Οικονομία

Ανοίγουν οι δρόμοι για την καλλιέργεια Στέβιας σε Καρδίτσα- Κρήτη

Το δρόμο της αγοράς θα πάρει πλέον και η στέβια, μετά την πλήρη λειτουργία του πρώτου εργοστασίου στην Ελλάδα, που προετοιμάζεται από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Στέβιας Καρδίτσας και εκτιμάται ότι πάρα πολύ γρήγορα θα εξυπηρετεί και τις ανάγκες των παραγωγών της Κρήτης και της υπόλοιπης χώρας.

Μάλιστα, η Ελλάδα θα αποκτήσει, έτσι, το πρώτο, επί ευρωπαϊκού εδάφους, εργοστάσιο παραγωγής γλυκαντικών και προϊόντων στέβιας!

Υπάρχουν καλλιέργειες και στην Κρήτη

«Αυτό το εργοστάσιο περιμένουν και στην Κρήτη οι παραγωγοί της στέβιας», λέει στη "Ν. Κρήτη" ο τεχνολόγος γεωπόνος Άρης Κοζής, που μας μεταφέρει την εμπειρία του από τις επαφές του με τους παραγωγούς.

«Έχουν τα τελευταία χρόνια αρκετοί παραγωγοί αρχίσει να παράγουν στα χωράφια τους στέβια. Αλλά γίνεται δειλά-δειλά, καθώς δεν υπάρχει εργοστάσιο επεξεργασίας του φυτού. Και έτσι είναι αναγκασμένοι να διακινούν οι ίδιοι μόνοι τους το προϊόν τους στα καταστήματα βιολογικών ειδών».

Ο Άρης Κοζής θεωρεί ως πολύ σημαντικό θέμα την ίδρυση και λειτουργία του εργοστασίου στη Θεσσαλία, καθώς πιστεύει ότι θα εξυπηρετεί τις ανάγκες ολόκληρης της χώρας.

«Η στέβια είναι ένα φυτό που υποκαθιστά τη ζάχαρη και που ευδοκιμεί πάρα πολύ εύκολα στην Κρήτη. Έτσι πλέον, με την ίδρυση του εργοστασίου, θα αποκτήσει και εμπορική αξία», καταλήγει ο γεωπόνος.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, η στέβια με αυτό τον τρόπο μπαίνει σε πλήρως καθετοποιημένη παραγωγή, από την καλλιέργεια στον ελληνικό αγρό μέχρι την τελική μεταποίηση και διανομή, με προφανή τα οφέλη τόσο για το ίδιο το προϊόν, όσο και για τους παραγωγούς που το καλλιεργούν.

Η μονάδα είναι έτοιμη. Την ολοκλήρωσε πρόσφατα ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Στέβιας Καρδίτσας, και θα παράγει - για πρώτη φορά στην Ευρώπη - γλυκοζίτες στέβιας. Βρίσκεται εγκατεστημένη στον οικισμό Κόμπελο στο Φανάρι του δήμου Μουζακίου, στην Καρδίτσα. Στηρίζεται σε ελληνική ερευνητική τεχνογνωσία, που φέρει ανάλογη πατέντα, έχοντας την «υπογραφή» του ΤΕΙ Θεσσαλίας (Τμήμα Τεχνολόγων), ενώ υποστηρίχθηκε από το Leader. Βρίσκεται, δε, στο στάδιο των μεταποιητικών δοκιμών και αναμένεται να τεθεί σε πλήρη παραγωγική λειτουργία μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου.

Μάλιστα, για το τελικό προϊόν έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον εταιρείες τροφίμων και ποτών της Μεγάλης Βρετανίας και της Γερμανίας, ενώ μεγάλη ζήτηση εκφράζεται και από ελληνικές επιχειρήσεις. Στόχος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Στέβιας, ο οποίος υλοποιεί με αργά και σταθερά βήματα ένα ολοκληρωμένο πλάνο για την αξιοποίηση της στέβιας, είναι τα τελικά προϊόντα να διανέμονται - σε πρώτο στάδιο - στη χονδρική αγορά.

Απώτερος σκοπός του δραστήριου συνεταιρισμού, που μετρά μόλις τρία χρόνια ζωής, είναι η παραγωγή της μονάδας να υποστηρίξει, σε επόμενο χρόνο, και τη μεταποίηση της στέβιας για την παραγωγή προϊόντων που θα απευθύνονται στη λιανική.

Εξάλλου, όπως αναφέρουν οι εκπρόσωποι του Συνεταιρισμού, η ολοκλήρωση της μονάδας επιτρέπει στα 64 μέλη του Αγροτικού Συνεταιρισμού Στέβιας όχι μόνο να οραματίζονται ένα καλύτερο μέλλον για την παραγωγή τους, αλλά και για τη χώρα. Εφόσον το εγχείρημα στεφθεί από επιτυχία και δημιουργηθεί αγορά για το τελικό προϊόν, τα 40 στρέμματα που αρχικά καλλιεργήθηκαν θα αυξηθούν σε 1.200 ήδη από τη νέα περίοδο. Μάλιστα, οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο ακόμη και για περαιτέρω διπλασιασμό ή και τριπλασιασμό της παραγωγής σε επόμενο χρόνο.

Η μονάδα θα παράγει γλυκοζίτες στεβιόλης με εκχύλιση ξερών φύλλων, που παράγονται από φυτά στέβιας, τα οποία καλλιεργούνται από τα μέλη του συνεταιρισμού. Η παραγωγή θα γίνεται με τη χρήση εξειδικευμένης τεχνολογίας μεμβρανών και βιομηχανικής χρωματογραφίας.

Ρεπορτάζ:Χριστόφορος Παπαδάκης

Σχόλια