default-image

Γιάννης Ψαράκης: Ο αγρότης "βασιλιάς" των social media

Κρήτη
Γιάννης Ψαράκης: Ο αγρότης "βασιλιάς" των social media

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μια ζωή στην πρώτη γραμμή, ο σωματώδης αγρότης από το Κυπαρίσσι του δήμου Ηρακλείου Γιάννης Ψαράκης, που, όταν στέκεται μπροστά στα αμούστακα παιδιά των ΜΑΤ, όλοι μπορούμε να δούμε την τρομάρα τους ζωγραφισμένη στο πρόσωπο... Όμως, ο 59χρονος αγρότης είναι ένας "άκακος γίγαντας", που μπορεί σήμερα ξαφνικά να τον ανακαλύπτουν τα κανάλια των Αθηνών, αλλά στον τόπο μας τον ξέρουν "και οι πέτρες", καθώς πρωταγωνιστεί εδώ και δεκαετίες με το τρακτέρ του σε όλες τις αγροτικές κινητοποιήσεις που έχουν γίνει, όχι μόνο στο Ηράκλειο αλλά και στην Αθήνα!

Αξίζει να σημειωθεί, εξάλλου, ότι στην πραγματικότητα ήταν ο πρώτος που έβαλε τρακτέρ - δύο τον αριθμό - στο Σύνταγμα στην Αθήνα, στο αγροτικό συλλαλητήριο του 1993, με υπουργό Γεωργίας επί Ν.Δ. τον Γιώργο Κοσκινά. Και μάλιστα, στο "φτερό" του τρακτέρ που οδηγούσε ο ίδιος, καθόταν ο αείμνηστος Μανόλης Γαβαλάς.

Ο Γιάννης Ψαράκης ήταν στην πρώτη γραμμή, όμως, και στις 30 Σεπτεμβρίου 1991, όταν κάηκε η Νομαρχία Ηρακλείου. Ο ίδιος είχε εκεί μπροστά το τρακτέρ του. Και μάλιστα κατηγορήθηκε και δικάστηκε - αλλά αθωώθηκε - με την κατηγορία ότι είχε δέσει με αλυσίδες τις κολόνες του κτηρίου και τις έσερνε με το τρακτέρ.

«Θα παραμείνω δίπλα στον Πρίαμο Ιερωνυμάκη», λέει στη "Ν.Κ." ο 59χρονος αγρότης. «Και δε θα πάψω ποτέ να είμαι στην πρώτη γραμμή του αγώνα, για την τάξη των αγροτών»...

«Μας ξεγέλασε»

Σήμερα "παίζουν" παντού οι φωτογραφίες του στην προεκλογική ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στο Ηράκλειο, όταν ακόμα ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στην αξιωματική αντιπολίτευση και λίγο πριν εκλεγεί στη διακυβέρνηση της χώρας, στις 15 Ιανουαρίου 2015. Η πιο χαρακτηριστική φωτογραφία, που δημοσιεύεται παντού, είναι όταν ο Γιάννης Ψαράκης ετοιμάζεται να αγκαλιάσει τον Αλέξη Τσίπρα, ενώ τα φωτομοντάζ με τον ίδιο να "κλαίει" την επόμενη χρονιά από τα δακρυγόνα της... "αριστερής" κυβέρνησης έχει κάνει "θραύση" στα αθηναϊκά έντυπα, τηλεοπτικά και ηλεκτρονικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Τον ρωτήσαμε αν έχει μετανιώσει σήμερα που στήριξε κάποτε το ΣΥΡΙΖΑ για κυβέρνηση και τον Τσίπρα για πρωθυπουργό και μας απάντησε «όχι. Δεν το μετάνιωσα. Έτσι έπρεπε να γίνει. Γιατί εγώ πάντα είμαι υπέρ των νέων και άφθαρτων ανθρώπων».

Αλλά πέρα από τα προσωπικά του "πιστεύω" για τη "μετάλλαξη" του Αλέξη Τσίπρα, ο Γιάννης Ψαράκης εξηγεί και κάτι άλλο πάρα πολύ σημαντικό. «Εγώ, εκτός από την πολιτική μου ταυτότητα, είμαι και αγρότης. Και πρέπει να έχω λόγο. Γιατί πρέπει να απολογηθώ μια μέρα για τη συνδικαλιστική μου δράση. Γιατί εγώ είμαι συνδικαλιστής 45 χρόνια. Από 15 χρονών κατεβαίνω στα συλλαλητήρια και τους αγώνες».

Μάλιστα, επισημαίνει ότι προσωπικά δεν ενδιαφέρεται για "τίτλους" και "αξιώματα". Αυτό που ζητάει σαν αναγνώρισή του μόνο είναι να τον γνωρίζει ο κόσμος για το φιλότιμο και την καθαρή φωνή του.

«Ζητήσαμε αλλαγή»

«Εγώ πήγα στη συγκέντρωση του Τσίπρα γιατί ζητούσαμε μια αλλαγή. Εμείς λοιπόν του υποσχεθήκαμε «θα σε στηρίξομε, να είσαι ο πρωθυπουργός της Ελλάδας την επόμενη μέρα». Όντως του δώκαμε τη δύναμη, του δώκαμε τη "λαμπάδα", με τη σκυτάλη των Κρητών και όντως έτσι έγινε. Εμείς δεν περιμέναμε όμως στη συνέχεια αυτά τα γεγονότα, με τα ασφαλιστικά, τα φορολογικά, τον ΕΝΦΙΑ και όλα αυτά που μας φόρτωσαν στο σβέρκο», τονίζει στη "Ν.Κ." ο Γιάννης Ψαράκης και λέει ότι ο Τσίπρας κορόιδεψε τους Κρητικούς και γενικότερα τους Έλληνες. «Άλλα είπε, άλλα έγιναν. Δεν κορόιδεψε μόνο τον αγροτικό κόσμο. Κορόιδεψε όλη την Ελλάδα. Άρα έπαιξε ένα μικρό θέατρο, έπαιξε ένα μικρό έργο και γελοιοποιήθηκε από τα λεγόμενα του και η πολιτική του άρχισε να παθαίνει σήψη. Αλλά οι Κρητικοί πολύ γρήγορα το κατάλαβαν, έφυγαν από κοντά του και τώρα βρίσκονται απέναντί του. Έχουμε κάθε δικαίωμα να διαμαρτυρόμαστε. Αλλά όχι και να τρώμε και ξύλο ή καπνογόνα. Εγώ νομίζω ότι αριστερά και καπνογόνα και χημικά δε συμβαδίζουν», λέει χαρακτηριστικά ο Γιάννης Ψαράκης.

Να υπενθυμίσουμε ότι ο 59χρονος αγρότης ήταν μέλος των διοικήσεων της ΟΑΣΝΗ για δύο τετραετίες, με προέδρους τον Ζαχαρία Σπυριδάκη, τον Γιώργο Σκλάβο και τον αείμνηστο Μιχάλη Καλλέργη. Ήταν οργανωμένος οπαδός και στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, στη συνέχεια προσχώρησε στο ΔΗΚΚΙ και μάλιστα κατέβηκε σε μία εκλογική μάχη και ως υποψήφιος στο ψηφοδέλτιο του νομού Ηρακλείου με τον Δημήτρη Τσοβόλα.

«Ξεγέλασε όλον τον ελληνικό λαό»

Στο ερώτημά μας αν θα παραλλήλιζε το φαινόμενο Τσίπρα με το φαινόμενο Ανδρέα Παπανδρέου της δεκαετίας του '80, ο Γιάννης Ψαράκης απαντά: «Ο Τσίπρας έκανε τις κινήσεις με τα χέρια και τα λόγια του Ανδρέα Παπανδρέου. Δεν ξεγέλασε μόνο τους Κρητικούς. Ξεγέλασε όλο τον ελληνικό λαό. Εδώ ψηφίσαμε "όχι" στο δημοψήφισμα του Ιουλίου και μας το έκανε "ναι". "Φορτωθήκαμε" λοιπόν πάνω μας το σαμάρι των οικονομικών βαρών. Δε θέλει να παράγουμε. Δε θέλει να είμαστε πρωταθλητές στη γεωργία. Αλλά πολύ γρήγορα καταλάβαμε την κοροϊδία και γι' αυτό ξεσηκωθήκαμε»...

Καταλήγοντας, ο Γιάννης Ψαράκης εκφράζει και την προσωπική του πικρία, για μερίδα των αθηναϊκών ΜΜΕ, που προσπάθησαν να τον εμφανίσουν σαν χρυσαυγίτη. «Ουδέποτε υπήρξα χρυσαυγίτης. Και αυτή η αναφορά πραγματικά με στενοχώρησε και με εξόργισε», καταλήγει χαρακτηριστικά.

Ρεπορτάζ:Χριστόφορος Παπαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News