default-image

Πολιορκούν και πάλι την εφορία οι αγρότες- Κλειστή η ΔΟΥ

Κρήτη
Πολιορκούν και πάλι την εφορία οι αγρότες- Κλειστή η ΔΟΥ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο μπλόκο της εφορίας Ηρακλείου συγκεντρώνουν τις δυνάμεις τους οι αγρότες του νομού Ηρακλείου, τη Δευτέρα το πρωί, ενισχύοντας τους συναδέλφους τους που παραμένουν έξω από το κτήριο εδώ και αρκετές μέρες, εμποδίζοντας στους εργαζόμενους να περάσουν μέσα και να δουλέψουν.

Την απόφαση αυτή έλαβε χθες το βράδυ το Παγκρήτιο Συντονιστικό των αγροτών, όπως έγραψε το neakriti.gr, ιαψεύδοντας όσους "ήθελαν" τους Κρητικούς αγρότες, μετά την επεισοδιακή τους απόβαση στην Αθήνα την περασμένη Παρασκευή, να κουράζονται και να εκτονώνονται οι αντιδράσεις τους!

Το πρωί η συμμετοχή των αγροτών ήταν μικρή

Γ.Τζωρτζάκης:"Ο αγώνας θα συνεχιστεί μέχρι τέλους"

''Ο αγώνας θα συνεχιστεί μέχρι τέλους'' είναι το μήνυμα που στέλνει προς την κυβέρνηση ο πρόεδρος της ΟΑΣΝΗ Γιώργος Τζωρτζάκης μιλώντας στο ράδιο 98,4 κατηγορώντας πρώτον την κυβέρνηση ότι το κάλεσμα της για διάλογο είναι επικοινωνιακό και δεύτερον ότι καταβάλει προσπάθεια για να διασπάσει τον αγώνα τους.

Μήνυμα του ιδίου και προς τους επικεφαλείς των μπλόκων ανά την Ελλάδα πως εντός των ημερών θα ξεκαθαρίσει το ποιος αγρότης υποχώρησε και γιατί.

Ο πρόεδρος της ΟΑΣΝΗ διευκρίνισε πως ο πρωθυπουργός της χώρας στο κάλεσμα του,  που γίνεται μέσω των ΜΜΕ δεν αναφέρει ποιους καλεί και γιατί τους καλεί, ποια είναι τα σημεία της πρότασης Γ. Κατρούγκαλου που συζητά και ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές που ο ίδιος θέτει με τους δανειστές.

Μείζον θέμα φαίνεται να δημιουργείται  για άλλη μία φορά, με τη στάση επικεφαλείς μπλόκων από την υπόλοιπη χώρα , τον τρόπο που κινήθηκαν κατά το συλλαλητήριο της Αθήνας ποια συμφωνία έκλεισαν για να μπει περιορισμένος αριθμός τρακτέρ στην Αθήνα και για ποιο λόγο αποφάσισαν να πάνε σε διάλογο μεμονωμένα κι όχι όλοι μαζί.

Παραμένουν τα μπλόκα σε Χανιά αλλά και Οροπέδιο

Ενεργό σε επίπεδο Κρήτης παραμένει και το μπλόκο στα Μεγάλα Χωράφια στα Χανιά αλλά και στο Οροπέδιο Λασιθίου, ενώ οι αγρότες του Ρεθύμνου αποχώρησαν από το Ατσιπόπουλο και την εφορία, αναμένοντας τα αποτελέσματα της συνάντησης που θα οριοθετήσουν και το μέλλον των κινητοποιήσεων.

Ανυποχώρητοι οι αγρότες

Αποφασισμένοι και ανυποχώρητοι παραμένουν οι αγρότες, που χθες το βράδυ στα γραφεία της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Ηρακλείου έκαναν τον απολογισμό της δράσης τους στην Αθήνα, στη διάρκεια της περασμένης Παρασκευής και της απόβασης μέχρι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και στη συνέχεια στο Σύνταγμα.

Να ξεκαθαρίσουμε ότι, εδώ και αρκετές μέρες, το μπλόκο των αγροτών έξω από την εφορία του Ηρακλείου εμποδίζει το δρόμο στους εργαζόμενους. Έτσι μια σειρά εργασιών για τους πολίτες δε γίνονται, ενώ ταυτόχρονα χάνονται και έσοδα από διαδικασίες που θα μπορούσε να εκτελέσει το κράτος και να ενισχυθεί οικονομικά.

Ωστόσο, να επισημάνουμε, επίσης, ότι οφειλές πολιτών προς το Δημόσιο πληρώνονται κανονικά, μέσω των τραπεζών, κάτι που σημαίνει ότι ο κόσμος που χρωστάει στο κράτος θα πρέπει να έχει κατά νου ότι οι προθεσμίες που έχει για να πληρώσει δε θα πάνε παραπέρα, αλλά θα ισχύσουν χωρίς παρατάσεις. Αυτές τις εξηγήσεις δίνουν προς την εφημερίδα μας στελέχη της εφορίας Ηρακλείου.

Οι κινήσεις που αποφασίστηκαν χθες το βράδυ, στα γραφεία της ΟΑΣΝΗ, γίνονται με φόντο την πιθανή συνάντηση των εκπροσώπων των μπλόκων στην Αθήνα με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, που δεν αποκλείεται να γίνει και αύριο Τρίτη.

Την ίδια ώρα, συνεχίζεται το μπλόκο που έχουν στήσει εδώ και μέρες οι αγρότες του Οροπεδίου Λασιθίου. Όπως γίνεται από την αρχή, οι αγρότες κλείνουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα το δρόμο.

Για τα μπλόκα στην υπόλοιπη Κρήτη, αναμένονται αποφάσεις εντός της εβδομάδας, ενώ και στην υπόλοιπη Ελλάδα τα μπλόκα επιστρέφουν, με το μεγαλύτερο αυτό της Νίκαιας, όπου ο Βαγγέλης Μπούτας ανακοινώνει κλιμάκωση των κινητοποιήσεων. Μάλιστα, ακόμα δεν έχουν κοπάσει οι πανηγυρισμοί και ο θόρυβος από τη θεαματική είσοδο στην Αθήνα και συγκεκριμένα των 20 τρακτέρ και χιλιάδων αγροτών του Θεσσαλικού Κάμπου, το βράδυ της περασμένης Παρασκευής.

Καμία υποχώρηση

Στη διάρκεια της χθεσινοβραδινής συνεδρίασης, ο πρόεδρος της ΟΑΣΝΗ, Γιώργος Τζωρτζάκης, μας είπε χαρακτηριστικά: «Είπαμε από την αρχή ότι ο αγώνας θα είναι μέχρι τέλους. Περιμένουμε τον πρωθυπουργό να μας καλέσει ουσιαστικά σε διάλογο. Ξέρω ότι κάποιοι του έστειλαν κάποια αιτήματα. Ας μην καλεί λοιπόν αυτόν τον κόσμο από την τηλεόραση. Ας στείλει προσκλήσεις. Να δούμε ποιοι θα πάνε. Να βάλει τις βάσεις της κουβέντας πάνω στο τραπέζι. Για να ξέρουμε, τελικά, θα πάμε σε διάλογο, ή τελικά καλούμε σε διάλογο τους αγρότες για επικοινωνιακούς και μόνο λόγους;».

Ο πρόεδρος της ΟΑΣΝΗ ξεκαθάρισε ότι οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν και κάλεσε τον αγροτικό κόσμο από σήμερα το πρωί να προχωρήσει δυναμικά στον αποκλεισμό της εφορίας. «Έτσι θα πιέσουμε την κυβέρνηση», όπως είπε, «να αλλάξει ρότα και να βάλει νέες βάσεις για το ασφαλιστικό, γιατί, απ' ό,τι φαίνεται, μόνο το ασφαλιστικό βάζει στο τραπέζι του διαλόγου»...

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Παγκρήτιου Συντονιστικού Οργάνου, Πρίαμος Ιερωνυμάκης, τόνισε: «Τα προβλήματα είναι πάρα πολλά. Ήδη από την αντιαγροτική πολιτική που άρχισαν τα προηγούμενα χρόνια οι προηγούμενες κυβερνήσεις, ο κόσμος δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα. Αυτό λοιπόν σημαίνει ότι τα προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί είναι πάρα πολλά. Δεν υπάρχει, για παράδειγμα, τραπεζιτικό σύστημα. Είναι πολύ σημαντικό πρόβλημα για έναν άνθρωπο, ο οποίος παράγει, να μην υπάρχει τραπεζιτικό σύστημα». Σύμφωνα με το συνδικαλιστή, «ο Έλληνας πρωθυπουργός σήμερα δεν έχει ατζέντα. Υπάρχει ένα προσχέδιο το οποίο το ξέρουμε, το έχουμε αναδείξει. Περιμένουμε λοιπόν τον Έλληνα πρωθυπουργό. Οι κινήσεις είναι δικές του. Να μας δείξει το τι πρόκειται να κάνει»...

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ο Πρίαμος Ιερωνυμάκης ξεκαθαρίζει ότι οι αγρότες της Κρήτης θα ανακουφιστούν και θα εγκαταλείψουν τα μπλόκα μόνο στην περίπτωση που αυτά τα οποία θα τους ανακοινώσει ο Αλέξης Τσίπρας θα τους βοηθήσουν να παράγουν.

Δηλώσεις Αποστόλου

Την ίδια στιγμή εκπρόσωποι των αγροτών της Ιεράπετρας αναμένεται να μεταβούν στην Αθήνα την Παρασκευή.

Την ίδια ώρα, διάλογο του πρωθυπουργού με τους αγρότες που θέλουν να συμμετάσχουν σε συνάντηση προανήγγειλε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου. «Στο διάλογο με τον πρωθυπουργό θα "λειανθούν" πολλά ζητήματα που έχουν προκύψει», υπογράμμισε μιλώντας στη Βουλή σε επερώτηση του ΠΑΣΟΚ για το αγροτικό. «Τους περιμένουμε από εβδομάδα και όχι μόνο για το ασφαλιστικό, αλλά για όλα τα θέματα, για την ανοικοδόμηση της νέας Ελλάδας», πρόσθεσε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος.

«Ο διάλογος είναι στο DNA μας. Μαζί με τον αναπληρωτή υπουργό έχουμε δει όλους τους αγρότες σε όλη την Ελλάδα και βεβαίως πάντα τους περιμένει ο πρωθυπουργός, που πολύ σύντομα θα τους δει», είπε ο Β. Αποστόλου και πρόσθεσε πως «υπάρχουν 3,5 δισ. ενισχύσεις για τους αγρότες κάθε χρόνο». Ο υπουργός δεσμεύτηκε πως δε θα αλλάξει το φορολογικό καθεστώς των αγροτών για το 2016, καθώς «η κυβέρνηση τόσο για το φορολογικό όσο και για το ασφαλιστικό αντιμετωπίζει όσο γίνεται πιο ευνοϊκά, και με την ιδιαιτερότητά του, τον αγροτικό χώρο».

Συγκεκριμένα, «τα εισοδήματα του 2015 δε θα έχουν αλλαγή σε σχέση με αυτά που ισχύουν σήμερα: Θα ισχύουν τα αφορολόγητα που ισχύουν και σήμερα. Θα πληρώσουν περίπου 255 εκατ. ευρώ». Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης υπενθύμισε ότι με το νόμο που ψήφισαν η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ οι αγρότες θα φορολογούνταν το 2015 με 13% από το πρώτο ευρώ και θα πλήρωναν 670 εκατ. ευρώ. Όμως με την παρέμβαση της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ «πλήρωσαν 240 εκατ. ευρώ, που σημαίνει ότι έμειναν εκτός φορολογητέας ύλης 5.000 ευρώ για κάθε αγρότη».

Ο Β. Αποστόλου είπε ότι ο ΕΛΓΑ «κατέβαλε 175 εκατ. για ζημιές το 2015, δηλαδή 60 εκατ. περισσότερα από αυτά που είχε δυνατότητα να πληρώσει. Ολοκληρώθηκαν όλες οι αποζημιώσεις του 2014 και αρχίζει και η πληρωμή των ζημιών του 2015 με περίπου 15 εκατ. κάθε μήνα».

Για τις καθυστερήσεις στις ενισχύσεις ο υπουργός επισήμανε ότι «οι αγρότες γνωρίζουν πως βάζουμε τάξη. Πληρώσαμε 1,2 δισ. ευρώ και 800 εκατ. εκκρεμούν, ενώ για πρώτη φορά δεν επιβλήθηκε το καθιερωμένο πρόστιμο των 350 εκατ. για τους βοσκοτόπους». Ωστόσο παραδέχτηκε ότι «υπάρχουν προβλήματα που κληρονομήσαμε, ιδιαίτερα για τους νέους αγρότες, που προσπαθούμε να επιλύσουμε».

Ρεπορτάζ: Χριστόφορος Παπαδάκης-Αγγέλα Δουλγεράκη-Γιώργος Σαχίνης

Φωτογραφίες: Νίκος Χαλκιαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News