default-image

Αμερικανικό fund προσπαθεί να ελέγξει την Τράπεζα Πειραιώς

Οικονομία
Αμερικανικό fund προσπαθεί να ελέγξει την Τράπεζα Πειραιώς

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες αμερικανικό hedge fund προσπαθεί με χρηματοπιστωτικά τερτίπια να πάρει τον έλεγχο της μεγαλύτερης πλέον ελληνικής τράπεζας, της Πειραιώς.

Τον Νοέμβριο είχαν επιχειρήσει να ελέγξουν άμεσα ένα μεγάλο κομμάτι της ελληνικής οικονομίας και της εγχώριας επιχειρηματικότητας. Μέσω ενός στημένου κόλπου επιχειρήθηκε ευτυχώς ανεπιτυχώς να οδηγηθεί σε resolution (εκκαθάριση) η Τράπεζα Πειραιώς. Ωστόσο, η άμεση κινητοποίηση της διοίκησης της τράπεζας χάλασε τα σχέδια του fund.

Παρότι απέτυχαν τον περασμένο Νοέμβριο, όχι μόνο δεν εγκατέλειψαν τις προσπάθειες, αλλά μπήκαν στη συνέχεια στη μάχη για να αποσπάσουν τον έλεγχο της Τράπεζας Πειραιώς μέσω του απόλυτου ελέγχου του Διοικητικού Συμβουλίου. Εγκαταστάθηκαν στην Αθήνα, εξασφάλισαν «συνεννόηση» με ορισμένους άλλους θεσμικούς επενδυτές και, με συνεχή ραντεβού και γεύματα με στελέχη και μέλη αρμόδιων φορέων, προσπαθούν να μετατρέψουν το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και την κυβέρνηση σε απλούς θεατές και να επιβάλουν, αν και μειοψηφία, τα συμφέροντά τους.

Τι σκοτεινά σχέδια του κ. Blades;

Ο κ. Blades του fund Paulson Co φαίνεται πως επιθυμεί να περάσει στα χέρια τα δικά του και των συνεργατών του ο έλεγχος της «Πειραιώς». Μήπως προσπαθούν ουσιαστικά να διαχειριστούν ανενόχλητοι τα 90 δις. του ενεργητικού της Τράπεζας και να ελέγξουν την τύχη των ελληνικών επιχειρήσεων;

Άμυνα στα σχέδια τους έως τώρα φαίνεται να παίζουν το Διοικητικό Συμβούλιο και ο Πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλης Σάλλας. Αλλά μέχρι πότε θα αντέξουν την πίεση και τις μεθοδεύσεις της μειοψηφικής μετοχικά, αλλά έντονα κινητοποιημένης αυτής ομάδας;

Στη περίπτωση ότι περνά στα χέρια ενός Hedge Fund (Paulson) η Διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς. Πως θα ερμηνευτεί ότι έγινε τέτοιος αφελληνισμός; Δηλαδή πως χάθηκε ο έλεγχος και η Διοίκηση της μεγαλύτερης ελληνικής τράπεζας; Αυτό σημαίνει ότι κονδύλια ευρωπαϊκά και επενδύσεις θα ελέγχονται πλέον από το Paulson Fund.

Όπως φαίνεται το αποτέλεσμα αυτό ήταν προϊόν παρασκηνιακής μεθόδευσης, αφού οι Ευρωπαίοι πιάστηκαν ξανά στον ύπνο. Στήριξαν έμπρακτα το τραπεζικό σύστημα της Ελλάδας με κεφάλαια και ρευστότητα και τους τα πήραν από την πίσω πόρτα οι Αμερικάνοι και μάλιστα ένα Hedge Fund.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News