default-image

Μαχαίρι στη δακοκτονία - Κινδυνεύει η ελαιοπαραγωγή

Κρήτη
Μαχαίρι στη δακοκτονία - Κινδυνεύει η ελαιοπαραγωγή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νέα "σφαγή" στη χρηματοδότηση της δακοκτονίας από το Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης.Τι κι αν η δακοκτονία αποτελεί βασικό παράγοντα παραγωγής και ποιότητας του κρητικού ελαιόλαδου; Η χρηματοδότηση της από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης κάθε χρόνο και μειώνεται όλο και πιο πολύ.

Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία που έδωσε στο "φως" η αντιπεριφερειάρχης Θεανώ Βρέντζου, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης μειώνει και φέτος το κονδύλι κατά 700.000 ευρώ, παρά τις πιέσεις της Περιφέρειας από τον περασμένο Οκτώβρη.

Από το 2011 έχουν περικοπεί  3 εκ. ευρώ!

Κι όλα αυτά την ώρα που διαχρονικά παραμένει ανοιχτή "πληγή" το θέμα της δακοκτονίας στην Κρήτη, αφού και πέρυσι η χρηματοδότηση ήταν μειωμένη κατά 2,2 εκ ευρώ σε σχέση με το 2014, ενώ από το 2011 έχουν περικοπεί περίπου 3 εκ ευρώ.

Συνάντηση στην Αθήνα για το θέμα

Ανάστατοι οι ελαιοπαραγωγοί της Κρήτης, παρακολουθούν τις εξελίξεις, με φόντο μια ενδεχόμενη αποτυχημένη παραγωγικά χρονιά. Πάντως η Θεανώ Βρέντζου μεταβαίνει εσπευσμένα την Παρασκευή στην Αθήνα με σκοπό να συναντήσει αυτοπροσώπως τον υπουργό Βαγγέλη Αποστόλου, για να ζητήσει ότι ζήτησε και τον Οκτώβριο, δηλαδή τα απαιτούμενα για την πλήρη αποκέντρωση του προγράμματος, από τη στιγμή μάλιστα που είχε συμφωνηθεί πριν από 4 μήνες , αλλά αναιρέθηκε από του Υπουργείο τις τελευταίες ημέρες..

Νότης Μαριάς στην Ευρωβουλή: Στήριξη στους Έλληνες αγρότες - Όχι στην αδασμολόγητη εισαγωγή τυνησιακού λαδιού

Την αδασμολόγητη ποσόστωση εισαγωγής 70.000 τόνων τυνησιακού λαδιού κατήγγειλε στις 24/2/2016 σε ομιλία του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες ο Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής, Καθηγητής  Νότης Μαριάς.

Ο Έλληνας Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής επισήμανε ότι «ενώ η τρόικα φτωχοποιεί τους Έλληνες αγρότες και διαλύει τον αγροτικό τομέα, ενώ οι δανειστές επιβάλλουν σκληρή φορομπηχτική πολιτική κατά του αγροτικού κόσμου και διαλύουν το ασφαλιστικό τους σύστημα και τον ΟΓΑ, ενώ οι Έλληνες ελαιοπαραγωγοί έχουν υποστεί τεράστια ζημιά από τα έντονα περσινά καιρικά φαινόμενα που έπληξαν την παραγωγή τους, την ίδια στιγμή έρχεται η απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης που χορηγεί αδασμολόγητη ποσόστωση εισαγωγής 70.000 τόνων τυνησιακού λαδιού για το 2016και το 2017.».

Και ο Νότης Μαριάς συνέχισε: «Η ενέργεια αυτή της Ένωσης αποτελεί ταφόπλακα για τους φτωχοποιημένους Έλληνες παραγωγούς που ήδη βλέπουν τις φετινές τιμές του λαδιού τους να καταρρέουν. Γιατί άραγε η νομοθετική πρόταση εφαρμόζει την αδασμολόγητη εισαγωγή του τυνησιακού λαδιού αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2016; Ποιους θέλει να καλύψει; Ποιους θέλει να ευνοήσει;».

Και απευθυνόμενος στην παρευρισκόμενη Επίτροπο Μάλστρομ ο Νότης Μαριάς κατέληξε: «Κα. Μάλστρομ, οι ελαιοπαραγωγοί της Κρήτης, οι ελαιοπαραγωγοί της Λέσβου του νησιού που κατακλύζεται από χιλιάδες πρόσφυγες δεν αντέχουν άλλο χτύπημα κάτω από τη μέση».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Νότης Μαριάς ήταν ο μοναδικός Έλληνας ευρωβουλευτής ο οποίος τοποθετήθηκε κατά την συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το εν λόγω θέμα.

Ρεπορτάζ:Λευτέρης Κουμαντάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News