Οικονομία

Ο χειρότερος Φεβρουάριος, της ελληνικής κρίσης

Στα τεράστια προβλήματα της αγοράς, εννέα μήνες μετά την επιβολή των capital controls, "αναφέρθηκε" ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Βασίλης Κορκίδης, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της "ΚΡΗΤΗ TV".

Για τον χειρότερο Φεβρουάριο της επταετούς ελληνικής κρίσης, έκανε λόγο ο κ. Κορκίδης, ο οποίος παράλληλα έστειλε το δικό του μήνυμα στους νέους ανθρώπους που στοχεύουν να δημιουργήσουν τη δική τους επιχείρηση, εν μέσω κρίσης.

 

Λάθος χαρακτήρισε την προσέγγιση της κυβέρνησης στο θέμα των αποδείξεων ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας κ. Κορκίδης.

«Το μέτρο των αποδείξεων τι θα μετρήσει και πως θα μετρήσει δεν ισχύει για τους ελεύθερους επαγγελματίες, το οποίο θεωρώ ότι είναι τραγικό λάθος. Όλοι οι φορολογούμενοι πρέπει να είμαστε ίσοι και να αντιμετωπιζόμαστε με τον ίδιο τρόπο. Η προσέγγιση η οποία γίνεται ότι θα μετράει η απόδειξη, η οποία είναι προϊόν χρήσης πλαστικού χρήματος ή τραπεζικού εμβάσματος είναι λάθος. Θα έπρεπε να μετράει περισσότερο η απόδειξη την οποία παίρνεις πληρώνοντας με μετρητά γιατί εκεί είναι το επικίνδυνο σημείο συναλλαγής.

Σε ερώτηση της παρουσιάστριας του κεντρικού δελτίου ειδήσεων αναφορικά με το πώς είναι ο κλάδος της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα της κρίσης, διότι πολλοί μιλάνε για χαοτικό περιβάλλον νομικά και φορολογικά ο κ.Κορκίδης επισήμανε μεταξύ άλλωνότι «η χρονιά ξεκίνησε χειρότερα απ' ότι τέλειωσε η προηγούμενη. Έχουμε αρνητικά πρόσημα σε όλους κλάδους και σε όλους τους οικονομικούς δείκτες και αυτό δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς. Νομίζω ήταν πρόσφατη και η Έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος που το επιβεβαιώνει».

Παρά το γενικότερο αρνητικό οικονομικό κλίμα η Κρήτη αντιστέκεται, στέκεται όρθια και καταγράφει ρεκόρ εξαγωγών μέσα σε ένα οικονομικά και πολιτικά ζοφερό κλίμα για την Ελλάδα.

«Ρεκόρ πραγματικά! Από 294 εκατ. ευρώ που ήταν όλο το 2014 -αυτός ο στόχος επετεύχθη το πρώτο εξάμηνο του 2015. Έφτασε σε σημείο ρεκόρ 486 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 394 εκατ. είναι αγροτικά προϊόντα, και εκεί τίθεται και το θέμα του λαδιού που είχατε στο ρεπορτάζ σας προηγουμένως» τόνισε ο κ. Βασίλης Κορκίδης.

Σχετικά με το ποια είναι τα μηνύματα των εξαγωγών για το 2016 και αν υπάρχουν περιθώρια περαιτέρω ανάπτυξης για την Κρήτη και για την Ελλάδα, ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας απάντησε «όταν βλέπουμε να μειώνονται οι εισαγωγές, μειώνεται η εισαγωγή πρώτων υλών. Δεν είναι πάντα εισαγωγή ενός τελικού προϊόντος. Για να έχουμε λοιπόν εισαγωγή, μεταποίηση και ξανά εξαγωγή πρέπει να έχουμε μία ποσότητα εισαγωγής και εκεί βλέπουμε ότι είμαστε αδύναμοι ως προς την ρευστότητα».

Χρονιά - ρεκόρ το 2015

Ωστόσο χρονιά-ρεκόρ για τις κρητικές εξαγωγές, αποδείχτηκε το 2015 ενώ το πρώτο εξάμηνο του 2015 οι εξαγωγές έφτασαν τα 295 εκατομμύρια ευρώ και υπερκάλυψαν τα αποτελέσματα ολόκληρου του προηγούμενου έτους, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

Το σύνολο των κρητικών εξαγωγών έφτασε το 2015, το ποσό των 486 εκατ. ευρώ, έναντι 294 εκατ. ευρώ το 2014 και 363 εκατομμύρια ευρώ το 2013.

Η ναυαρχίδα την Κρητικών προϊόντων παραμένει το ελαιόλαδο το οποίο παρουσιάζει αύξηση που αγγίζει το 255%. Αύξηση ίση με 113,6% παρουσιάζει ο κλάδος, των τροφίμων και ποτών, με 329 εκατομμύρια ευρώ.

Αύξηση 50% περίπου καταγράφει ο κλάδος των Χημικών και Πλαστικών.

Αύξηση 4% καταγράφουν  τα Κηπευτικά, τα οποία μαζί με το ελαιόλαδο αποτελούν περίπου το 89% των εξαγωγών του κλάδου των τροφίμων ποτών.

Ακόμη, αύξηση παρουσιάζουν οι εξαγωγές Αρτοποιημάτων, Κρασιού και Μελιού.

Αντίθετα, μείωση εμφανίζει η εξαγωγή φρούτων, ψαριών και θαλασσινών  και Κρέατος & Παρασκευασμάτων, ενώ τεράστια αύξηση παρουσιάζει ο κλάδος των Μηχανών & Συσκευών, η οποία αγγίζει το 125%.

Ικανοποιητική αύξηση επίσης παρουσιάζει ο κλάδος, της κλωστοϋφαντουργίας και ένδυσης. Αντιθέτως, σημαντική μείωση εμφάνισε ο κλάδος, των Δομικών Υλικών, ίση με 25%.

Όσον αφορά στις αγορές, πρώτη έρχεται η Ιταλία, ακολουθεί η Γερμανία, τρίτη έρχεται η Ισπανία, τέταρτη η Γαλλία και πέμπτη η Ολλανδία.

Σημαντική είναι και η αύξηση των κρητικών εξαγωγών προς Τρίτες Χώρες, όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Κένυα, η Κίνα, το Μεξικό, η Αίγυπτος και η Τυνησία.

Σταθερή είναι η πορεία των εξαγωγών μας προς Αυστραλία, Ιαπωνία και Νέα Ζηλανδία, ενώ μείωση παρουσιάζεται στις εξαγωγές προς Ρωσία.

Η οικονομία και το επιχειρηματικό περιβάλλον των αγορών της Αμερικής αποτελεί το θέμα ημερίδας που διοργανώνουν αύριο ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Κρήτης, το Επιμελητήριο Ηρακλείου και το υπουργείο Εξωτερικών.

Σχόλια