Οικονομία

Αγωνία για τα κρητικά προϊόντα αν κλείσουν τα σύνορα

Με αγωνία παρακολουθούν εξαγωγείς και παραγωγοί στην Κρήτη τις αποφάσεις που λαμβάνονται από Ευρωπαίους ηγέτες για το κλείσιμο των συνόρων, αφού το προσφυγικό ενδεχομένως να έχει επιπτώσεις και …στις εξαγωγές προϊόντων. Το πλήγμα που θα μπορούσε να δεχτεί ο τομέας θεωρείται βαρύ, ιδιαίτερα εν μέσω της δύσκολης οικονομικής περιόδου που διανύουμε και ο κίνδυνος να επηρεαστούν τα προϊόντα του νησιού αναζητώντας εναλλακτικούς δρόμους για να φτάσουν στις αγορές της Ευρώπης, ορατός.

Πρόκειται για ένα ρευστό μέχρι στιγμής σκηνικό που διαμορφώνεται, αφού τα πάντα είναι ανοιχτά εν όψει της Συνόδου Κορυφής της Πέμπτης και όλα δείχνουν ότι θα πάμε σε κλειστά σύνορα.

Σε προηγούμενες αποφάσεις των Ευρωπαίων ηγετών υπήρξε ειδική μνεία για τα αγροτικά προϊόντα,ωστόσο άγνωστο παραμένει τι θα γίνει σε αυτή τη Σύνοδο.

Βαλκάνια μέσω…Τουρκίας

Όπως σημείωσε ο αντιπρόεδρος του συνδέσμου εξαγωγέων Κρήτης Γιώργος Ανδρεαδάκης μιλώντας στο neakriti.gr «το πρόβλημα που θα προκύψει είναι κυρίως με τα ευπαθή προϊόντα που εξάγουμε σε χώρες όπως η Πολωνία και η Ρουμανία . Αν κλείσουν τα σύνορα (και δεν υπάρξει πρόβλεψη για τα προϊόντα) θα πρέπει να αναζητηθούν εναλλακτικοί δρόμοι και να κάνουν τα φορτηγά κύκλο για να φτάσουν μέσω Τουρκίας στον προορισμό τους».

Η πιθανότητα και μόνο να υπάρξει πρόβλημα, ρίχνει βαριά τη σκιά της στους παραγωγούς της Κρήτης αφού οι χαμηλές τιμές και η φορολογία της κυβέρνησης αποτελούν ήδη βάρος και μια ανάλογη απόφαση θα αποτελούσε χαριστική βολή. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Γιώργος Ντισπυράκης «αν υπάρξει τέτοιο πρόβλημα θα μας διαλύσουν. Αυτή τη στιγμή παράγουμε τομάτες αγγούρια ,πιπεριές και διάφορα άλλα κηπευτικά .Αργότερα πεπόνια και καρπούζια. Ωστόσο τα προϊόντα προορίζονται κυρίως για την κεντρική Ευρώπη και φτάνουν μέσω Ιταλίας».

Κίνδυνος για τις συμφωνίες

Όπως εξηγεί ο κ.Ντισπυράκης το πρόβλημα θα αφορά κυρίως όσους έρχονται από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία στην Κρήτη για να δεχτούν προσφορές, να κλείσουν συμφωνίες με εξαγωγείς και μετα να στείλουν  φορτηγά στο νησί μας για τη μεταφορά των προϊόντων.

Αν κλείσει ο σταθμός των Ευζώνων κινδυνεύουν καλές συνεργασίες που υπάρχουν με χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ, εξηγεί ο κ.Ανδρεαδάκης ο οποίος σημειώνπαρακολουθούν τις εξελίξεις και τις αποφάσεις που θα ληφθούνει ότι μέχρι στιγμής οι εξαγωγείς.

Καθησυχαστικοί για αγορές της Ευρώπης

Σε ότι αφορά στα προϊόντα που προωθούνται από την Κρήτη σε χώρες της κεντρικής Ευρώπης η εκτίμηση του Συνδέσμου εξαγωγέων είναι δεν υπάρξει τόσο μεγάλο πρόβλημα αφού ακολουθείται δια θαλάσσης η διαδρομή Πάτρα - Ανγκόνα και στη συνέχεια τα φορτηγά συνεχίζουν οδικώς για να φτάσουν στον προορισμό τους.

Όσο όμως όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοιχτά και δεν υπάρχουν οριστικές αποφάσεις, τόσο η αγωνία για εξαγωγείς και παραγωγούς της Κρήτης θα συνεχίζεται.

Ρεπορτάζ: Φιλία Σαριδάκη

Σχόλια