Οικονομία

Στο μικροσκόπιο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η οικονομία της Κύπρου

Ενώπιων της Επιτροπής Οικονομικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες θα βρεθεί σήμερα, προκειμένου να ενημερώσει τα μέλη της για την πορεία της εφαρμογής του προγράμματος μεταρρύθμισης και εξυγίανσης, καθώς και για την πρόοδο της κυπριακής οικονομίας, ο κύπριος υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, που θα τεθούν ενώπιον των ευρωβουλευτών, το κυπριακό δημόσιο χρέος θα μειωθεί σε 95% του ΑΕΠ το 2017 και σε 69% το 2020. Εξάλλου, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ολοκλήρωσε την ένατη αξιολόγηση του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής της Κύπρου και αυτό κατέστησε διαθέσιμο προς εκταμίευση το ποσό των 126,3 εκατ. ευρώ ανεβάζοντας τις συνολικές εκταμιεύσεις βάσει του προγράμματος, σε περίπου 1 δισ.ευρώ.

Ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, έχει καταστήσει σαφές ότι η Κύπρος δεν πρόκειται να υποβάλει αίτημα, είτε για νέο πρόγραμμα, είτε για επέκταση του υφιστάμενου ή έστω για γεφυρωτική ρευστότητα μετά την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο.

Με αυτά τα δεδομένα, η Κύπρος θα εξέλθει το Μάρτιο από το μνημόνιο, στο οποίο είχε μπει το 2013.

Ο κύπριος υπουργός Οικονομικών εξήγησε ότι μετά το ερχόμενο Μάρτιο δεν θα τίθεται ζήτημα οποιωνδήποτε απαιτήσεων από τους διεθνείς πιστωτές, διότι, όπως υπέδειξε, δεν θα υπάρχει πρόγραμμα στήριξης.

Ωστόσο, στην κυβέρνηση επικρατεί προβληματισμός για τις συνέπειες της εξόδου της Κύπρου από το πρόγραμμα και ανησυχεί ότι χωρίς ομαλή έξοδο, θα γίνει πιο δύσκολη η πορεία αναβάθμισης της Κύπρου σε επενδυτική βαθμίδα και κατ' επέκταση σε φτηνή πρόσβαση στις αγορές.

Πάντως, παρά την γρήγορη έξοδο από το μνημόνιο, η κυπριακή οικονομία και κυρίως τα δημόσια οικονομικά θα κρίνονται πολύ αυστηρά.

Τον έλεγχο αντί της τρόικας θα ασκεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη βάση, όπως γράφει η εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος» έξι εποπτικών κανόνων: τήρηση ισοσκελισμένου προϋπολογισμού (χρυσός κανόνας), διαμόρφωση μεσοπρόθεσμων στόχων, εφαρμογή μεταρρυθμίσεων, μηχανισμό αυτόματης διόρθωσης αποκλίσεων, προληπτική εποπτεία και έλεγχος των μακροοικονομικών προβλέψεων από ανεξάρτητες εθνικές αρχές.

Σχόλια