος " στη διαπραγμάτευση των δύο πλευρών παραμένει ο χρόνος του επαναϋπολογισμού των ήδη καταβαλλόμενων κύριων-επικουρικών συντάξεων, με τους θεσμούς να πιέζουν να γίνει κάτι τέτοιο "άμεσα" και την ελληνική πλευρά να προτείνει για το 2018.

…με αντάλλαγμα τη μη εισαγωγή εισοδηματικών κριτηρίων, την αύξηση εισφορών για Επικουρικό και τις εκπτώσεις στο χαράτσι 20%

Στην αποδοχή της εθνικής σύνταξης των 340 ευρώ με 20 χρόνια ασφάλισης (αντί των 384 ευρώ με 20 χρόνια, πόσο μάλλον των 384 ευρώ με 15 χρόνια -όπως ήταν η αρχική ελληνική πρόταση) από ελληνικής πλευράς, θα παίξει ρόλο επίσης αν οι θεσμοί θα δώσουν άλλα τρία "ανταλλάγματα" πέραν της μη εισαγωγής εισοδηματικών κριτηρίων στην εθνική σύνταξη:

-Να μην ισχύσουν άμεσα τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης για όσους έχουν λάβει ή αιτηθεί σύνταξη έως τουλάχιστον 31/12/2015.

-Να υπάρξει αύξηση των εισφορών υπέρ της επικουρικής ασφάλισης.

-Να γίνουν δεκτές οι εκπτώσεις στην ασφαλιστική εισφορά 20% επί του εισοδήματος των επιστημόνων, των επαγγελματιών και των αγροτών για τον κλάδο της κύριας ασφάλισης.

Πιο συγκεκριμένα, το υπ. Εργασίας εκτιμά πως οι θεσμοί έχουν γίνει πιο διαλλακτικοί στην αύξηση των εισφορών υπέρ της επικουρικής ασφάλισης κατά 0,5-1%. Αν γίνει αποδεκτό από την πλευρά τους κάτι τέτοιο, τότε οι μειώσεις στις ήδη καταβαλλόμενες επικουρικές συντάξεις θα περιοριστούν μόνο σε όσες ξεπερνούν τα 150 ευρώ (σ.σ. θα ξεκινήσουν από το 151ο ευρώ και πάνω, και δεν θα αφορούν όλο το ποσό).

Εξάλλου, το υπ. Εργασίας επιμένει στις εκπτώσεις έως 50% στην εισφορά 20% στα εισοδήματα των επιστημόνων έως 55.000 ευρώ, στο ειδικό ασφαλιστικό καθεστώς στους νέους επιστήμονες και νέους επαγγελματίες (14% τα δύο πρώτα χρόνια, 17% τα επόμενα τρία κ.λπ.) και τη σταδιακή μετάβαση στο 20% (με δυνατότητα επιλογής συντελεστή 16%) για τους αγρότες έως το 2021.

Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι, επίσης, να αποφευχθεί με κάθε τρόπο ο επαναϋπολογισμός των ήδη καταβαλλόμενων κύριων συντάξεων με βάση τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης, μιας και αυτό θα οδηγούσε στον προθάλαμο των μειώσεων ακόμα και τις χαμηλές συντάξεις, δηλαδή εκείνες που έχουν εκδοθεί με 15-25 χρόνια ασφάλισης.

Πηγή: capital.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News