default-image

Οι αγρότες της Κρήτης παραμένουν στα μπλόκα

Κρήτη
Οι αγρότες της Κρήτης παραμένουν στα μπλόκα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνεχίζονται και κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις των αγροτών και κτηνοτρόφων της Κρήτης, αφού παραμένουν στα μπλόκα, τα οποία... μάλιστα αυξάνονται.

Σε νέο μπλόκο προχώρησαν οι αγρότες την Κυριακή, αφού περίπου 40 τρακτέρ και αρκετά αγροτικά αυτοκίνητα έκλεισαν το μεσημέρι το δρόμο προς το Αρκαλοχώρι.

Εκτός από το μπλόκο της Μεσαράς (στις Λούρες) που ξεκίνησε χθες και προστέθηκε στα μπλόκα που έχουν στήσει τις τελευταίες ημέρες οι αγρότες σε διάφορες περιοχές της Κρήτης, σήμερα προστέθηκε και το προσωρινό μπλόκο στη Βιάννο, επί τη ευκαιρία των εγκαινίων του Μουσείου Ολοκαυτώματος. Ακόμη οι αγρότες της Μεσαράς έκαναν σήμερα ένα νέο μπλόκο, στους Αγίους Δέκα.

Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι βασικές κινητοποιήσεις, που είναι στο νομό Ηρακλείου στα Πραιτώρια, στο νομό Ρεθύμνου στο Ατσιπόπουλο και στο νομό Χανίων στα Μεγάλα Χωράφια και στο Λασίθι στο Οροπέδιο.

Οι αγρότες του Ρεθύμνου με ανακοίνωσή τους επισημαίνουν ότι «σε μια γεωργία και κτηνοτροφία οι οποίες υποφέρουν από το μεγαλύτερο κόστος παραγωγής στην Ευρώπη, από την έλλειψη ρευστότητας και χρηματοδότησης του κλάδου, από την κατάρρευση των τιμών των προϊόντων, από την απώλεια των αγορών, από καιρικές αντιξοότητες και καταστροφικές ζημίες στη φυσική και ζωική παραγωγή τα τελευταία χρόνια, έρχονται να προστεθούν και τα ισοπεδωτικά μέτρα της αύξησης του ΦΠΑ των αγροεφοδίων, η αφαίρεση μιας σχετικά μικρής επιστροφής στον Ε.Φ.Κ. πετρελαίου, η κατάργηση του αγροτικού τιμολογίου στο ηλεκτρικό ρεύμα, η αύξηση σταδιακά του συντελεστή του φόρου στο 26% και της προκαταβολής του στο 100%. Και μαζί με όλα αυτά συζητείται και ο διπλασιασμός ή τριπλασιασμός των εισφορών στον ΟΓΑ».

Στα Χανιά

Την εθνική οδό Χανίων-Ρεθύμνης στο ύψος της διασταύρωσης "Μεγάλα Χωράφια" απέκλεισαν για μισή ώρα το μεσημέρι της Κυριακής αγρότες και κτηνοτρόφοι-μέλη της Ενωτικής Πρωτοβουλίας που συνεχίζουν για πέμπτη ημέρα τις κινητοποιήσεις τους.

Οι συγκεντρωμένοι στη συνέχεια διοργάνωσαν μουσική εκδήλωση με κρητικά και λαϊκά τραγούδια, χωρίς ωστόσο να παρεμποδίζουν την κυκλοφορία, ενώ στις 5 το απόγευμα έκλεισαν για λίγα λεπτά την εθνική οδό στο ίδιο σημείο.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Σοφοκλής Τσουρουνάκης, «καλούμε τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους και τους πολίτες να ενισχύσουν τα μπλόκα ώστε όλοι μαζί να στείλουμε το μήνυμα της αντίθεσής μας στην προσπάθεια επιβολής μέτρων που θα αφανίσουν τον πρωτογενή τομέα».

Οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της Ενωτικής Πρωτοβουλίας δηλώνουν αποφασισμένοι να παραμείνουν στο μπλόκο στα "Μεγάλα Χωράφια" ενώ αύριο Δευτέρα αγροτικές κινητοποιήσεις θα γίνουν και από αγρότες-μέλη από τους συλλόγους Πλατανιά, Βουκολιών Σελίνου και Κισσάμου οι οποίοι ανακοίνωσαν πως θα προχωρήσουν σε αποκλεισμό του κτηρίου της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων στην πλατεία Δικαστηρίων.

Οι αγρότες στις 11 το πρωί θα συγκεντρωθούν στον κόμβο Κλαδισού, από όπου με μηχανοκίνητη πορεία θα καταλήξουν στο σημείο της κινητοποίησης.

Οι ίδιοι αγρότες θα δώσουν το "παρών" και στο παγκρήτιο συλλαλητήριο έξω από τα γραφεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης την Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου.

Και οι αγρότες του Οροπεδίου Λασιθίου παραμένουν στο μπλόκο στην είσοδο του Οροπεδίου, όπως και οι αγρότες των Αστερουσίων που συνεχίζουν να επανδρώνουν το μπλόκο στα Πραιτώρια.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News