Οικονομία

Έρχονται «ραβασάκια» για τα ανασφάλιστα Ι.Χ.

Ραβασάκια με χρηματικά πρόστιμα θα αρχίσουν να αποστέλλονται σε περίπου ένα εκατομμύριο ιδιοκτήτες ανασφάλιστων οχημάτων, οι οποίοι αν δεν συμμορφωθούν θα αντιμετωπίσουν και διοικητικές και ποινικές κυρώσεις.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Έθνους, το υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με την Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών ξεκινά ηλεκτρονικές διασταυρώσεις, ενώ οι κάτοχοι ανασφάλιστων οχημάτων που θα παραλάβουν το ειδοποιητήριο θα πρέπει μέσα σε οκτώ ημέρες είτε να αποδείξουν ότι το όχημά τους είναι ασφαλισμένο και εκ παραδρομής εμφανίστηκε στον κατάλογο της ΓΓΔΕ, είτε να επιλέξουν σε ποια εταιρεία θα ασφαλίσουν τα οχήματά τους.

Αν παρέλθει το 8ημερο και ο οδηγός δεν ανταποκριθεί, τότε θα κληθεί να καταβάλει επιπλέον πρόστιμο 500 ευρώ και ταυτόχρονα θα βρεθεί αντιμέτωπος με σειρά διοικητικών συνεπειών:

-Αφαίρεση πινακίδων, άδειας οδήγησης και άδειας κυκλοφορίας για 6 μήνες


-Αφαίρεση των πινακίδων και της άδειας κυκλοφορίας για 2 χρόνια σε περίπτωση ατυχήματος ή για 3 χρόνια σε περίπτωση υποτροπής


-Χρηματικό πρόστιμο υπέρ του Επικουρικού Κεφαλαίου, με πράξη της Αστυνομικής Αρχής, 1.000 ευρώ για τα λεωφορεία και φορτηγά δημόσιας χρήσης, 500 ευρώ για τα επιβατικά και 250 ευρώ για τα δίκυκλα


-Φυλάκιση από 2  μήνες έως 1 χρόνο


-Χρηματική ποινή μέχρι 3.000 ευρώ σε περίπτωση εμπλοκής σε ατύχημα.


Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο πρόεδρος της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδας κ. Αλ. Σαρρηγεωργίου τα διαφυγόντα έσοδα του κράτους από τα ανασφάλιστα οχήματα ανέρχονται σε 26 εκατ. ευρώ και σε αυτό το ποσό δεν συμπεριλαμβάνονται τα κέρδη από τις ασφαλιστικές εταιρείες ή τους φόρους.

Μιλώντας στη Γενική Συνέλευση της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρ. Αλεξιάδης προανήγγειλε έξι μέτρα για την ενίσχυση της ιδιωτικής ασφάλισης και την προστασία καταναλωτών και εργαζομένων σ' αυτή.

Επίσης ο αναπληρωτής υπουργός άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο της συνεργασίας κράτους και ασφαλιστικών εταιρειών ενώ τόνισε ότι στόχος της κυβερνητικής πολιτικής είναι να ξεπεραστούν τα συσσωρευμένα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια. Έδωσε έμφαση στην αναγκαιότητα για έγκαιρη εποπτεία προάσπισης των υγειών εταιρειών.

Σχόλια