default-image

Επιστρέφει στην Αθήνα το κουαρτέτο

Οικονομία
Επιστρέφει στην Αθήνα το κουαρτέτο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το πράσινο φως για την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα έδωσε το Eurogroup. Η επιστροφή του κουαρτέτου, ανοίγει τον δρόμο για στόχο την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την έναρξη της συζήτησης για το χρέος.

«Υπάρχει ικανοποιητική προετοιμασία έτσι ώστε να συνεχίσει η αποστολή στην Αθήνα προς μια επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης», ανέφερε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, τονίζοντας, ωστόσο, ότι «περισσότερη δουλειά πρέπει να γίνει, υπάρχουν δημοσιονομικά κενά που πρέπει να καλυφθούν και μεταρρυθμίσεις που πρέπει να εμβαθυνθούν».

Ο Ντάισελμπλουμ τόνισε ότι για να πραγματοποιηθεί η συμφωνία του καλοκαιριού η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να καταβάλλει κι άλλες προσπάθειες και ως αντάλλαγμα το Eurogroup θα λάβει πολιτικές αποφάσεις για την ελάφρυνση του χρέους. Όπως είπε η συζήτηση για το χρέος θα ανοίξει «πολύ σύντομα».

 Ο επικεφαλής του Eurogroup είπε ότι για να επιτευχθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 3,5% του ΑΕΠ ως το 2018 θα πρέπει να υπάρξει ένα πιο «συμπαγές» πακέτο μέτρων και πρόσθεσε ότι μέρος της λύσης ίσως θα πρέπει να είναι τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους. Ο ίδιος εξήγησε ότι βασικοί παράγοντες στη συζήτηση για το χρέος είναι οι μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό και τη φορολογία, αλλά και τα δημοσιονομικά μέτρα που θα ληφθούν.

Τσακαλώτος: Επιστρέφει το ΔΝΤ παρά τις ορισμένες διαφορές μας

«Είχαμε μια πολύ καλή συνεδρίαση. Οι θεσμοί συμφώνησαν να επιστρέψουν. Και το ΔΝΤ συμφώνησε να επιστρέψει, παρά τις ορισμένες διαφορές», δήλωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup στις Βρυξέλλες.

«Συνεπώς, αναμένουμε να ξεκινήσουν εκ νέου οι συζητήσεις, ώστε να ολοκληρωθεί εγκαίρως η πρώτη αξιολόγηση και να ακολουθήσει η συζήτηση για το χρέος. Όταν λογικοί άνθρωποι κάθονται γύρω από ένα τραπέζι, καταλήγουμε σε λογικές λύσεις» κατέληξε ο έλληνας υπoυργός Οικονομικών.

Ο υπουργός Οικονομικών εξέφρασε την αισιοδοξία ότι η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί μέχρι την 1η Μαΐου.

Ρέγκλινγκ: Πριν το Πάσχα θα έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ δήλωσε ότι οι εκπρόσωποι του ESM θα επισκεφθούν αύριο (σήμερα) την Αθήνα. Υπογράμμισε την ανάγκη έγκαιρης ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, εκτιμώντας ότι τα περιθώρια ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας είναι στενά και η Ελλάδα πρέπει να αποφύγει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές. Υπενθύμισε ότι 21 δισ. ευρώ έχουν ήδη εκταμιευθεί από τον ESM, δηλαδή το ένα τέταρτο των συνολικών χρημάτων του προγράμματος (86 δισ. ευρώ).

Μοσκοβισί: Ικανοποίηση για την επιστροφή των θεσμών

Από την πλευρά του, ο επίτροπος Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί εξέφρασε την ικανοποίησή του για την απόφαση του Eurogroup να ζητήσει την επιστροφή των εκπροσώπων των θεσμών στην Αθήνα. Ο Γάλλος επίτροπος επεσήμανε ότι η θετική αυτή εξέλιξη οφείλεται στις εντατικές εργασίες μεταξύ των θεσμών και των ελληνικών αρχών τις προηγούμενες εβδομάδες.

Ωστόσο, ο ίδιος τόνισε ότι η δουλειά πρέπει να συνεχιστεί σε μια σειρά από θέματα: στη λειτουργία του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων, στη φορολόγηση εισοδήματος, στη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, στη δημιουργία μιας ανεξάρτητης αρχής δημοσίων εσόδων και στην αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Όσον αφορά το δημοσιονομικό, ο κ. Μοσκοβισί τόνισε ότι κατά την άποψη της Επιτροπής πρέπει να επιτευχθεί ο στόχος του Μνημονίου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018. «Θα εργαστούμε από κοινού για να συμφωνήσουμε στα μέτρα που θα μας οδηγήσουν στην επίτευξη αυτού του στόχου», δήλωσε ο ίδιος.

Όσον αφορά τις συζητήσεις για το χρέος, ο κ. Μοσκοβισί είπε ότι θα ξεκινήσουν το προσεχές διάστημα και ότι η Επιτροπή θα συμμετάσχει με εποικοδομητικό πνεύμα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News