default-image

Μεγάλη επιτυχία η αναγνώριση της σταφίδας

Κρήτη
Μεγάλη επιτυχία η αναγνώριση της σταφίδας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ήταν μια μεγάλη επιτυχία της Κρήτης η αναγνώριση της κρητικής σουλτανίνας ως  Προϊόν Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης, ωστόσο σημαντικό ρόλο σε αυτήν την αναγνώριση έπαιξε και η εταιρεία που κατάρτισε το φάκελο του αιτήματος.

Πρόκειται για την Proactive AE - Σύμβουλοι Επιχειρήσεων, στην οποία είχε αναθέσει η ΚΣΟΣ την σχετική μελέτη.

Η εταιρεία εξέδωσε σχετικά την παρακάτω ανακοίνωση:

"Μεγάλη επιτυχία αποτελεί για την «Proactive AE - Σύμβουλοι Επιχειρήσεων», η καταχώρηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή της Κρητικής σταφίδας ως Προϊόν Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης, με την ονομασία «ΠΓΕ ΣΤΑΦΙΔΑ ΣΟΥΛΤΑΝΙΝΑ ΚΡΗΤΗΣ» (Stafida Soultanina Kritis, PGI).

Πρόκειται για την 2η επιτυχή καταχώρηση προϊόντος ως ΠΟΠ/ ΠΓΕ, μετά από μελέτη και υποστήριξη στις αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΕ από την εταιρεία «Proactive AE - Σύμβουλοι Επιχειρήσεων». Η προηγούμενη καταχώρηση αφορούσε στο ελαιόλαδο της Μεσσαράς ως Προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ ΜΕΣΣΑΡΑ) το 2013.

Όπως δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της «Proactive AE - Σύμβουλοι Επιχειρήσεων», κος. Νίκος Μπουνάκης, το ιστορικό για την καταχώρηση της κρητικής σταφίδας ως Προϊόν ΠΓΕ, ξεκινά τέσσερα χρόνια πριν, όταν μετά από συζήτηση στο ΔΣ της Κοινοπραξίας Συνεταιριστικών Οργανώσεων Σουλτανίνας (ΚΣΟΣ), για την ανάπτυξη του προϊόντος, ο τότε Πρόεδρος της ΚΣΟΣ, ο αείμνηστος Μανώλης Γαβαλάς, πρότεινε, και το ΔΣ της ΚΣΟΣ αποφάσισε την ανάθεση στην Proactive ΑΕ της εκπόνησης μελέτης προκειμένου να καταχωρηθεί η Κρητική σταφίδα ως Προϊόν Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης, με στόχο τη στρατηγική ανάπτυξη και τη διαφοροποίηση του προϊόντος.

Όμως, λίγο πριν την έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ασκήθηκε βέτο από την πλευρά της Τουρκίας, η οποία ισχυρίστηκε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να χρησιμοποιεί τον όρο «Σουλτανίνα» ως Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης, αιτούμενη να μην κατοχυρωθεί η σταφίδα ως προϊόν ΠΓΕ ΚΡΗΤΗΣ. Έπειτα από σκληρές διαπραγματεύσεις και μετά από την τεκμηρίωση των θέσεων μας, καταφέραμε να κατοχυρωθεί η Κρητική σταφίδα Σουλτανίνα ως προϊόν Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, «Η σταφίδα Σουλτανίνα Κρήτης ΠΓΕ παράγεται σε ολόκληρη την Κρήτη και στα κοντινά νησιά που βρίσκονται νότια και βόρεια της εν λόγω νήσου. Η Κρήτη έχει μεσογειακό κλίμα. Υπάρχουν, δηλαδή, οι ιδανικές συνθήκες για την καλλιέργεια σταφυλιών. Η σταφίδα Σουλτανίνα Κρήτης παράγεται από σταφύλια της ποικιλίας Σουλτανίνα, τα οποία καλλιεργούνται στο νησί και συγκομίζονται από τα μέσα Αυγούστου μέχρι και τα μέσα Σεπτεμβρίου. Αμέσως μετά τη συγκομιδή, πρέπει να υποβληθούν σε επεξεργασία, προκειμένου να εξασφαλιστεί η παραγωγή ενός υγιούς αποξηραμένου προϊόντος. Το χρώμα της σταφίδας κυμαίνεται από ξανθό έως καφέ και η περιεκτικότητά της σε σάκχαρα δεν μπορεί να είναι μικρότερη από 75 %. Το βάρος κάθε σταφίδας αυτής της ποικιλίας κυμαίνεται από περίπου 0,6 έως 0,3 γραμμάρια. Η σουλτανίνα ως ποικιλία σταφυλιού απέκτησε οικονομική σημασία μετά το 1922, όταν έφτασαν στην Κρήτη πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία, μεταφέροντας την αμπελουργική τεχνογνωσία τους".

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News