default-image

Στη Βουλγαρία η έδρα των Οργανώσεων Παραγωγών Ιεράπετρας

Οικονομία
Στη Βουλγαρία η έδρα των Οργανώσεων Παραγωγών Ιεράπετρας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τη μεταφορά της έδρας τους στη Βουλγαρία εξετάζουν οι οργανώσεις παραγωγών της Ιεράπετρας, μπροστά στην απειλή που είναι πλέον ορατή, αν η κυβέρνηση ψηφίσει το ασφαλιστικό και το φορολογικό των αγροτών, να οδηγηθούν στο κλείσιμο μεγάλες αγροτικές επιχειρήσεις, που στήθηκαν τα τελευταία χρόνια, με αίμα και ιδρώτα, από τη νέα γενιά η οποία πείστηκε ότι, για να έχει μέλλον και για να είναι ανταγωνιστική, πρέπει να οργανωθεί σε ομάδες.

Αυτό κατέθεσαν μεταξύ άλλων, οι εκπρόσωποι των Οργανώσεων Παραγωγών κηπευτικών της Ιεράπετρας, στη συζήτηση που προκάλεσε ο βουλευτής της Ν.Δ. Γιάννης Πλακιωτάκης με καλεσμένους τους Αγροτικούς Συλλόγους Ιεράπετρας και Σητείας τον Κτηνοτροφικό Σύλλογο Λασιθίου, την ΕΑΣΙ, και όλα τα  Συνεταιριστικά σχήματα, που έχουν προκύψει μετά τις αλλαγές στις πρώτες Ομάδες Παραγωγών.

Σε αυτή τη συζήτηση ο κ. Πλακιωτάκης ζήτησε να ενημερωθεί για τις θέσεις των αγροτών και των κτηνοτρόφων, αναφορικά με τον αγώνα που έχουν ξεκινήσει για να μην περάσουν, το ασφαλιστικό και το φορολογικό, αλλά και για άλλα τρέχοντα ζητήματα όπως η δρομολόγηση του πλοίου ασφαλείας σε περιπτώσεις απεργιών της ΠΝΟ που διαρκούν περισσότερο από 48 ώρες, καθώς και  για το αίτημα των αγροτών για άσκηση "βέτο" από την Ελληνική κυβέρνηση, στην σχεδιαζόμενη από την Ε.Ε. επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας  Τελωνειακής Ένωσης με την Τουρκία, προκειμένου να ανοίξουν διάπλατα οι πόρτες της Ε.Ε. για την "εισβολή" των Τουρκικών φρούτων και λαχανικών, που θα επιφέρει τεράστια ζημιά στους Έλληνες αγρότες.

«Επειδή βλέπουμε ξεκάθαρα ότι με αυτά τα μέτρα που θέλουν να περάσουν στο ασφαλιστικό και στο φορολογικό θα μας οδηγήσουν στο κλείσιμο, λειτουργούμε τώρα πια με το αίσθημα της επιβίωσης για να μη σκορπίσουμε στους πέντε ανέμους, ότι έχουμε φτιάξει μέχρι σήμερα», μας είπε ο πρόεδρος της Οργάνωσης Παραγωγών "Νότος" κ. Αντώνης Πλεξουσάκης.

«Είπα στον κ. Πλακιωτάκη ότι ήδη εξετάζουμε το ενδεχόμενο να μεταφέρουμε την έδρα των Οργανώσεων Παραγωγών της Ιεράπετρας στη Βουλγαρία και να αφήσουμε εδώ τα παραρτήματα μας. Έτσι θα διακινούμε από τη Βουλγαρία τα προϊόντα μας στις αγορές της Ευρώπης και θα πληρώνουμε εκεί μια σταθερή φορολογία 10% επί των κερδών μας. Αν μας πουν από την κυβέρνηση ότι θα μας φορολογούν στη χώρα μας με 10% τότε δεν έχουμε λόγο να ξενιτευτούμε, όπως κάνουν σήμερα τα καλύτερα μυαλά της νέας μας γενιάς, ψάχνοντας στο εξωτερικό να βρουν μια δουλειά με ένα μισθό ανάλογο των πτυχίων που έχουν αυτά τα παιδιά», εξηγεί ο κ. Πλεξουσάκης.

Οι 4 Οργανώσεις Παραγωγών της Ιεράπετρας υπολογίζουν ότι μόνο από τα επιχειρησιακά προγράμματα του 2016 θα φέρουν κοινοτικές επιδοτήσεις που θα ξεπεράσουν τις 710.000 ευρώ.

«Αν το 75% των αγροτών της περιοχής μας είχε ενταχθεί σε Οργανώσεις Παραγωγών, τότε θα είχαμε τη δυνατότητα μέσα στο 2016 να πάρουμε από κοινοτικές ενισχύσεις γύρω στα 4,5 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία θα είμαστε υποχρεωμένοι να επενδύσουμε στην ανάπτυξη της δουλειάς μας. Τότε θα είχαμε και τη δυνατότητα να πάρουμε μέρος στην μεγαλύτερη διεθνή έκθεση φρούτων και λαχανικών (τη Fuit Logistica), στην οποία όποτε πάμε οι Γερμανοί διοργανωτές στριμώχνουν μόνο στο υπόγειο τις Ελληνικές επιχειρήσεις , γιατί δεν έχουν να διαθέσουν περισσότερα χρήματα, για περίπτερο σε περίοπτη θέση», μας λέει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών «Νότος» κ Αντώνης Πλεξουσάκης.

Για τη συνεισφορά τους στην Εθνική Οικονομία, λόγω της απορρόφησης κοινοτικών κονδυλίων, οι Οργανώσεις παραγωγών της χώρας μας, είχαν ζητήσει από το 2012, επί Θανάση Τσαυτάρη, ευνοϊκότερη φορολόγηση, αλλά η πρόταση αυτή ποτέ δεν εισακούστηκε.

«Τώρα, όχι μόνο δεν συζητάνε για ευνοϊκή φορολογία αλλά για κατεδάφιση και κλείσιμο όλων των Οργανώσεων Παραγωγών. Σε δυο χρόνια αν επιμείνουν σε αυτήν την πολιτική, δε θα αξίζει τον κόπο να καλλιεργεί κανείς. Εμείς δουλεύουμε καλλιεργώντας τη γη για να ταΐσουμε από το πιο μικρό σκουληκάκι που κυκλοφορεί στη Φύση, μέχρι  και τον πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Επειδή έχουν αποφασίσει να μας βάλουν την "ταφόπλακα", ερευνούμε το ενδεχόμενο να πάμε τις έδρες μας στη Βουλγαρία. Εκεί τουλάχιστον έχουν μια σταθερή φορολογική πολιτική. Αν δε φτάνει στο Ελληνικό κράτος να του δίνουμε το 10% των κερδών μας, τότε θα τα παίρνει η Βουλγαρία. Κάνουν λάθος αν νομίζουν ότι με αυτή την πολιτική θα φέρουν χρήματα από φόρους στα Ελληνικά κρατικά ταμεία», τονίζει ο κ. Πλεξουσάκης.

Από το καλοκαίρι 60.000 ελληνικές επιχειρήσεις έκαναν αίτηση να μετακομίσουν την έδρα τους στη Βουλγαρία λόγω των ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων και της αδυναμίας της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει το  πρόβλημα όπως είχε δηλώσει στον Τύπο, ο πρόεδρος της  ΕΣΕΕ κ. Βασίλης Κορκίδης, πράγμα που σημαίνει ότι, με τα μέτρα που θέλουν να περάσουν τώρα στη Βουλή, αυτός ο αριθμός θα διπλασιαστεί.

Ο κ. Πλακιωτάκης στην συνάντηση της περασμένης Κυριακής πήρε σε "στικάκι" τις προτάσεις του προέδρου της ΕΑΣΙ κ. Νίκου Δασκαλάκη και άκουσε με προσοχή τους εκπροσώπους όλων των αγροτικών φορέων, για το ασφαλιστικό και το φορολογικό, για την μείωση του κόστους παραγωγής, καθώς και για την εκπόνηση ενός νέου Εθνικού Σχεδίου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Νίκος Πετάσης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News