Οικονομία

Ανοίγει το Taxis για τις φορολογικές δηλώσεις

Την Δευτέρα 21 Μαρτίου αναμένεται να ανοίξουν οι «πύλες» του Taxis για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων.

Μάλιστα, εντός της ημέρας αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το σχέδιο νόμου που κλείνει τα κενά της ισχύουσας νομοθεσίας, ενώ νομοθετική παρέμβαση αναμένεται να υπάρξει και για την παράταση του χρόνου υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος.

Οι σχετικές τροπολογίες που ρυθμίζουν τις φορολογικές εκκρεμότητες είναι ήδη έτοιμες από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, όπως δήλωσε χθες και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης ο οποίος τόνισε ότι οι εν λόγω ρυθμίσεις κατατίθενται σήμερα στη Βουλή, έως την Παρασκευή θα ψηφιστούν και έτσι η υποβολή των δηλώσεων θα ξεκινήσει το επόμενο Σαββατοκύριακο ή το αργότερο την προσεχή Δευτέρα.

Με τις συγκεκριμένες τροπολογίες, θα ρυθμίζονται τα εξής:

?Οι διευκρινίσεις για τη δήλωση του Συμφώνου Συμβίωσης, που είναι μια από τις τρεις αλλαγές του φετινού βασικού εντύπου φορολογίας Ε1.

?Ο χρόνος καταβολής του πρόσθετου φόρου εισοδήματος ο οποίος θα προκύψει με το φετινό εκκαθαριστικό. Εξετάζεται να δοθεί μεγαλύτερο περιθώριο για την εξόφληση των εκκαθαριστικών από τους υπόχρεους, με πιθανότερο σενάριο τις 7 δόσεις.

?Να ισχύσει και για τα περυσινά εισοδήματα, όπως γι' αυτά του 2014, η ρύθμιση αποφυγής των τεκμηρίων για ανέργους και φορολογούμενους με χαμηλά εισοδήματα (π.χ. τόκους καταθέσεων κ.λπ.).

Αδιευκρίνιστο ωστόσο παραμένει ακόμη εάν με τις εν λόγω τροπολογίες κατατεθεί και αυτή που αφορά το νέο καθεστώς των αποδείξεων, προκειμένου να σταματήσει και η σύγχυση που έχει δημιουργηθεί στους φορολογούμενους από τις καθημερινές δηλώσεις των στελεχών του υπουργείου Οικονομικών.

Σχόλια