Οικονομία

Η νεανική ανεργία απειλεί την κοινωνική συνοχή

Για τις επιπτώσεις των «τραγικών» ποσοστών της νεανικής ανεργίας στην κοινωνική συνοχή, προειδοποίησε ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Μάριο Ντράγκι, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Τhe Guardian».

Ασκώντας έντονη κριτική προς το ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, ο Ντράγκι επισήμανε ότι οι εθνικές οικονομίες είναι «κατασκευασμένες», προκειμένου να διασφαλίζουν τους μεγαλύτερης ηλικίας εργαζομένους. Μάλιστα, εκτίμησε ότι ο πληθωρισμός, όπως είναι δομημένος στην Ευρωζώνη, αναδιανέμει τον πλούτο προς όφελος των γηραιότερων.

«Χρειαζόμαστε μία πιο ανοιχτή, ευέλικτη και καινοτόμα κοινωνία, όπου οι νέοι εργαζόμενοι δεν θα μειονεκτούν έναντι των μεγαλύτερων» τόνισε ο επικεφαλής της ΕΚΤ, θέτοντας ως άμεση προτεραιότητα την αντιμετώπιση του χρόνιου προβλήματος της νεανικής ανεργίας, μέσω της ριζικής μεταρρύθμισης της αγοράς εργασίας.

«Η νεανική ανεργία αποτελεί μία τραγωδία για την Ευρώπη και αποτρέπει τους νέους ανθρώπους να διαδραματίσουν καίριο ρόλο στην κοινωνία» επισήμανε, αποκαλύπτοντας ότι κάθε δευτερόλεπτο ένας νέος άνθρωπος βρίσκεται εκτός της αγοράς εργασίας. «Όλο αυτό βλάπτει τόσο την οικονομία, όσο και την κοινωνική αρμονία» συνέχισε στο ίδιο ύφος.  

Όπως εξήγησε μάλιστα, ο υποτονικός πληθωρισμός ουσιαστικά, διευρύνει τις ανισότητες εις βάρος των νέων, καθώς οι αποταμιεύσεις διατηρούν την αξία τους, ενώ το χρέος αδυνατεί να εξαλειφθεί.  

naftemporiki.gr

Σχόλια