default-image

Η ελληνική απάντηση στο Σόιμπλε

Οικονομία
Η ελληνική απάντηση στο Σόιμπλε

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Aντιδράσεις προκάλεσαν οι νέες προκλητικές δηλώσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ο οποίος, μιλώντας την Τετάρτη από το Αμβούργο, επανέφερε στην επικαιρότητα τα σενάρια περί Grexit, υποστηρίζοντας πως η Ελλάδα δεν θα καταφέρει ποτέ να ανακάμψει χωρίς υποτίμηση του νομίσματος.

Συμπλήρωσε δε ότι το Grexit θα είχε πονέσει μόνο μια φορά τους Έλληνες αλλά τα σκληρά μέτρα θα τους «πονούν» κάθε μέρα και θύμισε ότι είχε προτείνει το 2011 στον Ευάγγελο Βενιζέλο την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ με αντάλλαγμα μια «τεράστια» βοήθεια.

Αντιδράσεις της κυβέρνησης

Οι κυβερνητικές πηγές περιορίστηκαν να σχολιάσουν τις προκλητικές αναφορές του Γερμανού ΥΠΟΙΚ, σημειώνοντας ότι το μόνο που ενδιαφέρει την Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι το πώς θα διαμορφώσει συμμαχίες για μια ενωμένη Ευρώπη.

Το Μαξίμου απάντησε στα περί Grexit τονίζοντας ότι «η μόνη παραγωγική συζήτηση, αυτή τη στιγμή, είναι για το πώς θα οδηγηθούμε σε μια ενωμένη και κοινωνική Ευρώπη» και ότι «η Ελλάδα διαμορφώνει συμμαχίες προς αυτή την κατεύθυνση».

Η απάντηση του Βενιζέλου

Ωστόσο, απάντηση για τις αναφορές του Γερμανού αξιωματούχου έδωσε λίγο πριν το Μαξίμου και ο πρώην ΥΠΟΙΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, επιβεβαιώνοντας πως πράγματι ο κ. Σόιμπλε είχε προτείνει «time out» της Ελλάδας από το ευρώ.

«Προφανώς και απέρριψα αμέσως την πρόταση εξόδου από το ευρώ» επισημαίνει σε δήλωσή του ο κ. Βενιζέλος εξηγώντας ότι το σχέδιο «που θα οδηγούσε στην επάνοδο σε μια δραχμή που θα έμπαινε σε περιδίνηση αλλεπάλληλων υποτιμήσεων με αντίστοιχη μείωση του πραγματικού εισοδήματος και του επιπέδου  ζωής την Ελλήνων και των Ελληνίδων».

Αντίδραση της ΝΔ

Στις αναφορές Σόιμπλε αναφέρθηκε, όμως, σήμερα το πρωί και ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος, ο οποίος μιλώντας κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων, εξέφρασε την απορία του για το τι ήθελε να πει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.

«Ο ελληνικός λαός στο σύνολό του έχει επισφραγίσει τη βούλησή του να παραμείνει η χώρα στο ευρώ και την Ευρωζώνη. Με κανένα τρόπο δεν θα πρέπει εμείς με ενέργειες ή παραλείψεις να δίνουμε τα όποια επιχειρήματα σε κάποιους στην Ευρώπη που θα επιθυμούσαν να επαναφέρουν αρνητικά σενάρια για τη χώρα», τόνισε ο κ. Κουμουτσάκος.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News