Οικονομία

Η ισχύς εν τη ενώσει για παραγωγούς σταφίδας και σταφυλιού

Με απίστευτες δυσκολίες, που τους έκαναν πολλές φορές να νομίζουν ότι είχαν απέναντί τους... πανίσχυρες αόρατες δυνάμεις που δεν τους αφήνουν να προχωρήσουν, μπόρεσαν τελικά και δημιούργησαν την πρώτη Ομάδα Παραγωγών Σταφίδας και Σταφυλιού Προφήτη Ηλία 56 μεγαλοπαραγωγοί αμπελουργικών προϊόντων, οι οποίοι πλέον "δείχνουν το δρόμο" και στους υπόλοιπους αγρότες.

Μάλιστα, από τις πρώτες τους τιμές παραγωγού στη σταφίδα φάνηκε αμέσως ότι, όταν επικρατεί "η ισχύς εν τη ενώσει", η διαπραγματευτική δύναμη του ανθρώπου της υπαίθρου είναι όπλο στα χέρια του, για να μην πάει χαμένος ο κόπος του στο χωράφι!

Το neakriti.gr συνομίλησε χθες με εκπροσώπους της Ομάδας Παραγωγών από τον Προφήτη Ηλία, καταγράφοντας ενδιαφέρουσες πληροφορίες, που σίγουρα θα φανούν χρήσιμες και στον υπόλοιπο αγροτικό πληθυσμό της Κρήτης, καθώς είναι πλέον ξεκάθαρο ότι τα σχήματα αυτά έχουν μέλλον στην Αγροτική Οικονομία, αν και σε επίπεδο Ελλάδας ο μεγαλύτερος εχθρός τους είναι το τέρας της γραφειοκρατίας.

Και αυτή η γραφειοκρατία έρχεται σε αντίθεση με το ενδιαφέρον - έστω και θεωρητικό - που επιδεικνύει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μέσα από τη χθεσινή της ανακοίνωση, με την οποία αναγνωρίζει την κρητική σουλτανίνα ως Προϊόν Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης!

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, τη σταφίδα των μελών τη διαπραγματεύτηκε η Ομάδα Παραγωγών και εκείνη στη συνέχεια πλήρωσε τους παραγωγούς-μέλη της. Μάλιστα, ήρθε σε επαφή με όλα τα σταφιδεργοστάσια του νομού Ηρακλείου, τόσο της ΚΣΟΣ όσο και των ιδιωτών. Κι ενώ πήρε την υψηλότερη τιμή από Κορίνθιο έμπορο, προτίμησε να πουλήσει χαμηλότερα, σε ιδιώτη έμπορο του νομού Ηρακλείου, για να στηρίξει την ντόπια μεταποίηση και εμπορία της σουλτανίνας.

Από το 2016 η Ομάδα Παραγωγών μπαίνει και στο σταφύλι, ενώ στα μακροπρόθεσμα σχέδιά της βρίσκεται και το ελαιόλαδο.

«Χωρίς βοήθεια»

«Εμείς κερδίσαμε γύρω στα 20 λεπτά το κιλό στη σταφίδα σε σχέση με τις τιμές των μεμονωμένων παραγωγών. Αλλά είδαμε ότι δεν είναι τα 20 λεπτά το κιλό. Το κέρδος μας ήταν ότι είδαμε στον κόσμο μια ελπίδα, που δεν ήταν πλέον έκθετος στον κάθε μεταπράτη. Βγάλαμε έξω όλους τους μεταπράτες και μιλούσαμε με τα εργοστάσια, πλέον», λέει στην εφημερίδα μας ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Σταφίδας και Σταφυλιού Προφήτη Ηλία Μιχάλης Τζορμπατζάκης.

«Κάποιες στιγμές νομίσαμε πως είχαμε απέναντί μας αόρατες δυνάμεις. Πως είχαμε όλο το σύστημα να μας πολεμάει. Ενώ τα προϊόντα μας είναι σε πολύ κακή μοίρα, μας εκμεταλλεύονται όλοι, και απ' το ράφι μέχρι την παραγωγή οι διαφορές των τιμών είναι τεράστιες, δε βρήκαμε τη βοήθεια που περιμέναμε σε αυτή μας την προσπάθεια», σημείωσε ο ίδιος.

Σύμφωνα με το συνδικαλιστή, «δεν υπάρχει βοήθεια από πουθενά. Και το λυπηρό είναι ότι σε θεσμούς που υποτίθεται ότι ασχολούνται με την ίδρυση των Ομάδων Παραγωγών, είδαμε κάποιους ανθρώπους που εγώ θα τους χαρακτήριζα ως απαράδεκτους»...

Όπως εξηγεί ο Μιχάλης Τζορμπατζάκης, «η ομάδα μας ιδρύθηκε χάρη στο μελετητή μας Μανόλη Φραγκιαδάκη, που πήγε κόντρα σε όλα αυτά τα προβλήματα. Μας βοήθησε και ψυχολογικά όταν μας πολεμούσαν όλοι. Και τεχνικά, και έκανε και αμέτρητα χιλιόμετρα χωρίς χρήματα, γιατί είμαστε νέα παιδιά όλοι και πίστεψε σε μας».

Τεράστιες δυσκολίες

Οι 56 παραγωγοί της ομάδας κάνουν συνολικό τζίρο στη σταφίδα που ξεπερνάει το 1 εκατομμύριο ευρώ. «Αλλά είχαμε να αντιμετωπίσουμε τα capital controls και τα τεράστια γραφειοκρατικά προβλήματα. Έτσι χρειαστήκαμε μήνες ακόμα και για να ανοίξουμε τους λογαριασμούς. Το αποτέλεσμα ήταν να χάσουμε την περίοδο του σταφυλιού, αλλά προλάβαμε να διαχειριστούμε τη σταφίδα», εξηγεί ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών.

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Σταφίδας και Σταφυλιών Προφήτη Ηλία Γιάννης Μαραγκάκης τονίζει στην εφημερίδα μας: «Για να καταλάβετε τη σημασία της ομάδας, να σας πω ότι ένας ιδιώτης μού είχε δώσει προσφορά να πάρει τη σταφίδα μου ως μεμονωμένου παραγωγού στο 1,20 ευρώ το κιλό το δυάρι. Και ο ίδιος ιδιώτης, όταν απευθυνθήκαμε σε αυτόν ως ομάδα, μας έδωσε προσφορά για να πάρει το προϊόν στην τιμή των 1,43 ευρώ το κιλό στο δυάρι. Και μιλάμε για τις ίδιες μέρες».

Η μέση τιμή στο δυάρι για τη φετινή παραγωγή σταφίδας που πέτυχε για λογαριασμό των μελών της η Ομάδα Παραγωγών ήταν το 1,40 ευρώ το κιλό, όταν η τιμή στους μεμονωμένους παραγωγούς δεν ξεπέρασε το 1,15 με 1,20 ευρώ το κιλό.

«Και επειδή εμείς κάνουμε και εξαγωγές, είχαμε το δικαίωμα να εισπράξουμε και το ΦΠΑ. Δηλαδή πετύχαμε δύο πράγματα. Και αύξηση της τιμής και είσπραξη του ΦΠΑ», λέει ο αντιπρόεδρος της Ομάδας.

Το μήνυμα

Ο παραγωγός και στέλεχος της Ομάδας Παραγωγών Σταφίδας και Σταφυλιού Προφήτη Ηλία Γιάννης Γιγουρτάκης λέει από την πλευρά του ότι «το μήνυμα που βγαίνει από την υπόθεση αυτή είναι ότι μόνο αυτό το μοντέλο θα περπατήσει. Αλλιώς, δεν υπάρχει άλλη ελπίδα για τον αγρότη. Είναι το μέλλον για τους αγρότες».

Προστατευόμενο προϊόν

Την προσθήκη μιας νέας Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης από την Ελλάδα, της «Σταφίδας Σουλτανίνα Κρήτης», ενέκρινε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η ονομασία αυτή προστίθεται στον κατάλογο των ήδη προστατευμένων προϊόντων, που ξεπερνούν τα 1.310.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που δημοσιεύει η Επιτροπή, η σταφίδα σουλτανίνα Κρήτης ΠΓΕ παράγεται σε ολόκληρη την Κρήτη και στα κοντινά νησιά που βρίσκονται νότια και βόρεια του νησιού. Η σταφίδα σουλτανίνα Κρήτης παράγεται από σταφύλια της ποικιλίας Σουλτανίνα, τα οποία καλλιεργούνται στο νησί και η συγκομιδή τους γίνεται από τα μέσα Αυγούστου μέχρι και τα μέσα Σεπτεμβρίου.

Χριστόφορος Παπαδάκης

Σχόλια