default-image

Μαύρες σημαίες και λουκέτα σήμερα στα οινοποιεία

Κρήτη
Μαύρες σημαίες και λουκέτα σήμερα στα οινοποιεία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τοποθετώντας μαύρες σημαίες και προχωρώντας σε προειδοποιητικό κλείσιμο των οινοποιείων τους, απαντούν σήμερα οι οινοποιοί και στην Κρήτη, που εντείνουν τον αγώνα τους ενάντια στη φορολόγηση του κρασιού, μέτρο που, όπως τόνισαν, προμηνύει το οριστικό κλείσιμό τους.

Αντιπροσωπεία των οινοποιών θα επισκεφθεί σήμερα και τον Περιφερειάρχη Κρήτης στον οποίο και θα επιδώσουν ψήφισμα διαμαρτυρίας με τα αιτήματα τους .

Οι ίδιοι εκφράζουν τους φόβους τους για ματαίωση του τρυγητού, κατάσταση η οποία, όπως είπαν, θα απειλήσει και την τοπική οικονομία.

Σε σύσκεψη στο Ηράκλειο, οι οινοποιοί αναφέρθηκαν στα καταστροφικά αποτελέσματα, όπως δήλωσαν, του επίμαχου μέτρου, με τις οινοποιητικές μονάδες να καλούνται να αντιμετωπίσουν έναν ωκεανό προβλημάτων στη λειτουργία τους.

Όπως επισήμαναν, από το πρώτο δεκαήμερο εφαρμογής της σχετικής ρύθμισης:

- Εκατοντάδες οινοποιεία εξαναγκάστηκαν να διακόψουν τις πωλήσεις τους και κάθε εμπορική δραστηριότητα.

- Εξαγωγικές συμφωνίες ανεστάλησαν και σε πολλές περιπτώσεις ματαιώθηκαν.

- Ζητήθηκε προκαταβολή φόρου, ενώ διανύουν περίοδο απόλυτης έλλειψης ρευστότητας και τέθηκε θέμα επιβολής ΕΦΚ στις εξαγωγές.

«Το προειδοποιητικό κλείσιμο των οινοποιείων είναι μόνο η αρχή», τονίζουν, με τον κλάδο να προσφεύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά του νόμου, ο οποίος, όπως ανέφεραν, κινείται στον αντίποδα του ευρωπαϊκού πνεύματος για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.  

Λ. ΑΥΓΕΝΑΚΗΣ : Υπέρ των αγροτών και οινοποιών

Υπέρ των δίκαιων αιτημάτων των αγροτών, αλλά κάθετα αντίθετος σε μορφές κινητοποιήσεων που καταλύουν τη χώρα δηλώνει ο αν. γραμματέας Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ. και βουλευτής Ηρακλείου Λευτέρης Αυγενάκης. Τα παραπάνω ειπώθηκαν σε συνάντηση που είχε ο κ. Αυγενάκης το Σάββατο στα γραφεία της Ένωσης Ηρακλείου με εκπροσώπους οινοποιείων, αμπελουργούς, αποσταγματοποιούς και αγρότες.

Αναλυτικότερα, ο κ. Αυγενάκης, αφού άκουσε με μεγάλη προσοχή τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος και πιο συγκεκριμένα ο αμπελοοινικός κλάδος σε σχέση με την επιβολή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί και τις αρνητικές του συνέπειες, τους διαβεβαίωσε για άλλη μια φορά ότι στηρίζει την πλειοψηφία των αιτημάτων του αγροτικού κόσμου, αλλά είναι κατηγορηματικά αντίθετος με μορφές κινητοποιήσεων που καταλύουν το κράτος και προκαλούν επιπλέον ζημιά στην ήδη τραυματισμένη οικονομία της χώρας μας.

Κλείνοντας, δεσμεύτηκε για διαρκή και ουσιαστικό διάλογο με τους εκπροσώπους τους.

Ποτάμι: «Να μην επιμείνει η κυβέρνηση στην ιδεοληψία της»

Πριν λίγες μέρες προειδοποιούσαμε την κυβέρνηση για την κραυγή αγωνίας των οινοποιών και ευχόμασταν η απόφασή τους για το σημερινό κλείσιμο των οινοποιείων «να μείνει μόνο μια συμβολική κίνηση και να μην αποτελέσει ένα πραγματικά ζοφερό μέλλον χωρίς Έλληνες οινοποιούς και αμπελουργούς, χωρίς ελληνικό κρασί» επισημαίνει με ανακοίνωσή του ο βουλευτής Ηρακλείου του Ποταμιού κ. Σπύρος Δανέλλης.

Παράλληλα, καλεί την κυβέρνηση «να μην επιμείνει στην ιδεοληψία της».

«Η επιμονή της κυβέρνησης, στην επιβολή ενός φόρου ανορθολογικού φόρου, άδικου και πολλαπλά καταστροφικού, του οποίου μάλιστα η είσπραξη καθίσταται επί της ουσίας ανεδαφική, δημιουργεί σωρεία προβλημάτων, για έναν από τους δυναμικότερους και ανταγωνιστικότερους κλάδους του πρωτογενούς τομέα, με σημαντική εξωστρεφή παρουσία», συνεχίζει στην ανακοίνωσή του ο κ.Δανέλλης.

«Σήμερα, μετά τις πολλαπλές αντιδράσεις και την τεκμηρίωση του αντιλόγου, η άγνοια δεν μπορεί να αποτελεί δικαιολογία για την κυβέρνηση».

Τέλος είπε ότι «την καλούμε να μην επιμείνει στην ιδεοληψία της».

Ρεπορτάζ: Γεωργία Μακάκη -Βάλια Μπούη

Φωτογραφίες: Ν.Χαλκιαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News