default-image

Ακυρώθηκε το πρόγραμμα με το ΔΝΤ - Aνοίγει ο δρόμος για νέο Mνημόνιο

Οικονομία
Ακυρώθηκε το πρόγραμμα με το ΔΝΤ - Aνοίγει ο δρόμος για νέο Mνημόνιο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επιβεβαιώνεται από κυβερνητικές πηγές αλλά και από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο η πληροφορία ότι έγινε δεκτό το αίτημα της ελληνικής πλευράς για ακύρωση του τρέχοντος προγράμματος που είχε η Ελλάδα με το ΔΝΤ και το οποίο είχε συμφωνηθεί στο πλαίσιο του Μνημονίου 2, το 2012.

Την ίδια ώρα οι συζητήσεις στην Αθήνα με τα τεχνικά κλιμάκια του κουαρτέτου μπαίνουν στα βαθιά για το ύψος του δημοσιονομικού κενού ως το 2018, το οποίο εκτιμάται σε 9 δισ. ευρώ από την πλευρά του Ταμείου.

Σύμφωνα με στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης και του ΔΝΤ ήταν κοινή ώστε να αποφευχθεί η πληρωμή διοικητικών επιβαρύνσεων που σχετίζονται με το πρόγραμμα.

«Το ΔΝΤ επιβεβαιώνει ότι το πρόγραμμα του 2012 ακυρώθηκε τον Ιανουάριο του 2016, μετά από σχετικό αίτημα των ελληνικών αρχών» σημειώνει από την πλευρά του και ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, υπεύθυνος για την Ελλάδα Αντρέας Αντριάνο.

Αίτημα για νέο Μνημόνιο ΔΝΤ

Όπως είναι γνωστό, το πρόγραμμα θα εξέπνεε ούτως ή άλλως στο τέλος Μαρτίου του 2016 ενώ η κυβέρνηση με επιστολή του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου έχει ήδη αιτηθεί νέο πρόγραμμα από το Ταμείο.

Έτσι, αν υπάρξει συμφωνία, το ΔΝΤ θα συντάξει το νέο, δικό του, λεπτομερές μνημόνιο που ονομάζεται Memorandum of Economic and Financial Policies (MEFP), δηλαδή Μνημόνιο Οικονομικής και Χρηματοπιστωτικής Πολιτικής και το οποίο θα πρέπει να «ταιριάξει» με το κείμενο της Κομισιόν (MoU) όπως ακριβώς συνέβη με τις περιπτώσεις των Μνημονίων 1 και 2 όπου τα δύο κείμενα «έτρεχαν» παράλληλα.

Ωστόσο, όπως έχει παρατηρηθεί, η πλήρης σύνταξη μνημονίου από την πλευρά του ΔΝΤ (MEFP) «συμπαρασύρει» σε πιο αυστηρές και λεπτομερείς δεσμεύσεις και το αντίστοιχο μνημόνιο των Ευρωπαίων (MoU).

tovima.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News