default-image

Καταστροφή και όχι καύση κλαδιών, με επιδότηση

Κρήτη
Καταστροφή και όχι καύση κλαδιών, με επιδότηση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με 14 ευρώ το στρέμμα για κάθε χρονιά θα επιδοτούνται οι ελαιοπαραγωγοί που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα καταστροφής -και όχι καύσης των ελαιόκλαδων- από τις καλλιέργειές τους που θα ξεκινήσει το επόμενο διάστημα με το πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020.

Στόχος όπως επισημάνθηκε δεν είναι μόνο η ενίσχυση των παραγωγών αλλά κυρίως η διαχείριση φυτικών υπολειμμάτων στην καλλιέργεια, που θα μπορούσε να επιφέρει σημαντικά αποτελέσματα ακόμη και στην αύξηση της παραγωγής όπως λένε οι γεωπόνοι.

Το πρόγραμμα για το οποίο μίλησε ο και κ.Καμπιτάκης στον 9,84 περιλαμβάνει επιδότηση των ελαιοπαραγωγών ,αντί να καίνε τα ελαιόκλαδα ,να καταστρέφουν και να τα τοποθετούν ως λίπασμα στις καλλιέργειές τους. Το πρόγραμμα αυτό θα "τρέξει" άμεσα και η επιδότηση θα είναι ανά στρέμμα ελαιοκαλλιέργειας στα 14 ευρώ.

Τα υπολείμματα ιδανικά λιπάσματα

Για πρακτική που δεν θα έχει ενδιαφέρον σε επίπεδο παραγωγών μόνο σε ότι αφορά το οικονομικό κίνητρο, έκαναν λόγο οι επιστήμονες που διευκρίνισαν ότι μια τέτοια λογική θα μπορούσε ακόμη και να ενισχύσει την παραγωγή καθώς τα φυτικά υπολείμματα από τα κλαδέματα θα μπορούσαν να είναι ιδανικά λιπάσματα.

Αποτελέσματα και στον περιορισμό των πυρκαγιών

Η καταστροφή και όχι η καύση των ελαιόκλαδων θα έχει σημαντικά αποτελέσματα και στον περιορισμό των πυρκαγιών όπως εξήγησε ο διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ηρακλείου που σημείωσε ότι κάθε χρόνο ένα ποσοστό που ξεπερνάει το 25% των πυρκαγιών οφείλεται στην κακή πρακτική της καύσης κλαδιών μέσα σε καλλιέργειες.

Όσοι πάντως από δω και στο εξής δεν είναι τυπικοί με την περίοδο που επιτρέπεται η καύση μέσα στις καλλιέργειες και καίνε κλαδιά μέσα την αντιπυρική περίοδο, θα είναι αντιμέτωποι με αυστηρές συνέπειες, καθώς εκτός από το ποινικό μέρος των ευθυνών θα προβλέπεται μέχρι και η εξαίρεσή τους από την επιδότηση σε συνεργασία της Πυροσβεστικής με τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Ρεπορτάζ:Ράνια Μωραϊτη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News