default-image

Τσακαλώτος: Η Ελλάδα δεν κατανοεί τη στάση του ΔΝΤ

Οικονομία
Τσακαλώτος: Η Ελλάδα δεν κατανοεί τη στάση του ΔΝΤ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Την πεποίθηση ότι διακυβεύεται η επιτυχία του ελληνικού προγράμματος λόγω των καθυστερήσεων που, με ευθύνη κυρίως του ΔΝΤ, παρατηρούνται στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, κατα την ομιλία του στην επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου.

Ο Έλληνας υπουργός έθιξε το ζήτημα της μη επιστροφής των εκπρoσώπων των θεσμών, ενώ υπογράμμισε πως η Ελλάδα είναι δύσκολο να κατανοήσει τη στάση του ΔΝΤ.

«Είναι στρατηγική της κυβέρνησης να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό. Διαφορετικά δε θα έρθουν οι επενδύσεις και η ανάπτυξη δε θα είναι ικανοποιητική. Δεν έχουμε άπλετο χρόνο», σημείωσε.

Ο ίδιος χαιρέτισε τις πρωτοβουλίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για μεγαλύτερη εμπλοκή του στο ελληνικό πρόγραμμα και υπογράμμισε πως χρειάζεται ένας μεσολαβητής που θα εξετάζει τον οικονομικό και κοινωνικό αντίκτυπο του προγράμματος αλλά και θα παίζει ρόλο στις διαφωνίες μεταξύ των θεσμών και των ελληνικών αρχών.

Αναφερόμενος στα σημεία που παραμένουν ανοιχτά, επισήμανε πως πρώτο είναι το ζήτημα του δημοσιονομικού κενού μέχρι το 2018, καθώς το ΔΝΤ ζητά περισσότερα μέτρα παρ όλο που τα τελικά νούμερα είναι πιο ευνοϊκά για την ελληνική οικονομία, χαρακτηρίζοντας το αίτημα του ΔΝΤ «πολιτικώς δύσκολο» και «αντιπαραγωγικό».

Το δεύτερο ζήτημα στο οποίο αναφέρθηκε ήταν το συνταξιοδοτικό, σημειώνοντας ότι οι θεσμοί έχουν κάνει δεκτό το σχέδιο της κυβέρνησης για μια ριζική μεταρρύθμιση του συστήματος, ωστόσο για δημοσιονομικούς λόγους το ΔΝΤ ζητά περικοπές συντάξεων. Συνεχίζοντας ανέφερε πως το επιχείρημα ότι το ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα απορροφά μεγάλο ποσοστό δαπανών είναι παραπλανητικό γιατί είναι αποτέλεσμα της μεγάλης μείωσης του ΑΕΠ.

Πηγή: kathimerini.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News