default-image

Αισιόδοξος για το κλείσιμο της αξιολόγησης ο Ευκλ. Τσακαλώτος

Οικονομία
Αισιόδοξος για το κλείσιμο της αξιολόγησης ο Ευκλ. Τσακαλώτος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Την αισιοδοξία του ότι ή αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί σύντομα εξέφρασε, από το βήμα της Βουλής, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Παράλληλα, ο κ. Τσακαλώτος άσκησε έντονη κριτική στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, λέγοντας ότι κρατά μία σκληρή στάση, τόσο προς την Ελλάδα, ζητώντας περισσότερα μέτρα, όσο και προς την Ευρώπη, για να δει συνολικά το ζήτημα του ελληνικού χρέους. Αντίθετα όπως είπε, «οι θέσεις μας είναι πολύ κοντά» με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Κομισιόν και «οι διαφορές που υπάρχουν είναι μέσα στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης και μπορούν να συζητηθούν».

Στη συνέχεια, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε πως μιλώντας χθες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την πορεία της διαπραγμάτευσης, εξέφρασε «έντονη ανησυχία» για το γεγονός ότι «οι θεσμοί ήρθαν στην Ελλάδα από την 1η έως τις 5 Φεβρουαρίου, διέκοψαν για δέκα ημέρες, έχει περάσει, ήδη, μήνας από την αναχώρησή τους και δεν έχουν επανέλθει».

Ο κ. Τσακαλώτος, σημείωσε ότι δυσκολεύεται να κατανοήσει τον λόγο για τον οποίο το ΔΝΤ ζητεί πολύ περισσότερα μέτρα, συγκριτικά με αυτά που είχαν συμφωνηθεί το καλοκαίρι κατά την υπογραφή του μνημονίου, δεδομένου ότι οι οικονομικές συνθήκες έχουν βελτιωθεί αισθητά σε σχέση με τότε και «δεν υπάρχει οικονομολόγος που να υποστηρίζει ότι πήγαμε χειρότερα από τις προβλέψεις, οπότε το λογικό θα ήταν να μιλούσαμε για λιγότερα μέτρα».

Συγκεκριμένα, αναφερόμενος στην απαίτηση του ΔΝΤ για μείωση των σημερινών συντάξεων, τόνισε ότι δεν μπορούν να μειωθούν συντάξεις γιατί στην Ελλάδα παίζουν το ρόλο βασικού οικογενειακού εισοδήματος και έχουν, ήδη, περικοπεί έντεκα φορές, τα τελευταία χρόνια.

Σε σχετική ερώτηση του προεδρεύοντος, Δημήτρη Κρεμαστινού, ο υπουργός Οικονομικών απάντησε ότι δεν μπορεί να γνωρίζει εάν θα δοθεί λύση στο επόμενο Eurogroup, όμως, εξέφρασε τη βεβαιότητά του πως «θα βρεθεί σύντομα λύση γιατί υπάρχουν πάρα πολλοί παίκτες που πιέζουν για να βρεθεί η λύση όσο ποιο γρήγορα γίνεται».

Καταλήγοντας, υπογράμμισε ότι το σημαντικότερο είναι να αισθανθούν, τόσο οι πολίτες, όσο και οι αγορές ότι «βρέθηκε μία λύση και η Ελλάδα γύρισε σελίδα».

Σχολιάζοντας παρατήρηση της κ. Ντόρας Μπακογιάννη ότι «τα χρήματα θα δοθούν σε δόσεις» σημείωσε πως «πάντοτε τα χρήματα δίνονται λίγα-λίγα» και πρόσθεσε ότι «μπορεί να χρειαστεί δεύτερη, τρίτη και τέταρτη αξιολόγηση».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News