Οικονομία

"Κούρεμα" του αφορολόγητου ζητούν οι δανειστές

Την μείωση του αφορολογήτου ορίου των 9.500 ευρώ, ζήτησαν οι δανειστές κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτο και τον αναπλ. ΥΠΟΙΚ Γιώργο Χουλιαράκη.

Ουσιαστικά η απαίτηση αυτή των δανειστών, βάζει «βόμβα» στον οικονομικό προϋπολογισμό των φορολογούμενων  καθώς τυχόν μείωση του αφορολόγητου ορίου των θα επιβαρύνει με φόρους εκατοντάδες χιλιάδες μισθωτούς - συνταξιούχους, οι οποίοι σήμερα είναι αφορολόγητοι, αλλά και θα αυξήσει τη φορολογική επιβάρυνση για τους έχοντες υψηλότερο εισόδημα.

Το κουαρτέτο προτείνει το συγκεκριμένο μέτρο, υποστηρίζοντας τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης προς τα κάτω, ώστε να συμμετέχουν στα φορολογικά βάρη και οι έχοντες εισοδήματα κάτω από 9.545 ευρώ, που σήμερα εξαιρούνται από το φόρο εισοδήματος και λόγω των μειώσεων των εισοδημάτων είναι η πλειονότητα του φορολογικού σώματος.

Θεωρούν επίσης ότι η μείωση του αφορολόγητου ορίου θα έχει άμεση επίπτωση στα δημόσια έσοδα, δεδομένου ότι θα εφαρμοστεί και στην παρακράτηση του φόρου και μάλιστα αναδρομικά από 1-1-2016.

Από την πλευρά της η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών εξακολουθεί να ελπίζει ότι μπορεί τελικά να μειώσει τον «λογαριασμό» για τους φορολογουμένους.

Μάλιστα παρουσίασε και τις προτάσεις της κυβέρνησης για τις σχεδιαζόμενες φορολογικές αλλαγές που οι δανειστές επιφυλάχτηκαν να μελετήσουν.

Το σχέδιο της κυβέρνησης, σύμφωνα με το naftemporiki.gr περιλαμβάνει:

?Νέα φορολογική κλίμακα με περισσότερους και υψηλότερους συντελεστές για μεσαία και υψηλά εισοδήματα, η οποία μάλιστα θα είναι ίδια για τους μισθωτούς, συνταξιούχους, ελεύθερους επαγγελματίες, ατομικές επιχειρήσεις, ενώ εξετάζεται να εφαρμοστεί ακόμη και για τα αγροτικά εισοδήματα. Οι συντελεστές δε που προτείνονται είναι 22% για εισοδήματα έως 25.000 ευρώ, 32% από 25.001 έως 30.000 ευρώ, 42% από 30.001 έως 60.000 ή 65.000 ευρώ και 50% για το τμήμα του εισοδήματος που υπερβαίνει τις 60.000 ή 65.000 ευρώ.

?Αύξηση των συντελεστών φορολόγησης των εισοδημάτων από ενοίκια, με 15% για εισοδήματα έως 12.000 ευρώ, 35% από 12.000 έως και 40.000 ευρώ, αλλά και θέσπιση νέου συντελεστή 40% ή 45% για το τμήμα εισοδήματος άνω των 40.000 ευρώ.

?Θέσπιση αφορολόγητου ορίου 9.500 ευρώ για τους αγρότες, τα εισοδήματα των οποίων, εάν δεν φορολογηθούν με βάση την κλίμακα των μισθωτών, προτείνεται να φορολογηθούν με συντελεστή 15% για φέτος και σε βάθος τριετίας ή πενταετίας να φθάσει στο 26% που προβλέπει το μνημόνιο ΙΙΙ.

Σχόλια